Што да се види во Елче

Елче

Се прашувате што да се види во Елче? Можеби тоа е затоа што сте слушнале за чудата што ви ги нуди овој прекрасен левантински град. Мора да истакнеме дека сите тие се вистинити. Во него дури ќе најдете повеќе од едно изненадување во форма на палми во средината на градот, стари арапски тврдини и величествени цркви.

Но, ќе најдете и во Елче уникатни музеи во светот, прослави кои влечат корени од средниот век или археолошки локалитети од ибериската ера. Иако е на петнаесетина километри од брегот, има убави плажи како оние на Arenales de Sol, Altet или La Marina. Но, уште поспектакуларно за неговите дини е онаа на Карабаси. Во секој случај, без повеќе одложување, ќе ви покажеме што да видите во Елче.

Палм Гроув

Palm Grove на Елче

Поглед на палмската шумичка на Елче

Како што кажавме, тој е еден од најголемите симболи на левантинскиот град и е прогласен Светско наследство. Не е изненадувачки што тој е најголемиот во Европа, со околу петстотини хектари и меѓу двесте и триста илјади примероци.

Нејзината најзастапена сорта е датумска дланка, кој муслиманите го донеле во Шпанија. Но, веќе во ибериските остатоци пронајдени во областа има претстави на ова дрво, што покажува дека палмата е постара.

За возврат, најбујната област на комплексот е т.н Хуерто дел Кура, со околу илјада примероци, некои постари од триста години (приближно, ова е максималната возраст што една палма може да ја живее). Своето име му го должи на капеланот Хозе Кастањо, кој бил негов сопственик до 1918 година. За возврат, го истакнува Царска палма, наречена така во чест на познатата царица Елизабета од Баварија (симички), кој ја посетил градината во 1894 година.

Ако сакате добро да ја запознаете палмата во Елче, имате рута што го поминува и што можете да го направите со велосипед или пеш. Тој е кружен, бидејќи започнува и завршува на Овоштарник Сан Пласидо, каде што има музеј за ова природно чудо. Покрај тоа, тоа е многу лесна рута, бидејќи е долга само околу два и пол километри.

Базилика Санта Марија од Елче

Базилика Санта Марија

Базилика Санта Марија од Елче

Ова архитектонско чудо го комбинира стилот што преовладува Италијански барок со неокласични елементи, па дури и средновековни реминисценции. Изградена е помеѓу XNUMX и XNUMX век на остатоци од стара готска црква која, пак, ја заменила муслиманската џамија.

Ги истакнува своите три импресивни корици, поради скулпторот Никола од Биси. А внатре, ве советуваме да ја видите капелата на причест и спектакуларниот мермерен шатор донесен од Неапол и делото на Хаиме Борт.

Други чуда на историскиот центар

Кулата Калахора

Торе де ла Калахора, еден од спомениците што треба да се видат во Елче

Базиликата Санта Марија се наоѓа во срцето на стариот дел на градот. Но, во овој дел од него имате многу други работи да видите. Неговиот нервен центар е плоштадот на кружниот тек, каде што ќе видите реплика на познатите Дама на Елче. Оригиналната скулптура, ибериска и датирана помеѓу XNUMX и XNUMX век пред Исус Христос, се наоѓа во Археолошки музеј во Мадрид.

Многу блиску е Плаза де ла Мерцед, Каде е тој Манастир Санта Лусија, прекрасна зграда на три ката со ренесансна фасада. Исто така, во неговите подруми, можете да ги видите Арапски бањи, кој се состоел од три засводени простории и уште една за соблекувални.

Пред манастирот, го имате TКулата на Калахора, арапско утврдување од крајот на XNUMX или почетокот на XNUMX век, кое било дел од стариот средновековен ѕид. Реставрирана е во XNUMX век, па битките ќе ви изгледаат многу помодерно. А зад неа е Плоштад Санта Изабел, каде што можете да видите Трите Марии, скапоцена скулпторска група посветена на Мистерија за Елче, за што ќе зборуваме подоцна. Конечно, можете да го напуштите стариот град низ убавото Мостот Санта Тереза, кој е најстар во градот.

Палатата Алтамира, уште еден суштински споменик што треба да се види во Елче

Палатата Алтамира

Палатата Алтамира

Исто така се нарекува Палата на Господарот, изградена е во петнаесеттиот век по налог на Гутиер де Карденас, кој бил првиот господар на градот откако бил преземен од христијаните. Меѓутоа, за да го стори тоа, тој ја искористи претходната арапска зграда која беше дел од ѕидовите на Алмохад. Остатоци од нив остануваат и денес.

Планот му е полигонален, со цилиндрични кули на краевите и уште една поголема четириаголна или Хомаж. Во моментов, тоа е седиштето на Археолошки и историски музеј на Елче, уште една посета која не смеете да ја пропуштите меѓу она што може да се види во Елче. Како куриозитет, ќе ви кажеме дека палатата била затвор, па дури и била сместена фабрика за ткаење.

