Naon nagara pangkolotna di Éropa

Numutkeun kana Kamus Akademi Spanyol Spanyol nagara mangrupikeun daérah anu dibentuk salaku nagara daulat. Pembentukan hiji nagara teu aya prestasi anu alit sareng éta mangrupikeun pamungkas prosés sajarah anu panjang dimana wates-wates parantos ditarik sareng diciptakeun sababaraha kali. Janten sabaraha nagara di dunya ayeuna?

PBB mikawanoh 194 nagara resmi meuntas lima buana. Masing-masing aya sajarahna, tapi upami urang ningali anu langkung caket ... Naon nagara pangkolotna di Éropa? Anjeun terang?

Nagara pangkolotna di Éropa

Sanaos biasana aya diskusi ngeunaan hal éta, Portugal mangrupikeun nagara tertua di Éropa. Sareng sakumaha urang nyarios di luhur, éta mangrupikeun hasil tina prosés sajarah anu panjang. Sakuliah dunya manusa parantos ngibarkeun umbul agama, ras atanapi basa pikeun nguasaan diantarana, di Éropa, di Amérika, di Asia ...

Dina sadaya kasus masarakat ngembangkeun rasa komunitas tina ngabagi tradisi. Teras pasang surut politikna bakal ngawangun nagara-nagara ponggawa, terpaku ku kakuatan anu dipikaresep tapi gampang dibongkar senjata nalika kakuatan éta kaleungitan kakuatan. Hayu urang pikirkeun ngeunaan Kakaisaran Utsmaniyah, Uni Soviét, Kakaisaran Austro-Hongaria ...

Tapi naon anu kajantenan Portugal? Yayasanna lumangsung sakitar taun 1139 sareng sanaos tanggal éta henteu nyarios seueur anjeun kedah nimbangkeun stabilitas wates na. Upami éta faktor anu kedah dipertimbangkeun maka enya, Portugal mangrupikeun bangsa anu pangkolotna di Éropa.

Kanyataanna nyaéta nalika sesa buana ngalaman perang sareng pemberontakan anu sacara permanen ngalihkeun watesna, rajana robih, kakaisaran robih, nagara modéren, démokrasi, républik, diktator, Portugal ngagaduhan sajarah anu langkung sepi. Portugal ngagaduhan ampir sapuluh abad hirup na wates éta parantos stabil ti akhir abad ka-XNUMX.

Naha anjeun reuwas yén éta Portugal? Naha anjeun mikir, panginten, Yunani? Hayu urang émut naon variabel anu urang tumut kana, stabilitas wates. Saatos runtuhna Kakaisaran Romawi, daérah Portugis diserang ku sababaraha urang, diantarana urang Arab, sareng nalika éta tiasa dikuasai deui, Portugal County, dilebetkeun kana Karajaan Castile.

Jelas aya sababaraha upaya kéngingkeun otonomi, dina waktos anu sami aranjeunna hoyong ngusir urang Arab, anu tungtungna kahontal nalika Portugal nandatangan kamerdékaan dina 1143, risalah anu diaku ku Paus Alexander III. Dina waktos éta, Count Alfonso Enríquez, putra Count Enrique de Borgoña, saurang ahli strategi politik sareng politik anu saé, maréntah. Teras konflik sareng Karajaan Kastil bakal dibereskeun, ku cara ditandatanganan Perjangjian Alcañices antara Dionisio I Portugal sareng Fernando IV ti Castile.

Perjangjian éta ogé ngalereskeun wates antara karajaan Porugal sareng Leon. Saatos perang, Portugal tiasa difokuskeun pamekaranana nyalira sareng ieu kumaha carana nyauran «Umur Papanggihan». Armada na balayar sagara, ngajajah basisir Afrika, patepung union antara Atlantik jeung Samudra Hindia ngaliwatan Cape of Good Hope, asup Amérika Kidul sareng Kidul, dijajah Brasil, ngahontal Wétan.

