Што да се види во Алкој

Алкој

зборува со тебе за што да се види во Алкој значи да се направи еден од атрактивните споменици на еден од најубавите градови во провинција на Аликанте. Покрај тоа, поради неговата локација во внатрешноста, опкружен со Планински масив Мариола и два природни парка, ви нуди различен тип на туризам, но компатибилен со оној на сонцето и плажата.

Основањето на градот датира од XNUMX век, иако Иберијците веќе ја населиле областа, како што е потврдено од археолошки локалитети Ла Серета и Ел Пуиг. Меѓутоа, неговиот голем подем се случил во втората половина на XNUMX век, за што сведочат градбите модернисти што ги обложуваат нејзините улици. Ќе зборуваме за сето ова и за други споменици што треба да ги видите во Алкој подолу.

Црквата Сан Хорхе и други верски објекти во градот

Фасада на црквата Свети Ѓорѓи

Ѓорѓи црква

Црквата Сан Хорхе била изградена во 1921 година за да замени друга урната осум години претходно. Тој одговара на историцистичкиот стил и, во него, на Неовизантиски. Тоа се гледа, пред сè, во нејзината купола со тапан на цевки што претставува мозаична декорација. Внатре, можете да видите слика на Фернандо Кабрера што ја репродуцира легендарната интервенција на Свети Georgeорѓи во корист на луѓето од Алкој во 1276 година. Поради овој факт, тој е еден од светците заштитници на градот заедно со Вирген де лос Лириос и Сан Мауро.

Поточно и оваа има своја црква. Бил уништен по Граѓанската војна и повторно бил изграден во 1942 година Парохиски музеј на света уметност. Од своја страна, Црквата Сан Роке и Сан Себастијан Се издвојува по својата витка камбанарија. Наместо тоа, онаа на Богородица на беспомошната тоа го прави поради своите неокласични особини и онаа на Санта Марија, чија изградба започнала во XNUMX век, одговара на истиот стил и се издвојува по куполата со син покрив.

Како да Манастир на Светиот гроб тоа е барок и на испосница на Сан Антонио Абад Има две згради. Едниот одговара на валенсиската готика, а другиот, подоцна, на традиционалните карактеристики. Конечно, на параклисот на Свети Михаил покажува неокласични особини и на Гробиштата Свети Антониј Има прекрасна модернистичка архитектура и скулптура.

Два прекрасни плоштади за гледање во Алкој

Место на Динс

Спектакуларниот Place del Dins

Историскиот центар на Алкој е конфигуриран околу два плоштади кои се натпреваруваат да бидат најубави во градот. И во двете може да се видат важни споменици, иако, во реалноста, тие веќе се сами по себе. Првиот е Динс плоштад, кој одговара на неокласичниот стил, со полукружни аркади на неговиот периметар и куќи кои го врамуваат. Како куриозитет, во него може да се види лак кој е единствениот остаток од старото манастир Сан Агустин, левантински готски скапоцен камен кој бил уништен во Граѓанската војна.

Уште поспектакуларно е Плоштад Шпанија, која се наоѓа веднаш до претходната и со која претседава црквата Санта Марија, за која веќе ви кажавме. Таа беше обновена пред неколку години од Сантијаго Калатрава, кој го изградил и во него Ѓорѓи пазар. Ова е во контраст со останатите згради што го сочинуваат, бидејќи тие се во академски стил.

Ова е случај, на пример, со Градското собрание на Алкој, кој бил изграден во XNUMX век по неокласичните канони. а исто така и на Театар Калдерон, изградена на почетокот на XX. Тој не е единствениот во градот. Многу блиску е Главен театар, изградена во 1838 година од страна на архитектот Хуан Карбонел искористувајќи ја предноста на трпезаријата на споменатиот манастир Сан Агустин. Исто така од интерес е Кино Гоја, прекрасен примерок од арт деко Валенсија поради Роџер Монтлор.

Во Plaza de España, многу од настаните на популарната фиеста на Маврите и христијаните, прогласен во 1980 година за меѓународен туристички интерес. Фактот што градот има дури и постојана изложба посветена на него, ќе ви даде идеја за неговата важност. Тоа е за Музејот на фестивалот Алкојано.

Замокот Барчел и други градби од интерес во градот Аликанте

Кулата На Валора

Популарната и убава кула На Валора

Наскоро ќе разговараме со вас за модернистичките чуда кои се едни од најдобрите работи што може да се видат во Алкој. Но, прво ќе зборуваме за други интересни конструкции за кои исто така треба да знаете. Меѓу нив има две стари болници: шведско-норвешката и на Оливер.

Вториот, работата на Џеронимо Гранел и спонзориран од индустријалецот Агустин Оливер (оттука и неговото име), изграден е во 1877 година и одговара на академски стил. Што се однесува до првиот, тој е изграден за време на Граѓанската војна со хуманитарна помош на нациите кои му го даваат името. Станува збор за голема конструкција од хармонични форми во која моментално се наоѓа Вишата политехничка школа во Алкој.

