Градови од долината Јерте

Долина на Јерте

патуваат на градови од долината Јерте Тоа е да се помине низ планински предели на потоци, клисури и фонтани кои се комбинирани со дабови насади, дабови дабови и пасишта за добиток. Но, пред сè, тоа е да се цени Цреши дрвја кои, кога цветаат, создаваат извонредна глетка.

Се наоѓа на север од Estremadura, долината Јерте беше земја на трансхуманс помеѓу оваа заедница и Региони Дуро. И, исто така, ја заслужува вашата посета паѓаат, кога различните нијанси на окер, црвените, зелените и жолтите ја обојуваат површината на овој прекрасен регион. Исто така, на нејзините различни локации ќе најдете прекрасни споменици кои се одраз на неговата историја. За сето ова, ќе ви предложиме обиколка на најинтересните градови во долината Јерте.

Јерте, во долниот дел на долината

Ertерте

Градскиот плоштад Јерте

Со нешто повеќе од илјада жители, овој град го добил своето име од реката Јерте, што ја капе. Урбанистички е организиран околу две главни улици, Полковник Голфин и самиот пат. И во нив и во волови маало, можете да видите куќи од традиционална архитектура кои се измешани со други домови на предци со грбови и штитови.

Но, најважниот споменик во Јерте е црква на Пресвета Богородица, изградена во XNUMX век, иако има остатоци од друга претходна градба. На неколку метри се наоѓа кулата и прикачена на неа, јавна чешма со широк слив. Од истиот период е Ермитаж на Христос од Ампаро, изградена во местење со аголни пепелници.

Покрај тоа, од овој град и од другите градови во долината Јерте можете да започнете пешачки патеки низ спектакуларните Природен резерват на пеколот во грлото. Имате и интересен центар за толкување за да можете да дознаете повеќе за неговата флора и фауна.

Кабезуела дел Вале

Кабезуела дел Вале

Поглед на Кабезуела дел Вале

Со повеќе од две илјади жители, тој е најнаселен град во долината. Ќе го најдете во централниот дел од него, на висина од петстотини метри и опкружен со природни базени како оние на Ла Пескерона, Ла Пиказа или Ел Симон. Неговиот урбан распоред ќе го привлече вашето внимание, со своите стрмни и тесни улички кои прават каприциозни ќошиња и пукнатини. Всушност, овој распоред во средновековен стил се раскинува со линеарните форми на другите градови во областа.

Во Кабезуела, прогласена за историско-уметнички комплекс, мора да ја посетите зградата на Градска сала, со својата витка камбанарија и сместена на покриен плоштад. Но, исто така, неговите куќички и Црквата Свети Архангел Михаил, изградена на старата синагога и во која може да се види прекрасен барокен олтар на Хуан де Аренас.

На истиот уметнички период му припаѓаат и испосниците на градот, меѓу кои и онаа посветена на Богородица на Пењас Албас, заштитник на градот. Конечно, не заборавајте да ја посетите во Кабезуела Музеј на цреша, сместена во традиционална куќа и која ви ја прикажува историјата на нејзиното одгледување во околината.

Навакончехо

Навакончехо

Традиционални куќи во Навакончехо

Исто така во централниот дел на долината ќе го најдете овој град со околу две илјади жители. На неговите улици може да се видат бројни куќи со традиционални балкони и настрешници украсени со цвеќиња. Исто така, една од најпопуларните пешачки патеки во областа започнува од градот: онаа на Ногалите, кој минува низ неколку клисури и водопади.

Треба да го посетите и во Навакончејо парохиска црква, датира од XNUMX век, иако неговиот главен олтар е барок од XNUMX век, а Ермитажи на Кристо дел Вале и Сан Хорхе, и двете подеднакво барокни. Од своја страна, на Фабрика за вреќи Станува збор за стара текстилна фабрика изградена во XNUMX век и денес се користи како дом на културата. А во Ла Казерија го имате старото Францискански манастир во Санта Круз де Табладила, која сега е селска куќа.

Пиорнал, највисок меѓу градовите во долината Јерте

Водопад Каозо

Каскада дел Каозо, на периферијата на Пиорнал

Се наоѓа помеѓу долината и Регионот Вера, е највисок во областа, бидејќи е на околу XNUMX метри над платото на Сиера де Тормантос. Во ова, според легендата, се наоѓала пештерата Серана де ла Вера, но што е уште поважно, ви нуди прекрасни погледи на планински предели и водопади како што се оние на Каозо или Деспера.

Нејзините скромни фарми се во контраст со Палатата на епископот Педро Гонзалес де Ацеведомногу подржавно. Осврнувајќи се на црква Сан Хуан Баутиста, била изградена во XNUMX век, иако од примитивниот готски храм останала само кулата, бидејќи остатокот бил урнат и повторно изграден. Од своја страна, на Ермитаж на Богородица на зачнувањето датира од осумнаесеттиот.

