The katedral pangbadagna di dunya

Basilika St Peter urang

Urang bade ngobrol jeung anjeun dina artikel ieu ngeunaan katedral panggedéna di dunya. Tapi, ku kituna anjeun bisa ngalengkepan pituduh wisata anjeun nganjang ka candi hébat sarta éndah, urang ogé bakal nyebutkeun sababaraha wangunan agama nu nuturkeun salah sahiji ukuranana. Sanajan kitu, hal kahiji urang kudu ngajelaskeun bédana antara katedral jeung basilika. Anjeun bakal pas ngartos naha.

Duanana mangrupakeun constructions agama nu narima ngaran éta ti Papa. Tapi, sedengkeun anu kadua mangrupikeun kuil anu gaduh nilai sajarah anu saé pikeun urang Kristen (kadangkala éta mangrupikeun konstruksi Romawi), katedral sabab parantos ditunjuk janten korsi diocese sareng, ku kituna, uskup. Di sisi anu sanésna, sadaya katedral ngagaduhan judul basilika minor, iwal ti St. John Laterandi Roma, nu leuwih kolot. Sarta ieu penting sabab, ngabejaan Anjeun tentang katedral pangbadagna di dunya, urang kudu ngabedakeun antara duanana jenis candi. Hartina, lamun urang ngobrol ngeunaan basilicas, éta hiji, sedengkeun, lamun urang ngobrol ngeunaan cathedrals, éta bakal jadi sejen.

Basilika St Peter di Vatikan

Basilica St. Peter urang

Basilika St. Peter sareng kolonér Bernini

Mémang, garéja Vatikan anu kasohor nyaéta basilika panggedéna di dunya, kalayan henteu kurang ti 20 méter pasagi, sarta pangwangunanana lumangsung leuwih ti saratus taun. Ieu diwangun pikeun ngaganti heubeul garéja Constantine, dimana, contona, Charlemagne Anjeunna dinobatkeun Kaisar Romawi Suci. Jeung, kahareupna ieu tempat eta dipercaya yén anjeunna dikubur San Pedro.

Desain na utamana alatan Michelangelo, sanajan seniman utama waktu digawé di konstruksi na. Diantara aranjeunna, Jaitan, Raphael Sanzio, Bernini o Giacomo Della Porta, murid kahiji. Di antawisna, aranjeunna nyiptakeun gedong gaya Renaissance anu teu diragukeun, sanaos ogé kalebet unsur Baroque.

Kitu ogé, maranéhna ngawangun hiji kuil nurutkeun magnificence tina tempat jeung pentingna na. Éta ukuran panjangna langkung ti dua ratus méter sareng jangkungna sakitar saratus tilu puluh, anu bakal masihan anjeun gambaran ngeunaan ukuranana. Jadi bakal kanyataan yén éta milik nu disebut pesenan raksasa, gaya arsitéktur dicirikeun, persis, ku colossalism na. Contona, kolom fasad utama ngahontal leuwih ti dua carita.

Husus, aranjeunna pigura lawang jeung nu disebut Balkon berkah sabab éta tempat Paus nangtung pikeun masihan aranjeunna. Dina ieu aya hiji karya tinggi-relief gede pisan tina Bounvicino jeung, di luhur, a pediment badag. Dina bagian luhur na nyaeta loteng kalawan dalapan jandéla badag antara pilasters. Jeung, crowning lanté ieu, aya balustrade kalawan tilu belas arca gigantic luhur lima méter. Aranjeunna ngawakilan Kristus, Yohanes Pembaptis sareng sabelas rasul. Leungit, persis, Saint Peter, anu effigy nyaeta, kalawan Saint Paul, di lawang ka basilica nu. Tungtungna, hiji kubah badag leuwih ambulatory crowns candi. Ieu teh pangluhurna di dunya kalawan ampir saratus tilu puluh tujuh méter sarta dazzles ku kaagungan na kalawan diaméter ampir opat puluh dua.

