Најубавите градови во Хуелва

На најубавите градови во Хуелва тие ви нудат необични бели куќи, споменици, прекрасни плажи и природни чуда како што е Националниот парк Дошана (тука ве оставаме статија за ова место). Но и понуда за сместување во која ќе се најдете како дома.

Исто така, постои уште еден дел од провинцијата помалку познат по туризмот што вклучува мали градови лоцирани во подножјето на планински масиви на Кумбрес Мајорес или АраценаНа Ние исто така ќе зборуваме за нив, но, пред с, ќе ви покажеме турнеја низ најубавите градови во Хуелва што ќе ви овозможи длабоко да ги знаете чудата на оваа област на Шпанија.

Од Ајамонте до Кортегана

Tourе ја започнеме нашата турнеја низ најубавите села Хуелва во крајбрежните области како Ајамонте, а потоа ќе се придвижиме кон внатрешноста на провинцијата. На овој начин, ќе ви го покажеме целиот опсег на можности што ви ги нуди оваа прекрасна земја.

Ајамонте

Градскиот совет на Ајамонте

Градскиот совет на Ајамонте

Се наоѓа на устието на Река Гвадијана, во подножјето на Исла Кристина мочуришта и на границата со Португалија, овој град Хуелва е задолжителен. Во неговата општинска област ќе го најдете популарниот Плажа Исла Канела веднаш до Пунта дел Морал.

Но, покрај областите со висока еколошка вредност, Ајамонте има широко монументално наследство. Во врска со верските, ве советуваме да ги посетите црквите Нуестра Сењора де лас Ангустиас и Сан Франциско, и од XNUMX век и кои се издвојуваат по таванот со касичка Мудејар.

Исто така, треба да го видите храмот на Ел Салвадор, внатре во кој има олтар на Чуригереск и неколку маси со фламанско сликарство. Религиозното наследство на Ајамонте го комплетираат црквата Лас Мерцедес, манастирите Мерцедарио и Херманас де ла Круз, капелите на Сан Антонио, дел Сокроро и Нуестра Сенора дел Кармен и скапоцениот споменик на Вирген де лас Ангустија.

Во врска со граѓанската архитектура, ја имате прекрасната зграда на Градското собрание или Куќа Марчена, што го репродуцира стилот на индиските куќи; римскиот мавзолеј на Пунта дел Морал; палатата на Маркизот Ајамонте или Каса Гранде, која датира од седумнаесеттиот век.

Конечно, ве советуваме да го видите Балуарт де лас Ангустијас, од кои останува само платно од идот; осамената кула Исла Канела и импресивниот меѓународен мост Гвадијана, кој го дели Ајамонте од Кастро Марим, во Португалија.

Палос де ла Фронтера

Палос де ла Фронтера

Плоштад во Палос де ла Фронтера

Сега ви го носиме овој мал град не само затоа што е меѓу најубавите градови во Хуелва, туку и поради неговата голема историска вредност. Како што добро знаете, од неговото пристаниште замина Кристофер Колумбо на патувањето што го наведе да ја открие Америка.

Сето ова го натера Палос да се појави во уметничката историска маршрута на Колумбиски местаНа Во градот Хуелва можете да го посетите Манастирот Ла Рабида, која не само што се издвојува по својата готска-мудејарска црква, туку и по тоа што има музеј посветен на откривањето на Америка. Исто така, во пристаништето Палос е Муел де лас Карабелас, со природни репродукции на оние што Колумбо ги презеде во неговиот подвиг.

Можеби не знаете дека славните браќа Пинзон, кои го придружуваа, беа староседелци на овој град. Поради оваа причина, во куќата на најстариот од нив, во ренесансен стил, имате и музеј. Тоа беше Мартин и исто така има статуа во градот.

Но, она што можете да го посетите во Палос не завршува тука. Многу е интересно црквата Свети Georgeорѓи, исто така, во готски стил Мудејар и во кој се сместени ренесансните фрески и резба од XNUMX век што ја претставуваат Санта Ана.Покрај тоа, ги имате Фонтанила, мала фонтана која им даде вода на каравелите и археолошките остатоци од замокот Палос.

Конечно, во околината на манастирот Ла Рабида го имате Споменик на Откривачите, до која се стигнува преку авенија украсена со штитови на сите ибероамерикански земји и ботанички парк Хозе Селестино Мутис. И исто така, уште еден подвиг што го напушти Палос се одбележува во Муел де ла Калзадила: летот на Плус Ултра, хидроплан кој, во 1926 година, стигна до Буенос Аирес.

Алмонте

Поглед на Алмонте

Алмонте, еден од најубавите градови во Хуелва

Одиме во внатрешноста на провинцијата Хуелва за да застанеме на овој прекрасен град кој ги има сите атракции. За почеток, во неговата општинска област се наоѓаат Плажа Маталаскањас и добар дел од Националниот парк Дочана. Но, пред с,, бидејќи го вклучува и познатото село Ел Рокио, каде што се наоѓа прекрасниот испосник на кој илјадници аџии прават аџилак секоја година. Еве ве оставаме статија за ова мало село.