Lemah di Dunya Anyar masihan anjeunna kabeungharan énggal saliwat sareng pertambangan, ku emas sareng batu permata anu ngajantenkeun istana Raja John V salah sahiji anu paling beunghar di Éropa. Teras anjeunna ngalaman konflik politik, ékonomi sareng sosial. Kanyataanna, abad ka XNUMX sanés abad anu tenang sabab ngagaduhan sagala rupa pemberontakan sareng bahkan pernyataan militér. Salajengna, antara abad XIX sareng duapuluhan, karajaan mimiti runtuh sareng Portugal henteu kakecualian.

Portugal tabrakan sareng Inggris sababaraha kali, tanpa tuah, maka dina tungtungna éta aya pangaruh, antara séjén, tangtosna, kana kakuatan monarki anu tungtungna dileungitkeun dina Oktober 1910. Janten républik lahir, partisipasi nagara dina Perang Dunya I, rebutan kakuatan ku militér sareng éta salazar, tina pengadilan fasis.

Akhir Perang Dunya Kadua ogé mangaruhan Portugal. Teu aya anu hoyong ngantepkeun harta banda peuntas lautna tapi aranjeunna parantos aya kaayaan anu teu tiasa dirawat. Teras, Portugal lebet perang di Angola, di Guinea Bissau, di Mozambik. Masalah di luar henteu ngalemeskeun masalah di jero sahingga, dina sababaraha dasawarsa salajengna Portugal ngalaman krisis anu teu aya tandingan anu nyababkeun anu disebut Revolusi Carnation, dina 1974.

Antara militér sareng bahaya komunis, éta Dina taun 70an, nagara tungtungna motong hubungan sareng jajahan Afrika na, ngakuan kamerdekaanna.. Akhirna, prosés demokratis mimiti stabilisasi sareng di 1976 présidén kahiji kapilih ku hak pilih universal.

Ayeuna, upami urang nganggap variabel sanés, tangtosna aya bangsa anu langkung lami ti Portugal. Contona, Yunani, kalayan konsistensi budaya rébuan taun. Jelas, mangabad-abad parantos ngahasilkeun parobihan struktur politik sareng perbatasan na sareng urang henteu kedah ngabandingkeun wates ayeuna sareng Yunani Kuno, tapi kaseueuran budaya aslina masih kabuktian ayeuna sareng netepkeun salaku salah sahiji bangsa pangkolotna henteu ngan ukur di Éropa tapi di dunya.

Portugal, Yunani, urang ogé kedah nunjuk San Marino. Mangrupikeun nagara leutik tapi nagara tungtungna na ogé mangrupikeun salah sahiji nagara tertua di Éropa sareng saalam dunya. Resmi San Marino diciptakeun dina taun 301 ku panangan batu Kristen, Marinus the Dalmatian, anu ninggalkeun Pulo Arbe kabur tina kabijakan anti-Kristen Kaisar Romawi Diocletian. Anjeunna sumping ka dieu, nyumput di Gunung Titano, sareng ngadegkeun komunitas leutik.

Jelas San Marino aya dina tangan kakuatan tatangga, tapi dina 1631 Vatikan tungtungna mikawanoh kamerdékaanna. Mangtaun-taun saurna, dina 1797, éta ogé diaku ku Perancis, sareng ku 1815 ku seueur nagara-nagara sanés di Éropa. Kamerdekaanna aya dina bahaya kadang-kadang, contona dina waktos ngahijikeun deui Italia, tapi éta berhasil ngabélana ku panandatanganan sababaraha perjanjian.

Nalika San Marino mangrupikeun kaayaan mikro, urang moal tiasa nyarios anu sami pikeun Perancis. Ngadegna bangsa ieu tiasa dilacak deui ka patahan Kakaisaran Romawi Suci di 843 atanapi dugi ka digentoskeun kana tahta Raja Clovis taun 481. Hayu urang nyandak hiji tanggal atanapi anu sanésna, anu leres nyaéta Perancis parantos lami aya waktos. looooong hawa.

Urang ogé tiasa nyarios Arménia, anu ngagaduhan wilayahna sorangan sahenteuna 2600 taun, tina Bulgaria yah enya di luar Éropa Jepang, Iran Mesir sareng Étiopia aranjeunna diantara nagara pangkolotna.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*