Topeng Bali

topeng-barong

Salah sawijining souvenir paling klasik sing bisa digawa mulih saka plancongan menyang Indonesia yaiku topeng khas.

Dheweke dikenal minangka topeng bali Lan sanajan sampeyan bisa tuku minangka souvenir lan digantung ing tembok ing omah sampeyan, budaya kasebut signifikan banget ing budaya ing wilayah kasebut. Ayo ndeleng asal-usule, panggunaan lan makna supaya ora tuku apa-apa.

Sejarah topeng Bali

jogèd Bali

Topeng digunakake ing tarian tradisional Indonesia sing nggawe crita rakyat sing kalebu pahlawan, mitos, raja lan liya-liyane. Ana penari, aktor lan musisi ing panggung lan dipercaya sanajan tarian kasebut kuno, panggunaan topeng kasebut diwiwiti wiwit abad kaping XNUMX.

Dheweke diarani topeng ing basa Indonesia lan suwe-suwe digunakake ing tarian sekuler lan ritual agama. Asale wiwit saka tarian suku-suku Indonesia, tarian sing ngurmati para leluhur lan dewa.

topeng bali
Suwe-suwe para sing makili para utusan dewa wiwit nganggo topeng. Dina iki sampeyan bisa nemokake topeng digawe kanggo pariwisata nanging ana akeh topeng sing dianggep minangka karya seni lan saben desa Bali duwe gayane dhewe-dhewe.

Topeng Bali saiki

Lokakarya topeng Bali

Nalika pancen saben desa duwe gaya topeng dhewe-dhewe Mas minangka desa sing misuwur ing seni ngukir, mbentuk lan dekorasi topeng.. Iki minangka papan sing sithik nanging dalane kebak toko lan lokakarya ing endi kabeh gaya saka meh kabeh wilayah Indonesia digawe lan didol.

Ing lokakarya kasebut, topeng luwih modern, luwih tradisional, luwih primitif, lan kurang warna. Saka kabeh. Nyatane, ana sekitar 30 alat sing beda kanggo ngukir kayu dhasar topeng. Kayu iki bisa kayu saka suar, saka turu, saka kembang waru utawa dadi jati utawa mahoni.

topeng Bali

Umume topeng Bali digawe kanggo upacara sing ana ing candhi, kanggo tarian suci sing apik banget lan apik banget sing nyritakake epik babagan agama Hindu, siklus budidaya pari, kemenangan sing apik banget saka segara utawa urip dhewe.

topeng Bali

Pabrik yaiku sampeyan sinau saka master lan seni yaiku liwati saka generasi menyang generasi. Pengukir dikenal kanthi jeneng undagi panutup lan yen topeng kasebut ngrampungake candhi, mesthine uga dadi anggota kasta Brahman amarga mung ngerti ritus sing ana gandhengane kanggo nggawe topeng suci.

Wis pirang-pirang abad topeng Bali duwe tujuan kasebut, candhi lan festival sekuler, nanging wiwit saiki Ing taun 60-an, Indonesia wis katon ing pariwisata prekara internasional wis owah. Turis wiwit luwih seneng topeng kasebut banjur dituku kanggo ngrias omahe.

tari-barong-ing-bali

Ana macem-macem gaya, pirang-pirang wajah lan warna sing kasedhiya dadi ide kanggo nglumpukake utawa nggantung ing tembok interior dadi kepenak. Minangka mode lan kasunyatane ana sing kulon banget wiwit saiki wong Bali ora mikir yen masang topeng kasebut ing tembok.

Kanggo wong ing bagean iki, topeng Bali iku suci mula dadi dosa yen ditampilake ing njaba candhi. Opo maneh Yen ora digunakake, disimpen ing kanthong katun ing njero candhi sing dipasang..

oleh-oleh-bali

Yen sampeyan menyang Mas sampeyan bakal weruh manawa ing kabeh toko didol papat gaya topeng: topeng suku Bali, topeng manungsa, topeng kewan (kucing, kodhok) lan topeng dewa utawa setan sing siji bisa dadi lengkap utawa parsial gumantung saka tari sing digunakake.

