Liang haseup peri

Gambar | Pixel

Géologi mangrupikeun capricious sareng langkung beragam tibatan éta tiasa ditingal dina pandangan heula. Conto ieu nyaéta liang haseup peri, ogé katelah hoodoo, demoiselle coiffée atanapi piramida.

Ieu mangrupikeun formasi batu anu jangkung siga gedong pencakar langit New York. Menara batu dipahat ku angin, hujan sareng és anu tiasa jangkungna 40 méter sareng bentuk lamunanna ngingetkeun urang kana dunya-dunya sanés anu saleresna ogé tiasa dititénan di urang. Jinis kolom batu ieu henteu sacara éksklusif pikeun hiji daérah planét. Éta tiasa ditingali di tempat anu béda-béda. Kami nunjukkeun dimana!

Cappadocia (Turki)

Cappadocia mangrupikeun tempat paling istiméwa anu aya di Turki. Campuran alam sareng sejarah pikeun masihan pengunjung waktos anu henteu hilap. Salah sahiji rahasia anu disimpen di daérah ieu nyaéta liang haseup peri anu parantos nimbulkeun sababaraha bentang alam anu paling indah di nagara éta.

Legenda nyaritakeun yén Kapadokiaan dicicingan ku peri sareng manusa. Serikat padagangan dilarang pikeun kahadéan sareng kontinuitas duanana spésiés, aturan anu henteu teras-terasan dituturkeun. Numutkeun carita ieu, sakali peri sareng lalaki murag asih pisan dugi ka aranjeunna henteu tiasa nyerah parasaan. Teras, ratu peri nyandak kaputusan anu drastis: anjeunna ngarobih peri anu pikaresepeun janten japati sareng ngarampok lalaki anu sanggup ningali éta. Nanging, aranjeunna tiasa tetep di jaga ku manuk.

Hiji hal anu kedah diémutan nalika ningali liang haseup peri di Turki nyaéta aranjeunna tiasa dipendakan di tempat anu garing sareng garing sapertos gurun. Kusabab kitu, di daérah Cappadocia aya conto spektakuler liang cerobong peri khususna caket Aktepe, ayana di belah kalér Cappadocia. Nanging, anjeun moal kantun daérah Uçhisa atanapi Palomar Valley ogé.

Taman Nasional Bryce Canyon (Amérika Serikat)

Gambar | Pixel

Lokasina di belah kidul-kulon nagara bagian Utah sareng caket kota Kanab nyaéta Taman Nasional Bryce Canyon, anu sigana tiasa dicandak ti karajaan fantasi. Sugan aya tempat di dunya erosi alam langkung jelas tibatan di beulah kulon Amérika Serikat ieu.

Angin, cai sareng és ngikis haté dataran Paunsaugunt pikeun ngungkabkeun gurun liang haseup atanapi hoodoos. Penduduk asli Amerika yakin yén liang haseup dongéng ngeunaan mahluk kuno anu dibekelan ku déwa.

Ieu nyababkeun amfiteater éndah dikurilingan ku gawir sareng menara batu anu tiasa dijajah dina kuda atanapi jalan-jalan. Peuting langkung merenah pikeun ningali langit kusabab ieu mangrupikeun salah sahiji tempat paling poék di planét dimana anjeun tiasa ningali bintang-bintang kalayan langkung jelas.

España

Gambar | Pixel

Di Lebak Ebro aya sababaraha liang haseup peri, khususna di tempat anu disebat A Peña Sola de Collas di daérah Aragonis Cinco Villas. Tanpa ninggali komunitas otonom anu sami, di Alto Gállego anjeun ogé tiasa ningali kolom batu di juru anu katelah Señoritas de Arás ogé di daérah Campo de Daroca di Biescas.

Tempat-tempat sanés di Spanyol dimana ogé aya liang haseup peri aya di gurun Bárdenas Reales, di Castildetierra (Navarra).

Perancis

Gambar | Pixel

Sanaos sigana teu mungkin, beulah kidul Perancis masih gaduh rahasia pikeun mendakan para palancong. Di daérah Pyrénées-Orientales, tempat ayana kota Perpignan, nyaéta Les Orgues d'Ille sur Tét, formasi batuan anu ngareuwaskeun gunung Canigou anu parantos dipahat ku cai sareng angin sapanjang mangabad-abad.

Bentang Orgues d'Ille sur Tét ngagaduhan struktur batu anu sigana parantos dipahat ku pemahat anu teu dikenal, sapertos liang haseup peri. Éta nyarupaan amfiteater sareng témbok didamel kana kolom ageung. Bentangna gersang sareng sana kumaha liang haseup peri henteu lami-lami teu terang-terangan, kaleresan aranjeunna langkung rapuh tibatan éta muncul kusabab cai hujan sareng angin laun modulasi aranjeunna sareng ngajantenkeunana janten hal anu énggal.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*