Од друга страна, градот Аликанте има и неколку мостови што ве советуваме да го видите. оној од седумте месечини Станува збор за висок вијадукт кој е изграден така што пругата помеѓу Алкој и Аликанте ќе ја премине клисурата Сан Антонио. Постар е закачениот, бидејќи е изграден во 1863 година. Се издвојува по своите пет сводови и има важна висина од речиси триесет метри.

На истиот период припаѓа и Мостот Сан Роке, иако е помал и ја минува Солеровата клисура. Но, поспектакуларно е Вијадукт Каналејас, бидејќи е долг 200 метри и висок 35 метри. Изграден е во 1907 година и е примерок, токму, на силата на модернизмот во Алкој. Споделете ја спектакуларноста со овој Ѓорѓи мост, бидејќи е долг 245 метри и висок 45 метри. Во неговиот случај, тоа е во арт деко стил и неговиот творец бил архитектот Виктор Јуза.

Ѓорѓи мост

Оној на Сан Хорхе е еден од најспектакуларните мостови што може да се видат во Алкој

Во врска со Марија Кристина или Сервантес, која датира од првата половина на XNUMX век, своето име го должи на сопругата на кралицата на Фердинанд VII и на од Фернандо Роиг тоа е модерен кабелски мост поради инженерите Хозе Антонио Фернандез Ордонез y Хулио Мартинез Калсон.

Но, како и во многу други градови во областа, Алкој има замок лоциран на периферијата на градот. Поточно, се наоѓа на тумба на патот што го поврзува со Бањереш. Дали е тој замокот Барчел и е датиран во XNUMX век. Неодамна објавената документација покажува дека тоа било христијанско утврдување против она што досега се верувало дека има муслиманско потекло. Најдобро сочуван е Кулата Na ValoraИако е од истиот век. Откриен е дури во 1987 година и се издвојуваат неговиот голем зашилен лак и неговите фабрики.

Индустриско наследство на Алкој

Молинарна фонтана

Изворот на Молинар

Во левантинскиот град можете да посетите и некои индустриски градби кои останале како белег на неговата гореспомената економска сила во втората половина на XNUMX век. Многу од нив се стари фабрики, но на железничка станица, изградена во 1904 година. Исто така, на работилница за кочии улицата Агрес број пет, која одговара на индустрискиот модернизам, како и зградата на хидроелектричната трафостаница, во ист архитектонски стил.

Што се однесува до фабриките чии згради се уште се зачувани во градот, можете да видите онаа на Ферандиз и Карбонел, онаа на Кралската фабрика за ткаенина во Алкој, онаа на Папелерас Реунидас или онаа на „Ел Росендо“. Сите тие без да се заборават и други подеднакво модернистички конструкции како што е Кланица О Фонтана Ел Молинар. Патем, многу од оџаците на овие фабрички комплекси се заштитени бидејќи се сметаат за дел од културното наследство на Валенсија.

Патека на модернизмот, најдоброто нешто што може да се види во Алкој

Куќата Ескало

Casa de Escaló, еден од најубавите примери на модернистичкото наследство на Alcoy

Штотуку ви кажавме за брилијантното минато на Алкој во XNUMX век, што се рефлектира во неговите многубројни модернистички градби. Всушност, огромното мнозинство од стариот дел на градот одговара на овој стил, до тој степен што е вклучен во Европски пат на модернизмот. Меѓу овие згради се и Куќите Лапорта, Вилаплана и Матаикскако и зградата на Планина на побожност.

Но, пред сè, мора посебно да се спомене зградата Círculo Industrial de Alcoy, куќите Паво и Ескало, старата противпожарна станица и Парк Глориета. Вториот е создаден во првата половина на 1899 век, но денес го гледаме како што беше по модернистичкото ремоделирање во XNUMX година извршено од архитектот Винсент Пасквал. Меѓу другите елементи, оградата со мотиви арт ново и храмот.

Од своја страна, стариот Пожарна Изградена е во 1915 година по каноните, токму на арт ново. Всушност, плановите ги реализирал самиот Пасквал. Ќе го најдете во близина на Плаза де Еспања и се издвојува по својата прекрасна фасада украсена, се верува, од скулпторот. Рамон Руиз. Учествуваше и во мисирка куќа, така наречени неговите скулптури од ковано железо кои ја симулираат оваа птица со незалепени пердуви. Изграден е во 1909 година по проект на Висенте Пасквал, архитект кој веќе го спомнавме. Исто така поради ова Куќата на Ескало, изградена една година порано. Во неговиот случај, тоа е една од најдобрите арт-деко изложби во градот.

Конечно, седиштето на Индустриски круг на Alcoy Тоа е исто така скапоцен камен на валенсискиот модернизам, дело на архитектот Тимоти Брит. Нејзината фасада се издвојува по геометриските орнаменти, хеленистичките женски статуи на горниот кат и ковањето на оградите на балконот.

Како заклучок, ви го покажавме најдоброто што да се види во Алкој. Градот Аликанте се издвојува, како што видовте, по богатото модернистичко наследство, но и по претходните споменици како што е споменатиот замок. Останува само да ве советуваме да посетите и други скапоцени градови од оваа левантинска провинција. Осмели се да го направиш тоа.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*