Недостатокот на свест ја става Нацка во опасност

Авенија Наска

Во Перу, меѓу градовите Наска и Палпа, се наоѓа една од најпопуларните археолошки мистерии на сите времиња. Во оваа пустина има збир на гигантски геоглифи видливи само од одредена висина, кои формираат животински, човечки и геометриски фигури. Тие се создадени од културата Наска меѓу 200 п.н.е. и 600 г. н.е. и откако археолозите започнале да ги проучуваат во XNUMX-тите, се појавија десетици теории за нивното потекло и значење, иако тие остануваат мистерија.

Линиите Наска се национално богатство за Перу и тие го чуваат со ревност. Сепак, Наска не е безбедна од сите опасности што и се закануваат. Секое опаѓање на стапалото во областа, како резултат на материјалот и временските услови, останува обележано илјадници години и секоја произведена вистинска штета е непоправлива.

За жал, недостатокот на свесност за чувствителноста на местото во последните години доведе до низа активности кои сериозно и наштетија на Наска.

Гринпис во Наска

Штетите произведени на Наска

Најновата и најразорната од нив се случи лани во јануари, кога возач од една транспортна компанија пристапи кон Нампа Пампас и покрај знаците што го предупредуваа спротивното и предизвикаа огромна штета. на археолошкиот локалитет на површина од приближно 100 метри. Како резултат, на земјата се оставени длабоки траги кои влијаеле на три од илјадагодишните фигури нацртани во песок.

Очигледно човекот не бил свесен за патрионалната состојба во областа и влегол во Наспа Пампас затоа што неговото возило имало проблем со гума. Сепак, перуанското Министерство за култура објави дека со соопштение кривично ќе го осуди возачот.

Но, линиите Наска веќе беа оштетени претходно. Во 2014 година, за време на Конференцијата на ОН за климата во Лима, активисти од организацијата Гринпис влегоа во областа и, во областа каде што е геоглифот колибри, поставија неколку џиновски букви со порака „Време е да се направи промена! Иднината е обновлива. Зелен мир. " видлив само од небото. По немирите, Гринпис се обиде да се извини за штетата на страницата, која веќе беше непоправлива.

Една година подоцна, во септември 2015 година, субјект пристапил до местото и го напишал своето име во еден од геоглифите. Човекот бил приведен од будните лица задолжени за заштита на Наска и бил предаден на обвинителството.

наџа пајак

Хипотезите за Наска, од каде потекнува?

Отпрвин, археолозите сметаа дека линиите Наска се само едноставни патеки, но со текот на времето се здобија и други теории кои тврдат дека се создадени „места за богослужба“ за да му угодат на богот на височините.

Денес знаеме дека жителите на Наска ги создадоа геоглифите отстранувајќи ги камењата од површината за да може да се види белиот песочник под него. Покрај тоа, благодарение на неколку истражувачи од Универзитетот Јамагата во Јапонија, знаеме дека постојат четири различни типови на фигури кои имаат тенденција да се групираат заедно на различни правци со иста дестинација: градот Кахуачи пред Инките. Денес само една пирамида останува стоечка, но за време на нејзиниот најславен период таа беше центар за аџилак и главен град на културата на Наска од прв степен.

Според јапонските археолози, фигурите на Наска биле изградени од најмалку две различни култури со различни техники и симболики, што може да се види во геоглифите што ја трасираат патеката од нивната област на потекло до градот Кахуачи.

Тие исто така открија дека цртежите се сменија особено во регионот најблизу до долината Наска и рутата што оди од таму до Кахуачи. Во таа област има поинаков стил на слики, карактеризирани пред се со прикажување на натприродни суштества и глави како да се трофеи. Трета група на геоглифи веројатно формирана од обете групи се наоѓа на платото Наска, просторот што е на половина пат меѓу двете култури.

роден човек

Според јапонските археолози, употребата на фигурите на Наска се менувала со текот на времето. Отпрвин тие беа создадени од чисто ритуални причини, но подоцна беа поставени покрај патот што водеше до Кахуачи. Наспроти она што некои мислат, очигледно овие бројки не биле користени за обележување на патеката за аџилак, бидејќи таа веќе треба да биде добро обележана, туку за да ги анимира погледите, давајќи и ритуално чувство.

Сепак, многу повеќе луѓе се обидоа да дадат одговор на значењето на редовите на Наска и постојат неколку теории за нивното потекло. Математичарот Марија Рајче влијаеше на Пол Косок со впуштање во хипотезата дека овие цртежи имаат астрономско значење. Археолозите Реиндел и Исла ископале повеќе од 650 места и успеале да ја пронајдат историјата на културата што ги создала овие цртежи. Снабдувањето со вода беше многу важно во регионот бидејќи е пустина. Цртежите формирале ритуален пејзаж чија цел мора да била да го промовираат повикувањето на водните богови. Археолозите откриле жици и колци со кои овие луѓе ги трасирале цртежите.

Цртежи на Наска

Што претставуваат линиите Наска?

Цртежите на Наска се геометриски и фигуративни. Во рамките на фигуративната група наоѓаме животни: птици, мајмуни, пајаци, куче, игуана, гуштер и змија.

Речиси сите цртежи се направени на рамна површина и има само неколку на падините на ридовите. Речиси сите фигури што се поставени во нив претставуваат човечки фигури. Некои се крунисани со три или четири вертикални линии кои можеби претставуваат пердуви на церемонијална глава (некои перуански мумии носеле златни и пердуви од главата).

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*