Masker Folkloric Peru

Puno masker

Puno masker

Séjén spanduk karajinan karajaan Peru nyaéta masker, digunakeun ti saprak jaman baheula nepi ka dipaké salaku patalina jeung anu suci tur ngahubungkeun sareng medan mistis. Di Peru, pakaitna sareng tarian tradisional jero. Seueur tarian sapertos diablada, morenada sareng tuntada ngasupkeun topéng pikeun ciri karakterna.

Ti pra-Hispanik Peru, anu topéng budaya Chimú sareng Mochica, Didamel tina emas, pérak sareng tambaga. Ayeuna aranjeunna didamel nganggo sababaraha bahan sapertos kai, moyok, kulit domba, timah, bolong kawat sareng lawon anu ditempelkeun.

En Puno, topéng mangrupikeun bagian anu penting dina festival tina Virgen de la Candelaria. Diantara sadayana, anu paling kawéntar nyaéta topéng raja setan, anu nganggo makuta emas, kurang gado sareng ngagaduhan 7 sirah alit kalayan tanduk sareng naga, anu ngagambarkeun dosa ageung. Awéwé setan nganggo hiasan réptil sareng dua tanduk dina rambut emasna. Duanana topéng didamel tina kuningan. Tokoh anu sanés anu dikenal nyaéta raja hideung, karakter ti morenada, anu mawa pipa di antara huntu na, ngagaduhan rupa anu poék, lambey handap na kandel sareng irung lega.

En Cuzco, topéng mangrupikeun bagian tina Fiesta de la Virgen del Carmen, di Paucartambo. Topéng didamel dina dasar moyok sareng kertas baseuh. Topeng kasebut nyatakeun pikeun fitur anu pikasieuneunana tina lalaki bodas anu panonna biru, kumis, irung ageung, sareng titik-titik polka. Anjeun ogé tiasa ningali masker seuri ageung sareng létah ogé topéng hideung kalayan fitur emas sareng lawon biru. Sababaraha tarian anu kalebet panggunaan masker nyaéta kontradanza, caporal sareng machu.

En Cajamarca, topéng mangrupikeun bagian tina karnaval. Topéng didamel dina dasar kawat sareng ku bentuk topéng.

Inpo leuwih: Catacaos: Ibukota karajinan sareng bumbu Peruvian

Poto: Digital Eye

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

bool (leres)