Какви животни има во африканскиот резерват Сигеј

Африкански резерват Сигеан

Пред да објаснам кои животни се во африканскиот резерват Сигеј, мора да ви кажеме, бидејќи можеби не знаете, дека овој природен простор не е во Африка, туку во Европа и блиску до нас. Поточно, се наоѓа во францускиот регион на Лангедок-Русијон, на околу петнаесет километри од Нарбона.

Таа е една од петте најголеми зоолошки градини во соседната земја, но е многу повеќе од тоа. Затоа што е родено со вокација за засолнување на животни со протоколи на интеграција во природната средина и екстензивно земјоделство, притоа заштитувајќи ги и зачувувајќи ги како вид. Сега, ќе направиме малку историја и потоа ќе ви покажеме кои животни се во Африканскиот резерват Сигеа.

Мала историја на природниот резерват Сигеан

Резерватот Сигеан

Панорамски поглед на африканскиот резерват Сигеј

Овој резерват е роден на иницијатива на натуралисти Даниел де Монфрид y Пол де Ла Паноус кој, поддржан од регионалните власти, осмисли уникатен парк за животни поради неговата големина и начин на вршење на работите. Тие избраа да го постават на голема површина на гарнига изобилна со флора и фауна.

Така, резерватот ги отвори вратите на 8 април 1974 година. Оттогаш, тој не престана да расте, домаќин на нови видови заштитени од европски програми за размножување. Многу од нив се во опасност од исчезнување и доаѓаат во паркот за да бидат зачувани. Ова е случај, на пример, со африканска ништожност: на Тибетска мечка.

Што се однесува до тоа какви животни има во Сигејскиот африкански резерват, ќе ви кажеме дека во моментов има деветстотини видови цицачи, шестотини влекачи и две илјади птици. Сепак, ова се приближни бројки, бидејќи животните живеат во слобода и, покрај тоа, има и бројни птици преселници. Поради близината до брегот на Средоземното Море, областа е место на премин за овие птици, кои ги користат предностите на Сигејските езерца за да застанат.

Животни во африканскиот резерват Сигеј

Фламинго

Фламинго во африканскиот резерват Сигеј

Би било невозможно да ви кажам еден по еден за сите видови што можете да ги видите во овој резерват. Како што кажавме, вкупно се проценува дека околу три илјади и петстотини распределени по своите триста хектари доградба. Затоа, ќе ви ги прикажеме најрепрезентативните и најмалку очекуваните на европскиот континент.

Цицачи

Ликаон

Примерок на диво куче во резерватот

Напоменавме и дека овој резерват во своите капацитети има околу деветстотини видови цицачи. Затоа, не можеме да ви кажеме за сите нив. Сепак, меѓу најрепрезентативните се лавови, различни сорти на антилопа и зебра, газели, шимпанзата, dromedaries, гибралтарските мајмуни, ватусис y бели носорози.

Но, во врска со тоа кои животни се во Сигескиот африкански резерват, пољубопитно е да се најдат цицачи како што се црвен врат валаби. Станува збор за разновидност на австралиски кенгур кој достигнува висина од 70 сантиметри и тежина од 13 до 18 килограми, во зависност од тоа дали е машко или женско. Исто така, ќе бидете изненадени живинки, тешка само 900 грама и висока 35 сантиметри. Во нивниот случај, тоа се мали мунгисти кои доаѓаат од африканските пустини на Калахари и Намиб.

Тоа е исто така многу љубопитно боливиски саимири, популарно познат како мајмун верверица, кој е уште помал, ретко надминува 31 сантиметар. И за што да се каже црвен потамокер, вид на дива свиња која може да достигне 115 килограми тежина и 80 сантиметри висина на гребенот. Во неговиот случај, тоа доаѓа од екваторијалните шуми во Африка.

Од своја страна, на лјаон, наречено и диво куче или куче хиена поради сличноста со нив, е присутно и во Сигеан. Тоа е месојад кој потекнува од степите и саваните и достигнува околу 75 сантиметри во висина со тежина од 30. Сепак, се издвојува главно по големите уши.

Како и да е, би можеле да продолжиме да зборуваме за љубопитни видови меѓу животните што треба да се видат во африканскиот резерват Сигеј. Така, би ги споменале нилска конха, бовид со висина од речиси еден метар; на Еланд, со своите остри рогови; на џуџе бивол, кој, и покрај неговото име, достигнува 300 килограми тежина; на сомалиски див газ, која достигнува и до 250 или огромни одлично куду, кој доаѓа од саваните и има висина на крстот од 1,60 метри.

влекачи

алигатори

американски алигатори

Помал број од цицачите се Сигејските влекачи. Сепак, резерватот има околу шестотини видови од овој тип. Меѓу нив не недостасуваат огромните и жестоките американски алигатор, која може да достигне повеќе од шест метри во должина и 450 килограми тежина. Присутни се и не помалку страшните Боа констриктор и нејзината варијанта, на мадагаскар дрво боа, како и обична игуана и африканска поттикната желка, која може да достигне 100 килограми тежина.

