Kurangna kasadaran nempatkeun Nazca dina bahaya

Jalan Nazca

Di Peru, antara kota-kota Nazca sareng Palpa, salah sahiji misteri arkéologis anu pang populerna sepanjang waktos ayana. Di gurun ieu aya sakumpulan geoglif raksasa ngan ukur katingali tina jangkungna tinangtu, anu ngawangun inohong sato, manusa sareng géométri. Éta diciptakeun ku budaya Nazca antara 200 SM sareng 600 Maséhi sareng ti saprak para arkéologis mimiti diajar éta dina taun XNUMX-an, puluhan téori ngeunaan asal sareng hartos na muncul, sanaos tetep misterius.

Garis Nazca mangrupikeun harta nasional pikeun Peru sareng aranjeunna jaga ku getol. Nanging, Nazca henteu aman tina sagala bahaya anu ngancem éta. Naon waé tapak lacak di daérah éta, kusabab bahan sareng kaayaan cuaca, tetep ditandaan rébuan taun sareng karuksakan nyata anu dihasilkeun teu tiasa diropea.

Hanjakalna, kurangna kasadaran ngeunaan sensitipitas tempat dina taun-taun ayeuna parantos nyababkeun sababaraha tindakan anu sacara serius ngarugikeun Nazca.

greenpeace di Nazca

Karuksakan anu dihasilkeun dina Nazca

Anu paling anyar sareng paling merusak diantarana lumangsung dina Januari kamari, nalika supir ti perusahaan angkutan aksés ka Nazca Pampas sanaos tanda-tanda anu ngingetkeun sanésna sareng nyababkeun karusakan parah. di situs arkéologis di daérah sakitar 100 méter. Hasilna, tilas jero parantos ditingalkeun dina taneuh anu mangaruhan tilu tina inohong umur sarébu taun anu ditarik dina keusik.

Tétéla lalaki éta henteu sadar kana kaayaan patrimonial daérah éta sareng lebet kana Nazca Pampas kusabab kendaraanna ngagaduhan masalah ban. Nanging, Menteri Budaya Peruvian ngalaporkeun yén éta sacara kriminal bakal nyalahkeun supir dina pernyataan.

Tapi Garis Nazca parantos ruksak sateuacanna. Dina 2014, dina Konferensi Iklim PBB anu diayakeun di Lima, aktivis ti organisasi Greenpeace ngaksés ka daérah éta, sareng di daérah tempat geoglyph hummingbird, aranjeunna nempatkeun sababaraha hurup raksasa kalayan pesen "Waktosna kanggo parobihan! Mangsa payun tiasa dibaharuan. Greenpeace. " ngan ukur katingali ti langit. Saatos kaributan, Greenpeace nyobian nyungkeun hapunten tina karusakan dina situs, anu parantos teu tiasa diropea.

Sataun sanggeusna, dina Séptémber 2015, hiji poko ngaksés tempat éta sareng nyerat nami na dina salah sahiji géoglif. Lalaki éta ditahan ku para waspada anu nangtoskeun mayungan Nazca sareng diserahkeun ka jaksa.

lancah nazca

Hipotesis ngeunaan Nazca, naon asalna?

Mimitina, arkéologis panginten yén garis Nazca ngan ukur jalur anu saderhana, tapi antukna téori-téori anu séjén ngagaduhan kakuatan anu nyandakeun yén "tempat ibadah" diciptakeun pikeun nyenangkeun déwa anu luhur.

Dinten ieu kami terang yén urang Nazca nyiptakeun geoglif ku ngaluarkeun batu tina permukaan supados batu pasir bodas handapeunana tiasa ditingali. Salaku tambahan, hatur nuhun ka sababaraha panaliti ti Universitas Yamagata di Jepang, kami terang yén aya opat jinis inohong anu condong ngahiji dina rute anu béda sareng tujuan anu sami: kota Cahuachi sateuacan-Inca. Dinten ayeuna ngan ukur hiji piramida anu tetep, tapi dina jaman kameunangan éta mangrupikeun pusat ibadah haji tingkat munggaran sareng ibukota budaya Nazca.

Numutkeun ka arkéologis Jepang, tokoh-tokoh Nazca diwangun sahenteuna ku dua budaya anu béda kalayan téknik sareng simbul anu béda, anu tiasa ditingali dina géoglif anu ngalacak jalur ti daérah asalna ka kota Cahuachi.

Éta ogé mendakan yén gambar-gambarna robih pisan di daérah anu caket kana Lembah Nazca sareng rute anu angkat ti ditu ka Cahuachi. Di daérah éta aya gaya gambar anu béda, dicirikeun di luhur sadaya ku nunjukkeun mahluk gaib sareng sirah siga piala. Kelompok katilu geoglif sigana diwangun ku kadua kelompok dipendakan di dataran luhur Nazca, rohangan anu perenahna diantara dua budaya.

lahir manusa

Numutkeun ka arkéologis Jepang, panggunaan tokoh-tokoh Nazca robih ku langkungna waktos. Mimitina aranjeunna diciptakeun ku alesan murni ritual, tapi engké aranjeunna ditempatkeun di sapanjang jalan anu ngarah ka Cahuachi. Sabalikna tina naon anu dipikirkeun, tétéla tokoh-tokoh ieu henteu dianggo pikeun nandaan jalan ziarah, sabab éta kedahna kedah leres dicirian, tapi pikeun ngahirupkeun pandanganana, ogé ngandung hartos ritual.

Nanging, seueur deui jalma anu nyobian masihan jawaban kana hartos garis Nazca sareng aya sababaraha teori ngeunaan asal usulna. Matématikawan María Reiche mangaruhan Paul Kosok ku nyebatkeun hipotésis yén gambar ieu ngagaduhan hartos astronomi. Para arkeolog Reindel sareng Isla parantos ngali langkung ti 650 situs sareng parantos hasil nyukcruk sajarah budaya anu ngahasilkeun gambar ieu. Penyediaan cai penting pisan di daérah éta sabab gurun. Gambar ngawangun bentang ritual anu tujuanana kedahna pikeun ngamajukeun panyumputan dewa-dewa cai. Arkéologis parantos mendakan senar sareng patok anu dianggo ku jalma-jalma ieu gambarna.

Gambar Nazca

Naon anu Daptar Nazca Lines?

Gambar Nazca geometri sareng kiasan. Dina kelompok figuratives urang mendakan sato: manuk, monyét, lancah, anjing, iguana, kadal sareng oray.

Kaseueuran gambarna didamel dina permukaan anu rata sareng ngan aya sababaraha di lamping bukit. Ampir sadaya inohong anu disimpen dina éta ngagambarkeun inohong manusa. Sababaraha dilantik ku tilu atanapi opat garis nangtung anu sigana ngagambarkeun bulu tina hiasan sirah upacara (sababaraha mumia Peruvian nganggo hiasan emas tina bulu sareng bulu).

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

bool (leres)