Mailuu Suu sareng polusi

Polusi dina Mailuu Suu

Biasana, nalika urang mutuskeun badé ka tujuan anu khusus, éta kusabab urang hoyong kataji ku wangunan, monumén, budaya sareng tradisi na ..., tapi dina kasus Mailuu Suu, anu paling menonjol nyaéta polusi hadir di kota ieu. Nyatana, éta cukup dina posisi dina peringkat anu paling tercemar di dunya, réngking nomer 7. Ieu mangrupikeun hal anu, écés, teu aya anu tiasa bangga.

Populasi tina Mailu Suu éta tetep hirup ayeuna di lembah héjo anu saé na, ayeuna dirobah, berkat kontaminasi manusa, janten tempat pembuangan sampah sareng simpanan limbah uranium anu bahaya pisan. Salaku tambahan, perlu disebatkeun yén warga anu paling miskin cicing babarengan sareng walungan anu tercemar anu sanés ngan ukur sasatoanna tapi dirina sorangan tuang, anu salajengna nandeskeun masalah.

Polusi Lingkungan Mailuu Suu

Mailuu Suu mangrupakeun kota anu aya di Kirgistan, nagara anu kirang dikenal anu wawatesan sareng Lembah Fergana, daérah anu paling subur di sadaya Asia Tengah. Di sakuriling na aya sajumlah 23 ranjau uranium anu, nalika nguntungkeun tatangga sacara ékonomis, ogé nyababkeun masalah anu parah pikeun jalma-jalma anu cicing di sisi walungan, sareng limbah uranium. Saolah-olah éta henteu cekap, aya ogé rupa-rupa tumpukan besi tua kalayan runtah radioaktif.

Seueur jalma tuang lauk tina cai ieu, sahingga ngalaan kontaminasi radionuklida, anu tiasa nyababkeun panyakit anu parah, sapertos kangker, anemia o malformasi kalahiran.

Kaayaan beuki hésé dina usum semi. Kunaon Nya, alesanana nyaéta kusabab damel sareng kaayaan géologis na, longsor dihasilkeun, hal anu dibarengan ku salju anu lebur, polutan tina limbah uranium langsung ka Walungan Mailuu Suu. Sakali aya, populasi, henteu ngan ukur Mailuu Suu, tapi ogé ti Uzbékistan sareng Tajikistan, kakeunaan bahaya anu ngabahayakeun kasihatanana. Hartosna, éta sanés masalah lokal deui tapi masalah internasional. Hiji alesan deui hariwang ngeunaan polusi sareng perubahan cuaca.

Masalah anu sanésna, khususna pikeun murangkalih, nyaéta di sisi walungan rembes uranium dina permukaan henteu katingali. Di daérah ieu tempat budak leutik terus ulin jeung sapi anu diangon. Sareng kumargi aranjeunna henteu katingali, saolah-olah teu aya anu matak hariwang, padahal kanyataanna béda pisan.

Mailuu Suu, bom waktos

Pabrik di Kirgistan

Kota ieu parantos janten bom waktos, anu tiasa ngabeledug iraha waé, sahingga nyababkeun salah sahiji bencana ékologis pangageungna, upami sanés anu pangageungna, di Asia Tengah. Disimpen didinya juta méter kubik limbah radioaktif anu ngarugikeun jalma, saha waé, naha éta budak, déwasa atanapi sepuh.

Kalayan penduduk 16.953 jiwa, bahaya anu paling sering aranjeunna hadapi nyaéta longsor. Salila cinyusu aranjeunna mangrupikeun fenomena anu biasa. Hanjakalna, salian ti karuksakan matérial, aranjeunna kadang nyababkeun cilaka komo korban maot.

Sanaos aya sababaraha tembok pananggeuy, pasang di tempat pikeun nyobaan ngandung pembuangan uranium, ieu aranjeunna tiasa ambruk iraha waéNya, sakumaha urang carioskeun, longsoran darat umum pisan, sareng sering na jero 3-4 meter.

Naha Mailuu Suu mangrupikeun kota anu paling tercemar di dunya?

Longsor di Mailuu Suu

Éta sadayana dimimitian dina 1946, nalika uranium mimiti ditambang pikeun Uni Soviét. Dina 1973 tambang ditutup, ngubur atanapi ngantunkeun limbah di jero taneuh atanapi ditumpuk di tempat anu mimitina aranjeunna mendakan, nyaéta, dina hawa terbuka, terang yén uranium seueur toksik. Janten, pangeusi hirup sieun yén hiji poé aya bencana ageung.

Baheula Uni Soviét bertindak parah, tapi saatosna masalah éta diteruskeun nalika Administrasi Kyrgyz pasca komunis boro-boro nanem modal naon waé pikeun nyobian milari jalan kaluarna. Salaku hasil tina naon anu katingalina janten pembuangan anu lengkep sareng halimunan anu ditingalikeun ku otoritas, dina Mailuu Suu anjeun ngambekan hawa anu ngagaduhan tingkat partikel radion anu ngaleuwihan wates kasabaran manusa. Saolah-olah ieu henteu cekap, teuing aya résiko gempa tinggi, kumargi éta mangrupikeun daérah anu dipikaresep sacara géologis.

Éta ngan ukur ngantosan léngkah anu épéktip dilaksanakeun sahingga musibah ti mana seueur jalma tiasa kapangaruhan henteu kajantenan.

Maka, Mailuu Suu angkat ti janten kota anu ngajentul, dikurilingan alam bersih sareng murni, janten kota anu teu disarankeun pikeun ngumbara. Anjeun tiasa langkung caket upami tindakan perlindungan sareng kaamanan anu saluyu dilaksanakeun pikeun nyegah kasihatan anjeun tina dirugikeun; Upami teu kitu anjeun moal tiasa dugi ka dinya.

Naha anjeun kantos nguping kota ieu, katujuh anu paling tercemar di dunya?

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*