Pakean Khas Peru

Awéwé hina di Peru

Hiji nagara diidentifikasi ku bentang na, musikna, jogétna, warna na, rayatna sareng, henteu diragukeun, papakeanana. Baju henteu ngan ukur bagian tina hiji generasi atanapi jaman, éta ogé bagian tina bagéan nagara atanapi daérah. El topi peruvian mangrupikeun conto anu jelas.

Peru mangrupikeun nagara anu ngagaduhan sababaraha daérah, kalayan henteu kaetung perayaan, éta mangrupikeun nagara anu masarakatna ngeunah campuran bahan sareng ras, unggal kota ngagaduhan idéntitas nyalira tapi henteu kaleungitan campuran warna sareng rasa. Sadaya ieu ditingalikeun henteu ngan ukur dina tuangeunana, tapi ogé dina papakéan anu masing-masing kota sareng festival na. Hayu urang terang sakedik langkung seueur ngeunaan topi Peruvian sareng papakéan Peruvian.

Baju Peru

Kostum gunung dicirikeun ku warna rok sareng ponchos, khususna di departemen Arequipa, Cusco, Cajamarca, Ayacucho, Puno sareng di antara kota-kota sanés anu aya di gunung, sanaos gaya pakeanna béda-béda aya ciri anu ciri aranjeunna sami, aranjeunna tina wol vicuña atanapi sababaraha auquénids éndah anu gunung urang gaduh, ngajaga warga daérah ieu tina hawa tiis aranjeunna nganggo chullo, anu ibarat cap wol anu nutupan ceuli. Penari gunting ngahias kostumna nganggo kaca spion sareng nyulam dewa na dina tonggong.

Di basisir, ponchos sareng rok na didamel tina katun, sanaos jogét marinera, katun diganti ku sutra pikeun awéwé. Baju lalaki biasana ngagem topi tina jarami pikeun ngajagaan aranjeunna tina panonpoé.

Pakean awéwé di Peru

Di leuweung éta, lalaki sareng awéwé ti sababaraha kelompok étnis nganggo tunik anu dijahit dina sisi sareng dihias ku inohong geometri sareng pewarna ti daérah éta., jubah éta disebat salaku cushma.

Ieu mangrupikeun perkenalan anu singget ngeunaan papakéan Peruvian, tapi ayeuna kuring hoyong ngaliarkeun sakedik jero kana topik supados anjeun tiasa terang leres perkawis naon.

Peruvian mangrupikeun pengrajin hébat

Pesta di peru ku pakean khas

Urang Peruvian mangrupikeun pengrajin anu saé, baju na buatan imah bahkan ayeuna di abad XNUMX urang sareng tiasa ngaapresiasi saolah-olah baju tradisional anu dianggo abad ka tukang. Di Peru, masarakatna nganggo ponchos, baju, simbut, baju haneut, rok berlapis, tunik, topi, chullos, sareng baju asli sanésna.. Kostum tradisional Peru pisan warna-warni sareng caang, éta geulis sareng asli pisan sanaos bajuna rada kandel. Turis kagum kana kaéndahan pakean buatan tangan sareng aranjeunna teras nyandak baju kenang-kenangan ti pasar Peruvian, sareng teu anéh!

Sajarah sakedik perkawis Peru

Peruvian sareng domba

Peru ngagaduhan sajarah anu panjang sareng éta leres-leres matak pikaresepeun. Nagara ieu dijajah ku Kakaisaran Spanyol dina abad ka-XNUMX. Para penakluk Spanyol mangaruhan budaya Peruvian tapi masarakatna tetep ngajaga budaya sorangan ku tradisi, adat istiadat sareng kapercayaanna.

Salah sahiji ciri utama bangsa ieu nyaéta urang Peru nyaéta tukang-tukang anu alus pisan. Produk tékstil na dihargaan di nagara-nagara sanés. Unggal wisatawan kagum kana kaéndahan pakean buatan tangan lokal sareng hoyong mésér naon waé di pasar Peruvian anu warni.

Pakean ti Peru ngagaduhan ciri anu menarik sapertos anu haneuteun (kusabab di Andes tiis sareng aranjeunna gaduh cuaca anu robih pisan sapanjang taun) sareng éta buatan bumi. Bahan utama pikeun ngadamel papakéan nyaéta wol alpaca. Salaku tambahan, papakéanna ngagaduhan pola geometri sareng warna anu cerah anu ngajantenkeun aranjeunna unik sareng teu tiasa dibahas deui.

Pakean lalaki di Peru

Pakean barudak anu khas di Peru

Lalaki biasana nganggo potongan baju dina bentuk intan, nyaéta ponco anu kelirna caang sareng haneut pisan. Éta potongan ageung sareng bukaan di tengahna kanggo nempatkeun sirahna. Aya seueur jinis anu béda (éta gumantung kana daérah) sareng éta dipaké gumantung kana tujuanana. Sanaos aya lalaki anu nganggona sapopoé, biasana ngagunakeunana pikeun acara-acara khusus.

Ogé kedah diémutan yén lalaki di Peru nganggo topi nganggo band khusus anu disebat "centillo". Éta warni sareng pikaresepeun pisan, sanaos topi anu paling populér nyaéta chullo. Chullo mangrupikeun barang buatan tangan, dijait, nganggo tutup ceuli sareng jarian, éta didamel tina alpaca, llama, vicuña atanapi wol domba.

Calana saderhana sareng baju haneut didamel tina alpaca, llama atanapi wol domba. Baju haneut panas tur sering Fitur ornamén geometri jeung desain print sato.

