Kostum has Veracruz

Kostum has Veracruz ngaréspon, dina hiji sisi, kana substrat autochthonous tina kaayaan Méksiko ieu, sareng anu sanésna, kana pangaruh penjajah Spanyol. Memang leres yén unggal kota di daérah Veracruz bahkan di panjuru nagara gaduh nyalira pakean khas, tapi aya jas anu ngahartikeun duanana kaayaan sareng modalna.

Kusabab Veracruz aya di basisir wétan Méksiko sareng ngagaduhan iklim tropis haneut, papakéan anu khas na kedah, ku gaya, cahaya sareng henteu haneut pisan. Suhu rata-rata anu ngaleuwihan dua puluh darajat henteu tiasa ditolerir sapanjang taun kalayan pakean haneut. Tapi aya seueur elemen sanés anu parantos ditangtoskeun kostum has Veracruz. Upami anjeun hoyong terang aranjeunna, kami ngajak anjeun ngalanjutkeun maca.

Sejarah kostum khas Veracruz

Hal kahiji anu urang kedah nunjukkeun ka anjeun nyaéta nagara bagian Veracruz ogé ngagunakeun jas charro jeung Papakéan Tehuano. Kiwari dimungkinkeun dianggo ku awéwé Zapotec nagara bagian tina Oaxaca sareng diabadikan ku pelukis Frida khalo dina seueur lukisan na. Tapi duanana ieu sareng anu munggaran parantos janten simbol dunya Méksiko. Kituna, éta moal kaget anjeun yén aranjeunna ogé khas Veracruz.

Sanaos sadayana anu urang nembé ngajelaskeun ka anjeun, kostum khas Veracruz tara kaunggulan disebut jas jarocho, anu asalna tina anu disebut Sotavento Veracruzano, maksudna, daérah nagara anu kitu dingaranan anu manjang dugi ka kidul anu sami. Ogé, papakéan ieu ngagaduhan sajarah anu narik pisan.

Disebutkeun yén awéwé munggaran sumping sareng urang Spanyol ka Baskom Papaloapan aranjeunna biasa nganggo baju anu dibawa ti Semenanjung Iberia. Aranjeunna Kostum gaya Andalusian atanapi Levantine didamel nganggo lawon anu poék sareng beurat. Tapi di daérah ieu Veracruz, sakumaha anu urang béjakeun ka anjeun, éta panas pisan sareng, sajaba ti éta, kalembaban ngadominasi. Ku alatan éta, papakéan anu dibawa ti Spanyol henteu pantes, sabab éta parantos didamel kanggo iklim anu langkung tiis.

Gugatan awéwé ieu diwangun ku rok warna-warni, apron bordir, selendang renda, stocking katun, sareng sapatu buludru. Salaku tambahan, aranjeunna dihias ku medali napel beuheung ku pita sutra atanapi buludru sorangan.

Kostum tradisional Veracruz pikeun awéwé

Kostum khas Veracruz pikeun awéwé

Nanging, awéwé asli nganggo rok kembang sareng blus kalayan renda bobbin sareng taktak murag, ogé sapatu dina bentuk bakiak. Urang Spanyol ngartos kumaha langkung pantes pakean ieu pikeun iklim Veracruz sareng aranjeunna mimiti ninggali baju anu aranjeunna bawa ti Spanyol.

Salaku campuran kostum lokal sareng sababaraha pangaruh Hispanik, éta jas jarocho, anu ogé nyoko kana bentuk anu sami pikeun lalaki. Éta, janten, prosés sintésis antara pantun seménular sareng asli ti Sotavento Veracruzano. Salaku tambahan, asesoris sareng ornamén dilebetkeun kana éta.

Sakali kami parantos ngalaksanakeun sakedik sajarah, waktosna pikeun ngajelaskeun sacara konkret sareng sacara rinci kumaha kostum khas Veracruz.

Kumaha jas jarocho

Logikana, pikeun ngajelaskeun kostum has Veracruz, urang kedah ngabédakeun baju antara awéwé sareng anu lalaki. Nanging, duanana ngagaduhan dua panyebut umum: warna bodas sareng lawon hampang cocog pikeun panas.

