Трки со коњи во Санлакар

на трки со коњи во Санликар де Барамеда Тие се најстариот англиски стил во Шпанија, бидејќи се одржуваат од 1845 година. Претходно, други беа развиени во мадридската Аламеда де Осуна, но тие исчезнаа многу брзо.

Во моментов, тие се дел од шпанското коњско коло на оваа дисциплина заедно со оние од Севилја (тука ве оставаме статија за овој град), Сан Себастијан, Мијас и Дос Херманас. Покрај тоа, трките со коњи во Санлакар се класифицирани како Фестивал на андалузиски, национален и меѓународен туристички интересНа Но, ако сакате да присуствувате на нив, интересно е што ги знаете подобро. И, за ова, ве охрабруваме да продолжите да го читате овој напис.

Трки со коњи Санлакар: Малку историја

Тоа го кажува една стара и убава легенда Фјобос, Римски бог на сонцето, и неговите огнени коњи, откако ја загреале земјата, се одмарале на плажата Санликар де Барамеда. Логично, ова нема никаква врска со потеклото на познатите трки со коњи. Но, тоа ни дава идеја за важноста што коњите отсекогаш ја имале во провинцијата Кадиз.

Како да не беше доволно, во првата половина на XNUMX век, многу староседелци од таа област отидоа во егзил во Англија поради нивните либерални идеи. Таму имаа можност да присуствуваат на чистокрвни трки со коњи што се одржуваа и беа фасцинирани од нив.

Според некои извори, кога се вратиле во својата татковина, сакале да ги имитираат и на тој начин ќе се родат трките на Санлакар. Меѓутоа, други укажуваат дека потеклото на овој настан е во натпреварите во коњи што трговците од таа област ги правеле додека чекале да пристигнат рибарските чамци. Па дури и дека самите рибари ќе трчаат да одлучат кој од нив прв ќе го продаде својот улов.

Како и да е, во 1845 година Друштво за трки со коњи во Санликар де БарамедаНа На 31 август истата година го организира првиот натпревар во коњи со цел да се промовира величествената раса на АндалузијаНа Оттогаш и со мали исклучоци, овие трки се одржуваат.

Како се трките со коњи во Санликар де Барамеда?

Тркачки загревање

Учесник што се загрева за трките со коњи Санлакар

Големата уникатност на овој натпревар е тоа користете ја плажата како тркачка патекаНа Ниската плима се користи за развој на различни трки со цел коњите да го искористат влажниот песок, потешко и поцврсто за нивните нозе.

Поточно, коњите галопираат заедно плажите Бајо Гуња, ​​Лас Калзадас и Лас ПилетасНа Во второто е целта на некои трки кои, во подолгите и потешки тестови, достигнуваат два километри. Затоа, ако се осмелите да бидете уште еден гледач, ќе имате можност да ги гледате коњите како минуваат покрај вас.

Можете исто така да отидете во куќиштето каде што животните ја вршат својата обука, се мерат и се подготвуваат нивните држачи. Исто така, имате можност да поставите облози на кои ќе биде победничкиот коњ.

Сепак, уште една од најголемите атракции на трките со коњи во Санлакар е тоа што тие ја комбинираат возбудата на коњичките настани со привилегирана природна срединаНа Покрај морето, во преден план ќе го видите устието на реката Гвадалкивир и, како позадина, сликата на Природен парк Дожана, за што ќе зборуваме. Како тоа да не е доволно, на крајот од тестовите, самрак паѓа над областа, предизвикувајќи спектакуларно портокалово небо.

Покрај тоа, во областа за пристигнување, тие се инсталирани саемски кабиниНа Како за iosубопитност, ќе ви кажеме дека многу од нив се направени од децата од околината и во нив можете да се обложувате на мали суми (две евра, најмногу), но и слатки и гуми за џвакање. Сето ова за да ја ослободи наградата што еден од нив ја добива секоја година.

Вкупно, трките со коњи во Санлакар вклучуваат повеќе од дваесет тестови кои дистрибуираат количина поголема од сто и педесет илјади евра награди.

Кога се одржуваат овие трки?

Плажа Бајо Гуња

Плажата Бајо Гуња, ​​едно од местата за трки со коњи во Санликар

Натпреварите се одржуваат во АвгустНа Тие се изведуваат во две тридневни серии, првата во првите петнаесет месеци и втората во последните петнаесет. Нема фиксни датуми, бидејќи тие зависат од плимата и осеката. Логично, ова остава повеќе простор и за коњите и за гледачите. И тоа, во трките на Санликар не учествуваат само професионални возачи, туку и аматери.

Што се однесува до часовите, тие обично започнуваат околу шест и пол попладне и траат до вечер. Поради оваа причина и поради добрите температури, не е невообичаено да се видат гледачи кои го искористуваат својот престој на плажа за да уживаат во конкуренцијата.

Трките со коњи Санлакар како изговор за запознавање на областа

Дожана

Природен парк Дожана

Покрај тоа што се интересни, трките со коњи во Санлакар се совршен изговор за да ја запознаете областа, една од најубавите во Шпанија. Затоа, ние ќе ви покажеме некои од интересните места што можете да ги најдете.

