Mlaku-mlaku liwat Central Park

Salah sawijining situs sing paling lambang saka New York yaiku tengah Park, taman pusat sing misuwur ing saindenging jagad amarga saka bioskop lan televisi. Amarga alesan kasebut, amarga media, ora ana turis sing lunga menyang kutha kosmopolitan iki lan ora kejawab.

Nanging Central Park amba lan duwe sejarah, mula… sampeyan ngerti pojok sing ora bisa sampeyan kejawab, apa sing kudu sampeyan ngerteni sadurunge mlaku utawa ora. Ing kene, kita bakal ngrampungake keraguan sampeyan.

Taman tengah

Ora liya nanging gedhe banget taman kutha sing ana ing Manhattan, New York. Ukurane udakara 4 ewu nganti 8 ewu meter lan sejatine gedhe tenan. Ing idea kanggo mbentuk taman lair ing abad XIX nalika populasi kutha saya rame lan kebutuhan kanggo papan terbuka lan ijo kanggo rekreasi kabukten.

Kabeh melu kursus hukum lan taman kasebut wiwit lair wiwit paruh kaping kalih abad kaping XNUMX, nalika kompetisi sing cocog kanggo desaine dibukak. Pemenang kasebut minangka landscaper lan arsitek, sing inspirasi saka taman-taman gedhe ing Eropa lawas, nanging kanthi inovasi khas jamane sing ganti cepet lan mbayangake penemuan anyar. Dadi, taman iki duwe, kayata, dalan kanggo pejalan kaki, kreta lan kendaraan liyane, kabeh kapisah, kabeh dirancang kanggo kegiyatan sing bakal ditindakake situs kasebut.

Nanging ora ana sing manggon ing kana taman kasebut bisa dibangun? Yen negara mutusake nggawe apa-apa ing lahan sing dimiliki, wong mabur lan iki kedadeyan. Pendhudhuk, imigran ireng, Irlandia lan Jerman, diusir, lan kerja rampung kanggo entuk sawetara kilometer persegi tambahan kanggo proyek tambahan kasebut. Karya kasebut biasane ditindakake ing pungkasan taun 50an abad kaping 70 lan wiwitan taun XNUMXan ing abad sing padha.

Lemahé diisi, lahané wis subur, semak-semak, tanduran lan macem-macem wit ditandur. Karya kasebut resmi rampung ing taun 1873 lan sanajan wis pirang-pirang taun, sing sejatine yaiku pangowahan sosial lan teknologi kanthi cepet banget lan taman kasebut ora diadaptasi mula mula ora digatekake. Mung ing taun 30, sawise Krisis Gedhe, taman kasebut dadi penting maneh kanggo panguwasa kutha.

Kepiye Taman Tengah

Taman kasebut Nduweni ruang ijo sing amba banget, pirang-pirang kebon, jembatan lan jalur sing akeh. Uga ana laguna lan kolam. Kolam sing paling penting yaiku Reservoir Jackeline Kennedy Onassis, mung udakara 42 hektar lan 12 meter. Ing sakiwa tengene ana trek jogging rong setengah kilometer. Kanggo bagean kasebut, Lawn Agung minangka papan ijo paling gedhe lan paling misuwur, ing tengah lan cedhak karo rong museum penting, MoMa lan Museum Sejarah Alam.

Pangilon banyu liyane yaiku Sendhang, kanthi 7 hektar, bisa dilayari kanggo prau lan prahu cilik lan ing mangsa adhem, siyap-siyap kanggo muter olahraga. Liyane yaiku Kolam, Luwih cilik. Saliyane papan ijo, jembatan, tlaga lan kolam, ana akeh monumèn lan konstruksi liyane: ana Lapangan Stroberi ngurmati Lennon, tiwas ing Gedung Dakota ing sakiwa tengene dalan, uga Kastil Belvedere taun 1865, ing kana saiki observatorium meteorologi dioperasikake, utawa Font Bethesda.

Uga ana karusel, kasino, jejak kreta sing nganggo jaran, jam musik, tali, obelisk, patung Romeo lan Juliet, Taman Shakespeare, gubuk Swiss, pusat tenis, patung Thomas Moore, kebon binatang lan liya-liyane. Aku seneng ing kreteg dadi ana pitu sing kudu disebrang: Bow, Gapstow, Greyshot, Greywacke, Inscope, Trefoil, lan Willowdell.

Aktivitas ing Central Park

Kajaba kabeh pojok kasebut sing kasebut ing ndhuwur taman iki nawakake akeh kegiyatan kanggo bocah lan wong diwasa. Kanggo bocah cilik, ana kebon binatang khusus sing nduwe pameran pendhidhikan, klinik basket, carousel, konservatori akuatik sing njaga model kapal lan prahu kanggo mlaku-mlaku lan uga patung Alice ing Wonderland lan ing Kabin Swiss uga ana teater boneka.

Sampeyan uga bisa skating es, dadi salah sawijining kegiyatan paling nyenengake ing musim salju ing New York. Ing Wollman rink Dibangun ing taun 1949 lan ing taun 80-an direnovasi kanthi dhuwit saka Presiden Trump saiki. Ewonan wong sing rawuh saben taun lan sampeyan mung kudu ngunjungi situs web es kanggo nemokake wektu lan tarif. Pitunjuk liyane yaiku Lasker Skating Rink sing ana ing mburi lor taman, karo instruktur.

El Observatorium Alami Kerjane ing bangunan sing apik, Kastil Belvedere, lan kunjungan sampeyan nyenengake kanthi peta, teleskop, mikroskop lan kunjungan menyang Pond of the Turtles utawa Rambla. Dibukak saka dina Selasa nganti Minggu wiwit jam 10 esuk nganti jam 5 sore. Apa sampeyan dudu ilmuwan nanging seniman? Banjur sampeyan bisa uga kasengsem karo pagelaran Shakespeare sing kedadeyan ing pungkasan Mei lan pungkasan Agustus. Is babagan Shakespare ing Taman.

ing Taman Victoria Dheweke ayu lan nampani kabeh kulawarga kanthi atraksi lan pesta ulang taun lan yen ora mlebu ing musim salju, sampeyan bakal mlebu musim panas bisa uga sampeyan pengin. Yen mangkono, favorit sampeyan yaiku Green East, East Meadow, Great Lawn, lan Sheep Meadow. Lan ing cuaca sing apik uga ana sing ditampilake film ing Festival Film Central Park utawa numpak pit sewaan.

Kaya sing sampeyan ngerteni, taman iki nawakake akeh perkara sing kudu ditindakake, ora masalah yen panas utawa adhem, nanging kanggo ngringkes aku menehi sampeyan 10 papan sing ora bisa dituju ing Central Park: Banyu Konservatori, Wollman Skate Rink, Mosaik Bayangake ing Stroberi Fields, Taman Konservatori, Reservoir Taman Pusat, Bridge Bridge, Fountain Bethesda, Carousel, Castle Belvedere lan Zoo

Lan ing kene dadi Ndhuwur 10 titik paling romantis ing Central Park: Kolam, Rink Skating Wollman, Banyu Konservatori, Bukit Cherry, Taman Shakespeare, Taman Konservatori, Restoran Boathouse, Kastil Belvedere, Fountain Bethesda lan Jembatan Bow.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*