Kostum Veracruz anu khas pikeun awéwé

Pakean jarocha pikeun awéwé nyaéta malah leuwih geulis tibatan anu ditujukeun pikeun lalaki, kumargi parantos langkung renda, sulaman sareng ornamén. Unsur dasar tina kostum ieu nyaéta:

  • Blus jinisna baju tidur bodas didamel tina katun sareng "bolong" dina taktak sareng dada. Ieu ngandung harti yén, dina bagian-bagian éta, aranjeunna ngagaduhan sulaman dina bentuk kisi. Salaku tambahan, éta réngsé dina beuheung ku barrette didamel nganggo pita sutra.
  • Petticoat ogé bodas sareng ogé bolong handapeun anu dianggo salaku latar tukang.
  • Una rok panjang pisan sareng lega ngalayang ngalangkungan petticoat anu nutupan ankles sareng anu ogé biasana bodas. Nya kitu, éta dihias ku sulaman sareng biasana gaduh sakedik lem.
  • Apron pondok dina buludru hideung disulam ku kembang nada beureum sareng ogé renda keriting. Éta dihijikeun kana cangkéng ku cara a pita sutra sareng dina beubeur na aya bandana didamel tina kapas, nyaéta saputangan ageung tina lawon dicitak dua warna.
  • Una mantilla atanapi selendang anu tiasa didamel tina renda atanapi tulle bordir. Éta disimpen dina taktak ditancebkeun kana dada ku cara a lokét atanapi cameo pikeun nyorot bolong baju tidur handapeunna.
  • Un selendang atanapi selendang anu kadua sacara rumit didamel nganggo benang sutra sareng anu digabungkeun sareng pita anu ngahias rambut.
Awéwé kalayan kostum has ti Veracruz

Hiji awéwé nganggo kostum jarocho

Kalayan sadayana di luhur, kostum khas Veracruz pikeun awéwé kalebet asesoris béda y gaya rambut khusus. Ngeunaan anu terakhir, éta diwangun ku roti sareng dua kepang anu dihias ku hiasan rambut salaku sisir, anu disebut ogé cachirulo. Tungtungna, rambutna dihias ku gardénia atanapi mawar anu disimpen dina hiji sisi atanapi sirah anu sanésna gumantung kana status kakawinan jalma éta. Upami anjeunna jomblo, aranjeunna angkat ka kénca, sedengkeun upami anjeunna nikah, aranjeunna angkat ka katuhu.

Sedengkeun pikeun asesoris kostum khas Veracruz pikeun awéwé, a kipas angin digantungkeun tina beuheung ku cara a kerah. Ieu biasana permata kulawarga. Éta tiasa didamel tina emas atanapi mutiara, tapi ogé karang atanapi filigree. Akhirna, dina sababaraha kasus panyaliban ogé dianggo dina beuheung ku pita buludru.

Kostum has Veracruz pikeun lalaki

teuing langkung gampang yén di luhur mangrupikeun papakéan khas Veracruz pikeun lalaki. Nanging, éta ogé geulis pisan sareng, sakumaha anu urang béjakeun ka anjeun, menonjol pikeun warna bodas tina sadaya pakean. Dina hal ieu, anu paling penting nyaéta ieu:

  • Un calana tina lawon seger anu ngahontal kana suku, nyaéta henteu sapertos kostum has anu sanésna, éta henteu bageur atanapi panjang dengkul.
  • Una guayabera atanapi kaos nganggo leungeun baju panjang, leupas sareng ogé didamel tina lawon hampang nganggo kantong di payun. Éta ogé biasana ngagaduhan pleats pikeun masihan touch of elegance.
  • Sapatu sapatu ngajarah sareng warna hideung atanapi bodas.
  • Topi korma kalayan opat celah di daérah luhurna (anu disebat "batu").
  • Palliate atanapi saputangan ageung dina warna anu caang, langkung saé beureum sareng hideung, dina beuheung.