Парк Дошана

Во самиот подножје на градот Санлакар започнува Националниот и природен парк Дожана, кој се смета за најголем еколошки резерват во Европа и прогласен Светско наследство од УНЕСКО. Нејзините мочуришта, дини и стабилизирани песоци служат како прибежиште за многу растителни и животински видови.

Меѓу првите, се издвојува камен бор, багрем, олеандер или плута даб. Во однос на второто, Дохана е место за престој и престој на бројни птици што почиваат на нивните земји од нивното патување во Африка.

Замок на Сантијаго

Замокот Сантијаго

Замок на Сантијаго

Заедно со природното чудо што го спомнавме, во Санликар имате спектакуларно монументално наследство. Во ова, се издвојува замокот Сантијаго, доцен готски скапоцен камен изграден во XNUMX век од страна на Војводата од Медина Сидонија.

Има четириаголна структура, со кули и барбаци околу параделот што се наоѓа во центарот. Една од вратите што го поврзува главниот плоштад со северната барбика, исто така, ќе го привлече вашето внимание за неговата извонредна скулпторска работа.

Црква на Пресвета Богородица на О

Црква на Пресвета Богородица на О

Црквата Богородица О

Исто така, тоа е дел од монументалното наследство на Санликар, прогласено Историски уметнички комплекс, црквата Нуестра Сењора де ла О. Во стил Мудејар, изградена е во XNUMX век и се издвојува по својот разгорен портален лак со архиволти и скулпторска декорација.

Внатре, мора да го посетите капела на Сан Себастијан, со импресивна фасада на Платреск и спектакуларен маниристички панел на Португалците Баскиски ПереираНа Слично на тоа, се издвојува слика од фламанската школа од XNUMX век, која го претставува Христовото слегување.

Палатата на војводите од Медина Сидонија

Дукална палата на Медина Сидонија

Палатата на војводите од Медина Сидонија

Ова чудо од варосани wallsидови е изградено во XNUMX век по каноните од ренесансниот стил. Се наоѓа веднаш до црквата што штотуку ја споменавме и е Историски уметнички споменик од 1978.

Исто така, сместува важна уметничка колекција во сопственост на куќата на војводата, која вклучува слики од Зурбарин, Муриillо y Гоја, како и широка колекција фламански таписерии. Можете исто така да останете во него, бидејќи дел е посветен на хостинг.

Палата на доенчињата на Орлеанс

Палата Монпенсиер

Палата на доенчињата на Орлеанс

Ако поранешниот дворец е прекрасен, оној од доенчињата во Орлеанс се издвојува уште повеќе. Изградена е според принципите на истористичкиот и еклектичниот стил од XNUMX век. Поради оваа причина, неговите Мудејар и ориентални елементи во комбинација со класични форми се издвојуваат.

Крстени од некои експерти како „архитектонски каприц“ на војвода од Монпенсиер, Исто така, има прекрасни градини во англиски стил, чиј дизајн беше извршен од Леколант.

Лас Ковача

Фотографија на Лас Ковачас

Лас Ковача

Заедно со с everything што ви покажавме, можеби нај curубопитниот споменик во Санликар де Барамеда се Ковача. Тоа е портална галерија о логија Составен е од тринаесет шилести сводови на кои се врежани змии или базилиски.

Овој стар трговски пазар во готски стил е изграден на крајот на XNUMX век и е прикачен на палатата на војводите од Медина Сидонија.

Црква на Пресвета Богородица на милосрдието

Иглесија де ла Мерцед

Црква на Пресвета Богородица на милосрдието

Овој прекрасен храм е изграден во почетокот на седумнаесеттиот век како дел од Манастирот Реколетос Дескалзос на Пресвета Богородица на милосрдиетоНа Тоа е чудо во маниристички стил, кое беше обновено на крајот на XNUMX век и во моментов се користи како општински аудиториум. Токму во неа е дека Меѓународен музички фестивал Санлакар де Барамеда.

Базилика на милосрдието

Црква на милосрдието

Базилика на милосрдието

Изградена на почетокот на XNUMX век, исто така е маниристичка и има латински вкрстен план со еден наос и параклиси што се отвораат кон него. Внатре, жртвеникот се издвојува и сликата на Богородица Богородица крунисана, светец -заштитник на Санлакар.

Други споменици на Санлакар

Толку е богато монументалното наследство на градот Андалузија што е невозможно да ви кажеме за сето тоа. Како и да е, покрај претходните згради, ве советуваме да го искористите вашето патување за да ги видите трките со коњи Санлакар и исто така да ги посетите замокот на светиот дух, На бастион на Сан Салвадор, на Црква на Пресвета Богородица Напуштените археолошката зона на Ебора О Куќа во Аризон.

Во заклучок, трки со коњи во Санликар де Барамеда Тие се прекрасно шоу што ве советуваме да ги погледнете. Но, покрај тоа, ви препорачуваме да го искористите вашето патување за да уживате во прекрасните плажи во областа и, пред с, да ги посетите прекрасните места на Дошана и не помалку убавите споменици што ви ги нуди градот Кадис. И, ако сакате подобро да ја знаете оваа провинција, еве ве оставаме статија за другите негови градови.

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*