Topeng Folkloric Peru

Topeng Puno

Topeng Puno

Spanduk kerajinan Peru liyane yaiku masker, digunakake wiwit jaman biyen kanggo digunakake minangka sesambungan karo sing suci lan kanggo digandhengake karo lapangan mistik. Ing Peru, asosiasi karo tarian tradisional pancen jero. Akeh beksan kayata diablada, morenada lan tuntada nggabungake topeng kanggo ciri karaktere.

Saka pra-Hispanik Peru, ing topeng budaya Chimú lan Mochica, digawe saka emas, perak lan tembaga. Saiki digawe nganggo macem-macem bahan kayata kayu, plester, kulit wedhus, timah, bolong kawat lan kain sing dipasang.

En akèh, topeng minangka bagean penting ing festival Virgen de la Candelaria. Antarane kabeh, sing paling misuwur yaiku topeng raja setan, sing nganggo mahkota emas, ora duwe dagu lan duwe 7 endhas cilik nganggo sungu lan naga, sing makili dosa gedhe. Wanita setan nganggo hiasan reptil lan loro sungu ing rambut emas. Kaloro topeng digawe saka kuningan. Tokoh liyane sing dikepengini yaiku raja ireng, karakter saka morenada, sing nggawa pipa ing antarane untu, praupane peteng, lambene ngisor sing kandel lan irung sing amba.

En Kampung Pangkalan, topeng minangka bagean saka Fiesta de la Virgen del Carmen, ing Paucartambo. Topeng digawe kanthi plester lan kertas teles. Topeng kasebut misuwur amarga fitur-fitur aneh saka wong kulit putih kanthi mripat biru, kumis, irung gedhe, lan titik-titik polka. Sampeyan uga bisa ndeleng topeng eseman lan ilat gedhe uga topeng ireng kanthi fitur emas lan tangis biru. Sawetara tarian sing kalebu panggunaan topeng yaiku contradanza, caporal lan machu.

En Cajamarca, topeng minangka bagean saka karnaval. Topeng digawe kanthi dhasar kawat lan kanthi bentuk topeng.

Informasi liyane: Catacaos: Ibukutha kerajinan tangan lan bumbu Peru

Foto: Mripat Digital

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*