Но, исто така, во овој случај, можете да видите повеќе љубопитни видови рептили во резерватот Сигеан. Меѓу нив, ќе бидете изненадени од џуџест крокодил која и покрај името достигнува метар и пол должина и 80 килограми. Но, поизненадувачки се коскените лушпи кои го покриваат неговото тело, особено вратот. Поради нив е познат и како оклопен крокодил. До ова, можете да го видите и африканска муцка крокодил.

Помалку познато е нил монитор, најголемиот гуштер во Африка, кој достигнува 2,4 метри во должина и 15 во тежина. Како куриозитет, ќе ви кажеме дека е одличен пливач поради неговата опашка во облик на лопатка и отпорноста при апнеја (околу триесет минути).

Сепак, можеби тој ја зема тортата меѓу рептилите на Сигеан четирирог камелеон, наречен така затоа што има два рога над устата и уште неколку на вратот. Тежи околу двесте грама и мери околу 35 сантиметри. Но, подеднакво како куриозитет, ќе ви кажеме дека неговиот јазик достигнува двојно поголема големина од неговото тело. Не е изненадувачки, бидејќи тоа е неговото ловечко оружје. Неговиот роднина е парсон камелеон, најголемиот во светот, бидејќи е околу 70 сантиметри.

Птици меѓу животните во африканскиот резерват Сигеј

африкански тантал

Африкански танталус лови во Сигеан

Птиците се најбројни во Сигеан. Како што ви кажавме, тие се околу две илјади видови, точно е дека многу од нив минуваат низ нивната годишна миграција. Како може да биде поинаку, ако зборуваме за африкански резерват, има добар број на ноеви. но можете и да видите ему, нивните австралиски роднини, кои достигнуваат речиси два метри во висина и можат да трчаат со 48 километри на час. И, исто така, нивните братучеди од Јужна Америка, на Реас.

Исто така, имате во Sigean домот фламинга y Пауни, пеликани y заморчиња. Не недостигаат различни видови водни птици како што се гребен патка, На кафеава почарда o los двобојни и белолик суирири, ниту различни сорти на турски како што е црвеното или западното сиво.

Од друга страна, меѓу птиците има и некои чудни во резерватот. Тоа е случај на африкански тантал, птица од фамилијата на штркови која има љубопитен начин на риболов. Додека ја меша калта од лагуните со една нога, го внесува својот долг отворен клун во водата. Кога ќе почувствува дека минува плен, наеднаш го затвора, фаќајќи го.

Подеднакво моќен клун има африкански пек. Со него тој е во состојба не само да ја скрши лушпата на полжавите, туку и да го пресече мускулот што ги врзува за него. Така се храни. И на истото семејство како тантал припаѓа марабу, голема птица која се храни и со мрши и со мали цицачи. Истото може да се каже и за јарибу, кој се карактеризира со долг и шарен клун со голема убавина и големина од еден и пол метар.

Се разбира, ако зборуваме за љубопитни врвови, можеби дланката го зема трубач габер, кој своето име го должи на нејзината големина. А истото може да се каже и за неговиот роднина сив габар, со својот гребен од пердуви, како и со африканска лажичка, именуван по сметката во облик на лажица. Со него ги движи водата и калта од лагуните за да го добие својот плен.

обичен возач на купови

Примерок од обичен мартинет

Од своја страна, малата шилести лапинг живее во Сигеан за време на неговите миграции, како и неговиот роднина, на морнарица, кој ги брани своите млади со помош на зашилени екскресценции на крилјата. На мрачен мршојадец се грижи за чистење на територијата од мрша, иако нејзиниот роднина, на дланка мршојадец ги претпочита плодовите, особено јаткастите плодови од африканската палма. уште еден мршојадец, попрсканата, е заштитен во Сигеан, бидејќи е во сериозна опасност од исчезнување.

Други видови птици како што се обичен и Абдимовиот штрк, На ќелав ибис, на крунисан кран, На обичен возач на купови или сив папагал Тие ја комплетираат листата на птици кои можете да ги видите во оваа прекрасна француска зоолошка градина.

Како заклучок, сега знаете кои животни се во африканскиот резерват Сигеј, кој се наоѓа во Лангедок. Но, што е уште поважно, овие видови живеат таму во полуслободно и заштитено, бидејќи многумина се во опасност од исчезнување. Паркот е поделен на неколку области, во секоја има одредени животни за да не си наштетуваат едни на други. А посетата се состои од еден час возење со автомобил и уште еден пеш од приближно два и пол. Расположи се за да го знаеш Африкански резерват Сигеан.

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*