Ngomong babagan tari, topeng digunakake utamane ing njoget Barong y Topeng ing ngendi dheweke nyalin gerakan Wayan kulit. Tari Topeng nyritakake babagan bangsawan, raja lan ratu, lan bisa guyonan utawa ngemot pitakon utawa piwulang moral, dene Barong mesthi muter babagan pertarungan antarane sing ala lan sing ala, Barong lan Rangda.

Topeng topeng

topeng topeng

Dheweke mung digunakake wong lanang lan para penari-aktor kasebut ora nggunakake mung siji sajrone nari nanging sawetara. Kadang iku a topeng kabeh, yen minangka perwakilan saka bangsawan utawa raja lan kadang nggunakake setengah topeng utawa sing lucu utawa kanthi ekspresi kegilaan yen nggambarake karakter komik utawa badut utawa yen ana kedadeyan, yaiku babagan penyakit sing ora bakal ditindakake.

Mangkono, kita bisa ngomong babagan Topeng Kras, karakter kanthi panguwasa sing paling gedhe, yaiku Topeng Lawas, wong tuwa lucu sing guyonan lan penampilane kanggo nyenengake para pamirsa lan Topeng Manis, pahlawan sing ora dibantah.

bali-joget

Ana paraga topeng sing nyritakake kanthi topeng ing tengah, sing ngidini dheweke bisa ngomong, kadang-kadang ana loro paraga kasebut, lan ana penari, sawetara gelut lan karakter sing ngomong lan ora bisa ngomong. Seluruh alam semesta perasaan manungsa diwakili ing kana.

Topeng Barong

Uga ana sawetara "model" nanging sing paling populer yaiku topeng kerbau, babi lan singa. Dheweke duwe ekspresi lucu lan uga duwe kuping utawa irung sing diukir.

Kita wis ngomong sadurunge jogèd Barong yaiku babagan perang becik nglawan sing ala, dewa Barong dhasar nglawan dewa Rangda. Banjur ing masker Rangda Dheweke makili setan lan duwe taring, mata sing buncit, lan ilat sing gedhe banget.

joget-barong

Yen sampeyan nemokake salah siji saka loro topeng iki, ukir kanthi apik, bisa regane sawetara atus euro amarga dheweke sing butuh wektu paling dawa. Pengukir bisa kanthi gampang ngenteni udakara patang wulan ing pakaryan kasebut topeng kanggo pariwisata mbutuhake udakara rong wulan utawa kurang.

Lan mesthine, wektu kerja sing kurang ngasilake rega sing luwih murah nanging bahane uga luwih murah amarga meh ora dicet lan warnane luwih modern.

Yen sampeyan pengin sing ringkes lan mung menehi hadiah utawa oleh-oleh sing sederhana lan ora pati penting, sampeyan kudu nunjuk topeng paling anyar iki, nanging yen sampeyan duwe seni utawa ngoleksi, priksa rincian kasebut.

topeng setan

Kostum sing ngemot topeng uga duwe papan lan bisa dadi larang amarga kabeh desa melu produksi lan mbutuhake wektu lan bahan sing kalebu rambut jaran, kulit kebo utawa wedhus, untu kewan lan uga kabeh pewarna asale alami.

Dadi, yen sampeyan menyang ing jagad iki lan nari lan topeng sampeyan gumun, sampeyan mung kudu ngelingi sawetara prekara supaya ora nggawa barang sing lusuh banget: mangkat menyang desa Mas, mlaku-mlaku liwat dalan-dalan lan gang-gang, golek bengkel sing narik kawigatene guru sing digunakake, guneman karo dheweke, deleng pirang-pirang alat sing digunakake lan gaya kerjane.

Lan kanggo seneng topeng Bali!

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*