Вреди да се забележат и многубројните планински извори на неговите плоштади и предградија, со квадратни или петаголни столбови и украсени со животински мотиви како што е волкот, тесно поврзани со животот на добитокот. Конечно, во дабовите насади во близина на Пиорнал може да се видат бачила со овчари, со кабини кои во лето ги користат прехуманите козари.

Торнавакас

Торнавакас

Општина Торнавакас

Сместено на север од долината, сместено меѓу планини на нејзината глава, овој град историски е обележан со неговата гранична состојба со Castilla. Нејзиниот урбан распоред има главна улица, вистинскиот, кој е поделен на три дела разделени со два моста: врвот, средновековни времиња и малиот мост, кој има храм од XNUMX век.

Треба да го посетите и во Торнавакас црква на Пресвета Богородица, изградена во XNUMX век по каноните на барокот. Неговите жртвеници, платна и резби припаѓаат на истиот стил. И, во однос на второто, го истакнува Светиот Христос на простувањето, со анонимна фактура, но со голема посветеност низ котлината.

Од друга страна, тие се убави Градското собрание и оној што го угости царот Карлос V. Конечно, не пропуштајте да ги видите испосниците како што се оние на Мартирес, Санта Марија Магдалена, Сан Мартин и Санта Барбара.

Забрането

Забрането

Панорамски поглед на Барадо

Основан на крајот на средниот век од козари, тој е единствениот град во долината Јерте што ја има титулата Вила. Пронајден е обесен во средината на драгоценото Епископска Клисура и се издвојува по куќите од популарна архитектура. Сепак, треба да ја посетите и црква на Сан Себастијан, изградена во XNUMX век, иако сè уште е романескна. Се издвојуваат нејзината витка кула и, внатре, хорот, полупортокаловата купола и барокниот главен олтар.

Религиозното наследство на Барадо е комплетирано со испосниците на Богородица Висо, изградена во XNUMX век и Христос на Humilladero, Мудејар стил. Но, во селото треба да се види и античкото комунални пералници и неколку фонтани. Во однос на првото, се издвојува Ел Чоро, а за вториот Лос Кањос, Лос Чапарехос и Ла Хунтанила.

Куќи во Кастачар

Куќи во Кастачар

Црквата Сан Хуан Баутиста, во Каса дел Кастањар, едно од најубавите села во долината Јерте

Овој град лежи на Сиера де Сан Бернабе, на југ од долината и меѓу костеновите шуми. Во неговата општинска област, можете да ги видите остатоците од Келтската тврдина Вилавиеја и стариот средновековен град на Вудруф.

На прв поглед изгледа како модерен град, но ако одите на неговите улици, ќе откриете типична и живописна фарма со витки и варосани фасади со солариуми за сушење на производите од градината. Вреди да се забележи и во неговото урбано ткиво црква Сан Хуан Баутиста, со својата призматична кула и датирана во XNUMX век.

Пољубопитни се петте костени што Хунта де Екстремадура ги класифицирала како единечни дрвја. И, конечно, можете да го видите во овој град Музеј на Марселино Сајан, во која се сместени три илјади парчиња меѓу археолошки предмети и книги составени од овој лик.

Ел Торно, еден од градовите во долината Јерте со најдобар поглед

Струг

Воздушен поглед на Ел Торно

Познато е и како „гледна точка на долината Јерте“ за неговите спектакуларни погледи и неговите пешачки патеки, полни со клисури и потоци. Во неговата околина се пронајдени праисториски остатоци од железното време, што покажува дека бил населен уште од античко време.

Римски остатоци се пронајдени и на имотот на романејо и Арапите во ридовите на Лозјата y Бутрера. Што се однесува до неговата урбана област, нејзините домови на предците и Црква на Богородица на милосрдието, изградена во XNUMX век и украсена со прекрасен барокен олтар.

Од друга страна, во блиската Сиера де Струг можете да видите повеќе од сто чозас од камен изграден од овчарите и на два километри од градот, на Мемориски набљудувач, кој има скулпторски ансамбл на Франциско Церденила и тоа ви дава прекрасен поглед на долината Јерте.

rebollar

rebollar

Улица во Реболар

Со едвај двесте жители, овој град е отворен музеј на популарна архитектура и планински урбанизам. Ќе уживате шетајќи низ неговите кривулести стрмни и тесни улички со типични градби. Во однос на овие, тие двајца се издвојуваат Канчалски куќи, издигнати на гранитни маси од кои како да висат.

Од своја страна, на парохиска црква Санта Каталина Тоа е скромен храм од XNUMX век неодамна обновен. Внатре, сепак, се сместени а пикс или сакрален сад направен од сребро и готско-ренесансен стил донирани од Епископот Гутиер де Варгас.

Како заклучок, ви кажавме за главната градови од долината Јерте. Останува само да ги споменеме малите градови на Козар, каде што можете да ја посетите црквата Сан Мигел, со камбанаријата и нејзините две врати, и Валдастиљас, која се издвојува по црквата Санта Марија де Грација, изградена во XNUMX век и украсена со два скапоцени керамички жртвеници од Талавера. Зарем не ви се допаѓа да ја посетите оваа долина во провинцијата Касерес убава колку пријатна?

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*