Други кули и згради во градот

Жолчката кула

Галската кула

Веќе ви кажавме за кулата Калахора, но таа не е единствената што треба да ја видите во Елче. На TКула на Советот Изграден е во XNUMX век и моментално е седиште на Градското собрание. Со речиси квадратна кат-план и две тела, исто така беше дел од ѕидот. Всушност, неговиот Портата на Гуардамар Служеше како излез од градот. Кон него е прикачен и рибниот пазар, со зашилените сводови. Веќе во XNUMX век, целиот комплекс бил искористен за изградба на палата во ренесансен стил.

Исто така, прикачен на конструкцијата е TКулата на Ветла, кој стана икона на градот со додавање на два автомати на неговиот часовник. Овие, именувани Календура и Календурета, и денес тие се задолжени за давање на часови и четвртини удираат две ѕвона.

Од своја страна, на TКулата на Ваило, изградена во ѕидање и пепел во текот на петнаесеттиот век, служела за следење и заштита на градот од доаѓањето на непријателите. На TГалската кула Тоа е прекрасна палата во валенсија модернистички стил изградена на почетокот на XNUMX век. и зградата на Кино Алказар, малку подоцна, одговара на левантинскиот рационализам.

Конечно, кралска воденица Станува збор за импозантна градба од XNUMX век опремена со сет на потпори и полукружни сводови која е во Општински парк. Таа била посветена на производството на брашно и денес се наоѓа на Здружение за ликовни уметности на Елче.

Музеи, додадена вредност на она што да се види во Елче

Музејот Палм Гроув

Музејот на Палм Гроув

Левантинскиот град има добар број музеи, секој поинтересен. Веќе ви кажавме за археологијата и историјата, во која се сместени важни парчиња пронајдени во Сајтот Ла Алкудија, каде е пронајдена и госпоѓата од Елче. Сепак, имате и мала изложба на самата локација.

Исто така, ви кажавме и за музејот Палмерал. Но, дополнително ве советуваме да ја посетите современа уметност, На палеонтолошки, оној посветен на Богородица Успение, заштитник на градот и оној на партијата, посветена на Мистеријата на Елче, за која ќе разговараме со вас во продолжение.

Мистеријата на Елче

Музеј на фестивалот

Внатрешноста на Музејот на Феста посветена на Мистеријата, една од традициите за гледање во Елче

Тоа е застапеност на свето-лирска драма чие потекло датира од средниот век (се поставува од 14 век). За да го видите, ќе треба да го посетите градот на 15 и XNUMX август, бидејќи е претставен за два дена. Но, не можеме да ви кажеме што да видите во Елче и да не ја споменеме оваа традиција, бидејќи е прогласена Ремек дело на усното и нематеријалното наследство на човештвото.

Тоа е изведено во Базилика Санта Марија а тие се жители на градот кои го претставуваат делото. Освен неколку мали фрагменти на латински, неговиот текст е во стара валенција. Исто така, тој е придружен со музика која комбинира различни стилови, од средниот век до ренесансата и барокот. Делото, кое едвај се состои од двесте и седумдесет стиха, пресоздава делови од Успение на Богородица. Нејзиниот прв дел е Веспра (14 август), додека вториот е фестивалот (петнаесетти ден).

Исто така, прославата е придружена со други традиционални настани. На почетокот на август повиците се одвиваат гласовен тест, каде се избираат децата кои ќе пеат во претставата и на ангелот, кој се користи за да се направат последните проверки. Од своја страна, тринаесетти август е прослава на Nit de l'Albá, при што жителите на Елче лансираат огномет од покривите на своите куќи. И ноќта од 14 до 15 се одвива роа, поворка со илјадници луѓе кои носат запалени свеќи.

Мистеријата на Елче е еден од најголемите настани на шпанското лето. Затоа, ве советуваме, доколку можете, да го посетите левантинскиот град на овие датуми. Иако, ако не можете да го направите тоа, секое време е добро да патувате во овој прекрасен град.

Како заклучок, ви ја покажавме главната што да се види во Елче. Но, сакаме и накратко да разговараме со вас околните градови. многу блиску, целосно Природен парк Лас Салинас, е прекрасниот крајбрежен град на Санта Пола, со својата импозантна тврдина замок и римската вила дел Палмерал. Исто така, на половина час со автомобил, го имате историското Орихуела, земја на големиот поет Мигел Хернандез, чија музејска куќа можете да ја посетите. Но, покрај тоа, градот Орихуела е преполн со споменици. Да наведеме само неколку, ќе ги спомнеме неговиот замок и ѕидови, готската катедрала, манастирот Санто Доминго, неговите барокни палати и неговиот импресивен модернистички комплекс. Зарем не мислите дека тие се доволна причина за патување во Елче?

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*