Pedalaman Basilika Saint Peter urang

The baldachin of Saint Peter

Baldachin of San Pedro, di jero basilika panggedéna di dunya

Anjeun ogé bakal nampi ide ngeunaan ukuran kuil anu megah ieu upami kami nyarioskeun yén éta gaduh opat puluh lima altar jeung sabelas chapels dihias ku karya seni anu maksakeun. Ieu diwangun ku tilu naves dipisahkeun ku pilar badag. Bagian tengahna ditutupan ku kolong tong ageung sareng ngagaduhan lantai marmer anu bakal narik panon anjeun. Sabab kaasup unsur-unsur candi primitif. Contona, piringan porphyry beureum ti Mesir nu Charlemagne knelt. Sareng ogé pikeun mosaik spektakuler anu ngahias permukaan.

Di sisi séjén, diantara arches aya arca tina virtues na, dina pilar, niches nu imah inohong tilu puluh salapan founding wali. Tungtungna, sapanjang perimeter nave aya prasasti kalayan hurup dua méter luhur.

Ngeunaan nave tina Epistle, ka katuhu tina hiji saméméhna, éta imah sababaraha chapels. Kahiji nyimpen teh Taqwa de Michelangelo sarta eta dituturkeun ku San Sebastián, anu siling dipapaésan kalayan mosaics tina Pietro da Crotona jeung dimana ayana makam John Paul II. Karya sculptural nuturkeun Bernini jeung chapel tina Sacrament Suci, jeung panto dirancang ku Borromini.

Di sisi séjén candi aya nave tina Injil, ogé kalawan chapels spektakuler. Di antarana, nu Baptisan, karya Carlo Fontana, éta tina Presentasi, dimana Saint Pius X dimakamkeun, atawa nu ti Paduan suara, jeung altar tina Immaculate Conception.

Pikeun bagian na, sanggeus ngaliwatan transept atanapi nave jejeg dimana altars of San Wenceslao, San José jeung Santo Tomás, anjeun bakal anjog di ambulatory nu. Tokoh kapribadian hébat Garéja ngahias ieu sareng éta ogé ngagaduhan sababaraha altar. Diantarana nyaéta Archangel Saint Michael, Santa Petronila sareng Navicella.

Tungtungna, dina presbytery atawa bagian nu miheulaan altar utama, anjeun bakal manggihan nu Kursi Saint Peter, tahta monumental ku Bernini nu ngawengku naon, nurutkeun legenda, éta korsi episcopal of Saint Peter. Sarta dina transept nyaeta altar papal handapeun baldachin Saint Peter, jeung opat kolom luhurna tilu puluh méter dijieunna tina parunggu.

Santa María de la Sede y de la Asunción de Sevilla, katedral panggedéna di dunya

Katedral Sevilla

Katedral Seville, panggedéna di dunya

Ayeuna, saleresna, urang badé ngobrol sareng anjeun ngeunaan naon, sacara ketat, katedral panggedéna di dunya. Ieu hiji di Seville, nyatakeun Warisan Dunya jeung 11 méter pasagi Tina permukaan. Diwangun antara abad ka-XNUMX sareng ka-XNUMX di luhur masjid kuno, anu dua unsur anu ciri anu dilestarikan.

Salaku mungkin geus ditebak, urang ngobrol ngeunaan Giralda, nu éta minaret na, sarta teu kurang geulis Palataran tangkal Jeruk. Dina pangwangunan katedral maranéhanana digawé nu disebut Master Carlin (Charles Galter), saurang Perancis anu parantos damel di katedral Gothic di Perancis, Diego de Riano, Martin de Gainza, Asensio de Maeda y Hernan Ruiz.

Anu aya di Seville ogé Gothic, sanaos ngagaduhan bagian Renaissance. Utamana ngeunaan éta Kapilah karajaan, la Sakristi Utama jeung Bab House. Pikeun bagian na, Garéja Kemah, dianéksasi ka katedral jeung karya Miguel de Zumarragaéta barok.