Исто така, имате и други споменици од интерес во Алмонте. Меѓу нив, на црква на Пресвета Богородица, со својата капела Мудејар, скитот Санто Кристо и зградата на градското собрание, изградена во XNUMX век. Вториот е опкружен со тесни улици со нивните традиционални бели куќи.

Нибла, уште еден од најубавите градови во Хуелва

Магла

Wallидови и замок на Нибла

Сега доаѓаме во еден од најубавите градови во Хуелва, но и еден од најмалку познатите, иако е вистински скапоцен камен. Нибла има милениумска историја. Всушност, тоа беше главен град на една од корас во која Калифат на Кордоба а, подоцна, стана независна тајфа.

Пообилно, во неговата општинска област се наоѓаат долмени Ла Хуека и де Сото, кои н take враќаат во железното време. Исто така, во градот можете да видите прекрасен целосно зачуван римски мост и остатоци од ранохристијанска катедрала од периодот на Визиготите.

Но, најголемата атракција на Нибла е импресивниот ансамбл што го формираат нејзините wallsидови и неговиот замок од Алморавидскиот периодНа А веднаш до неа, црквата Нуестра Сењора де ла Гранада, која е стара џамија во готски стил Мудејар; замокот Гузманес и Болницата на Пресвета Богородица на ангелите, сегашен дом на културата.

Арацена

Арацена

Поглед на Арацена

Веќе среде истоимениот планински венец, го наоѓаме прекрасниот град Арацена, кој се карактеризира со своите куќи со бели ledидови, привилегирана природна средина и многу споменици. Што се однесува до пејзажот, тој е целосно Природен парк Сиера де Арацена и Пикос де Ароче, каде што, покрај тоа, можете да ги видите археолошките локалитети Куева де ла Мора, Серо дел Тамбор и дел Кастануело.

Но, големото чудо на Арацена е под неговата урбана област. Зборуваме за Grotto of Wonders, чиј влез е на улицата Позо де ла Ниве. Тоа е подземен комплекс создаден од ерозија на водата во варовничките карпи на Серо дел Кастиillо. Има должина од повеќе од две илјади метри, иако можете да посетите само околу петнаесет. Но, во секој случај, ќе најдете уникатно шоу на сталактити, сталагмити, арагонити или коралоиди во комбинација со езера.

Откако уживате во ова чудо на природата, ве советуваме да ги посетите и главните споменици на Арацена. Веќе ги спомнавме најважните за вас. Се повикуваме на замокот, многу добро сочувана арапска тврдина од XNUMX век.

До ова е Црква на Богородица на поголема болка, Мудејар стил, иако некои од неговите елементи, како што се порталот и хорот, веќе припаѓаат на доцниот готски. Идентични архитектонски карактеристики ги претставуваат манастирите Санта Каталина Мартир и црквите Сан Педро или Сан Роке. Но, уште поубаво е црквата Санта Марија де ла Асунцион, изградена во XNUMX век според каноните на ренесансниот стил.

Наследството на Арацена не завршува тука. Што се однесува до граѓанската архитектура, ви препорачуваме да ја видите зградата на Градското собрание, вилата Араценила, фармата Сан Мигел и, пред с, спектакуларната Казино Аријас Монтано, спектакуларна зграда во модернистички стил.

Кортегана, да ја завршиме нашата турнеја по Хуелва

Кортегана

Замокот Кортегана

Многу блиску до Арацена има уште еден град кој исто така со право е вклучен меѓу најубавите градови во Хуелва. Ова е Кортегана и комбинира прекрасно монументално наследство со спектакуларна околина.

Во однос на првиот, неговиот одличен симбол е замокотНа Изградена е во XNUMX век и се состои од тврдина, барбикан и испосница, онаа на Нуестра Сењора де ла Пиедад. Во моментов, некои средновековни денови многу интересно.

Најважниот верски објект во Кортегана е црква на Божествениот Спасител, изградена во четиринаесеттиот век во готски стил Мудејар, иако подоцнежните екстензии му дадоа ренесансни карактеристики. Покрај тоа, внатре, можете да видите спектакуларно колекција на мексикански сребрени предмети од XNUMX век, говорница од истиот период и импресивна железна решетка, како и богата религиозна слика.

Исто така, ве советуваме да го видите во градот Хуелва црква на Сан Себастијан, исто така, готски Мудејар; испосништвото на Калварио и зградите на Гранд казино општество и театарот Капитол-Сиера.

Како заклучок, со вас разгледавме некои од најубавите градови во ХуелваНа Меѓутоа, во провинција како Хуелва има многу други прекрасни градови. Ова е случај, на пример, на Јабуго, лулка на истоимената шунка; од Алмонастер ла Реал, со својата џамија од XNUMX век и спектакуларниот мост на Трите фонтани, или Санлакар де Гвадијана, со својот импозантен замок Сан Маркос. Зарем нема доволно причини да ја посетите Хуелва?

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*