Sakumaha urang ngajelaskeun ka anjeun sareng anjeun tiasa nyimpulkeun tina katerangan urang, kostum Veracruz anu khas pikeun lalaki langkung saé rumit tibatan pikeun awéwé. Nanging, ngagabungkeun sampurna sareng ieu.

Kelompok warga Veracruz kalayan kostum anu khas

Kelompok warga Veracruz kalayan kostum anu khas

Iraha kostum jarocho anu biasa dianggo

Sacara umum, kostum jarocho dipaké dina sagala kajadian folkloric atanapi liburan anu dirayakeun di nagara bagian Veracruz. Seueur kelompok jogét tradisional ngagunakeunana, tepatna, pikeun nafsirkeun Aranjeunna jarocho atanapi zapateado. Aya dua jinis jogét: pasangan sora sareng anu disebatna "Ti tumpukan" pikeun jogét dina grup.

Musik pangiringna dipaénkeun alat-alat tradisional sami siga jarana, gitar leutik; saratna, ti kulawarga anu sami sareng anu sateuacana; kacapi, rebana sareng rahang keledai, anu terakhir pikeun perkusi. Ngaliwatan sadayana aranjeunna diinterpretasi wirahma asal patani, sababaraha diantarana parantos terkenal di saluruh dunya. Salaku conto, La Bamba, Anu hustler o Sirop gélo.

Éta ogé diinterpretasi huapangos, mélodi dina tanda tangan waktos ternary anu asalna di daérah, komo wirahma asal Afro-Karibia sapertos danzón Kuba anu kawéntar.

Di sisi anu sanésna, anjeun ogé bakal resep terang nalika hajatan ieu kajantenan. Janten, upami anjeun ngarencanakeun didatangan Veracruz, anjeun tiasa ngajantenkeun perjalanan anjeun pas sareng aranjeunna. Salah sahiji tanggal anu dituduhkeun nyaéta karnaval ti kota Veracruz sorangan, didadarkeun salaku "pangbagéa di dunya."

Tapi dunya Jarocho parantos mendakan akomodasi di kota Jaltipan, ti nagara Veracruz sorangan. Dina akhir taun ieu kota ngatur Fandango Festival, anu ngahijikeun seniman musik populér ti sakumna penjuru nagara bahkan di mancanagara. Kusabab kitu, sora jarocho sareng jogét teu tiasa aya dina acara ieu.

Kitu ogé, tradisi Jarocha boga akar jero di kota Córdoba, disebut ogé Lomas de Huilango, kana titik éta ngatur a Son Jarocho Encounter anu kalebet acara kalayan kostum khas Veracruz. Tapi ogé kagiatan sanésna sapertos bengkel, rapat, konperénsi komo fungsi gala pikeun ngalestarikeun budaya tradisional ieu nagara Veracruz.

Darso jarocho

Jogét Jarocho

Tungtungna, kami bakal nyaritakeun ngeunaan kota Tlacotalpan, anu perenahna persis dina wates baskom Papaloapan, dimana, sakumaha anu parantos kami carioskeun, kostum jarocho lahir. Di kota anu saé ieu, anu pusat bersejarahna parantos dinyatakeun Warisan budaya Kamanusaan, dirayakeun tanggal Rapat Jaraneros sareng Decimistas. Mangrupikeun festival anu didedikkeun pikeun ngawétkeun sadaya ungkapan musik anu dikelompokkeun dina putra jarocho sareng éta mangrupikeun kajadian folkloric anu paling penting di sadaya Méksiko.

Kasimpulanana, kami parantos ngajelaskeun ka anjeun naon asal-usulna kostum has tina Veracruz, ogé papakéan anu ngajantenkeun kanggo awéwé boh lalaki. Sareng kitu, naon waé perayaan anu paling populér pikeun ngagem éta. Bisi wae, éta mangrupikeun salah sahiji pakean tradisional anu nganggo langkung ngakar sareng langkung ngaapresiasi sapanjang nagara Méksiko.

 

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*