Dina adul kulon na, candi boga tilu portals spektakuler. anu tina Baptisan, kalawan archivolts na traceries na, narima ngaran éta sabab imah a relief tina Baptisan Kristus dina tympanum na. tina panyangka, di tengahna, dihias, parantos aya dina abad ka-XNUMX, kalayan tokoh para rasul anu diciptakeun ku Ricardo Bellver. Tungtungna, éta tina San Miguel Éta ngandung ngagambarkeun Kalahiran Kristus sareng gaduh sababaraha patung terracotta.

Interior Katedral Seville

Paduan suara katedral Seville

Paduan suara anu maksakeun katedral Seville

Katedral panggedéna di dunya disebarkeun dina lima naves tanpa apse atanapi ambulatory, sahenteuna dina rasa anu ketat. Kusabab tutuwuhan na praktis rectangular, kalayan ukuran 116 méter panjangna 76 rubak. Nave sentral leuwih jangkung ti nu séjén sarta ngawengku dua wangunan séjén: éta rampak sekar, kalawan organ badag na, jeung Kapilah Utama trellised Anu terakhir dina gaya Renaissance sareng altarpiece na mangrupikeun permata seni dimana anjeun tiasa ningali ukiran tina Parawan Markas tanggal dina abad katilu belas. Kitu ogé, patung Kristus disalib, nu Gothic, nangtung kaluar dina chapel ieu.

Di sisi anu sanés, katedral Sevillian ngagaduhan seueur kapel sanés. Di antarana jeung salaku conto, urang bakal nyebut adi Alabaster Chapels, disebutna sabab dijieun kalayan bahan ieu sarta alatan Diego de Riano y Juan Gil de Hontanon. Tapi ogé anu Chapel tina inkarnasi, anu tina Saint Gregory, anu tina San Pedro atawa Marsekal urang.

Unsur séjén anu bakal narik perhatian anjeun tina katedral panggedéna di dunya nyaéta kaca patri na geulis. Cai mibanda leuwih ti dalapan puluh, dijieun antara abad fourteenth jeung ka dua puluh. Sababaraha alatan seniman salaku nonjol salaku Arno of Flanders, Henry Jérman o Vincent Menardo.

The Katedral Khazanah

Katedral Seville Khazanah

Potongan tina Khazanah Katedral Seville

Tungtungna, urang bakal ngabejaan Anjeun tentang Katedral Khazanah, nu anjeun tiasa ningali dina tampilan dina sababaraha kamar. Ieu ngawengku loba lukisan, tapestries jeung titilar. Diantara anu baheula, aya karya seniman anu pinunjul Pacheco, Zurbaran, Murillo o Valdes Leal. Tapi, luhureun sakabeh potongan na, magnificence tina Tahanan Arfe, kalawan lima awak sarta crowned ku arca Iman jeung candelabrum na teu kirang neguaan tina parunggu atawa tenebrio jangkungna leuwih ti tujuh méter.

Ogé boga kapal suci, crosses processional, reliquaries, dresses liturgical sarta altarpieces leutik. Ieu malah boga potongan patali penaklukan Seville ku Ferdinand III di Santo. Di antara ieu, pedang-Na, spanduk-Na jeung kenop ka kota.

Kasimpulanana, kami parantos nunjukkeun anjeun katedral panggedéna di dunya. Tapi kami ogé parantos nyarioskeun ka anjeun ngeunaan Basilika San Pedro, anu langkung ageung ukuranana. Jeung, nepi ka rengse, urang rék nyebut candi Kristen hébat séjén anu ogé bakal dazzle anjeun kalawan ukuran sarta kageulisan maranéhanana. Urang ngobrol ngeunaan spektakuler katedral Burgos, kalawan na 12 méter pasagi; tina Basilica of Our Lady of Aparecida, di nagara bagian São Paulo (Brazil), kalawan 12; tina Katedral St John Ilahidi Ny, kalawan 11 méter pasagi sarta kawentar Duomo Milan, nu ngaleuwihan 11 méter pasagi.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*