Pakéan awéwé Peruvian

Awéwé Peruvian sareng domba

Bagian utama pakean khas awéwé di nagara ieu nyaéta: ponchos, baju, simbut, rok, tunik sareng topi. Unggal baju atanapi sapotong papakéan bénten-bénten daérah daérah ka daérah sanés, sabab ku cara ieu aranjeunna tiasa nunjukkeun kaanehan unggal kota atanapi kota. Salaku conto, jalma-jalma tiasa terang naha awéwé awéwé ti kota atanapi kota ku ningali topi na atanapi naha anjeunna asalna ti kulawarga anu beunghar atanapi miskin.

Awéwé sering nganggo lawon taktak, anu nyaéta potongan lawon segi opat tina anyaman tangan. Éta mangrupikeun bagian tradisional sareng manda ieu disimpen dina taktak sareng teu dialihkeun ku ngalirkeunana kana dahi sareng cangreud dina bagian payuneun dada. Awéwé ogé baheula ngagaduhan pakakas buatan tangan anu disebat "tupu" atanapi tupo "sareng biasa dihias ku batu mulia. Dinten ayeuna aranjeunna sering nganggo bolts geser. Lawon taktak anu dianggo ku awéwé disebat: lliclla, k'eperina, awayu sareng unkuna sareng dibédakeun ku ieu:

  • Llicla Éta kaén lalaki biasa pisan anu dianggo di kampung-kampung.
  • K'eperina Mangrupikeun kaén ageung anu sering dianggo pikeun nyandak orok sareng barang pikeun ngangkutna ti hiji tempat ka tempat anu sanés.
  • Awayu Sarua sareng lliclla tapi langkung ageung sareng dirajut sareng dianggo kanggo nyandak orok sareng barang.
  • unkuna Éta ogé lawon anu ngagotong tapi langkung alit sareng dianggo nyandak katuangan.

Kelompok awéwé peruvia

Baju haneut sareng jaket dianggo dina lawon taktak. Baju haneut biasana sintétik sareng seueur warna. Jaket didamel tina lawon wol sareng disebat "juyuna" sareng biasana ngahias awak awéwé.

Rok awéwé awéwé Peruvian disebut "polleras" atanapi "melkkhay"Sareng aranjeunna diteukteuk kana band warna anu disebat" puyto ". Éta dianyam ku panangan sareng didamel tina kaén wol. Éta ilaharna dilapis sareng dipakena, kusabab dilapis tiasa katingali gembul, sareng tangtosna warni sareng caang.

Boh lalaki boh awéwé ngagunakeun ajotas (sapatu tina ban treuk daur ulang) anu didamel di bumi sareng murah pisan.

Topi Peruvian

Topi PeruvianÉta kabiasaan anu sacara kuat narik perhatian jalma-jalma anu nganjang ka nagara éta, kumargi aranjeunna nahan ciri anu unik pisan anu kuat narik perhatian jalma-jalma anu ngagumkeun aranjeunna. Biasana, fitur topi anu digunakeun, warna atanapi cara ngadamelna aya hubunganana sareng kamungkinan ékonomi, sakumaha anu jelas, adat istiadat ieu beda-beda di daérah, salian kanyataan yén topi ngalakukeun cara anu sami, kusabab éta adaptasi gumantung kana kabutuhan masarakat daérah.

Ayeuna urang bakal nyarioskeun topi anu paling has anu tiasa dipendakan di Peru anu saé.

Pirua

ieu topi didamel tina daun lontar anu tunduk kana panonpoé anu kuat pikeun waktos anu berkepanjangan, sahingga aranjeunna nganggo warna bodas, teras teraskeun bentukna nyarios Topi Peruvian biasana dipapaés ku pita hideung.

Nami na asalna tina Pirua, dimana tempatna paling sering dianggo kusabab sisi kalérna éndah.

Ayacucho

Topi Ayacucho

Ieu téh hiji Topi Peruvian pikeun panggunaan tradisional, anu biasana dianggo ku awéwé pikeun usum perayaan, leutik sareng koma leutik. Aranjeunna biasana ngahias ku kembang atanapi elemen warna-warni sanés anu mangaruhan panon. Éta didamel tina domba domba.

Di Quispillata, nonoman biasana ngagunakeunana tanpa hiasan, atanapi dina usum tiis.

Huancavelica

Topi Huancavelica

Di tempat ieu, topi has dibagi antara lalaki sareng awéwé.

Anu lalaki, aranjeunna biasana bakal katingali ngagem topi tina lawon domba, anu dianggo dinten Minggu; pikeun liburan, ieu dirobih dimana jangjang dahi bakal diangkat, salian ti dipapaés ku kembang

Awéwé di sisi séjén maranéhna mawa topi coklat, kulawu atanapi hideung, Anu bakal didamel nganggo lawon domba. Katresna ngora anu bujang biasana ngahias topi ieu ku kembang warna-warni anu saé sareng dina sababaraha kasus nganggo kembang asli.

Junín

Topi juní Peru

Di dieu, topi anu dominan nyaéta anu éta aranjeunna gaduh cangkir handap, Anu bakal didamel nganggo lawon domba. Anu nahan warna abu, hideung, ocher hérang sareng warna hideung. Anu bakal dihias ku pita anu nyebrang aranjeunna sacara vertikal.

Ancash

Topi Ancash Peruvian

Awéwé biasana nganggo topi tina wol sareng jarami, anu dihias ku pita sareng ieu bakal dimasak ngabentuk rosét (pita).

Lalaki, henteu sapertos awéwé, ngagaduhan topi anu tiasa didamel nganggo bahan anu béda-béda, salah sahijina nyaéta wol sareng jarami, anu sanésna nyaéta domba domba, anu tiasa dicelup kulawu. Ieu bakal dihias ku tali wol warna-warni.

Ngaleupaskeun dirina

Topi Peruvian La liberta

Di daérah ieu dicirikeun ku patani ageung. Topi anu bakal ngadominasi ieu nyaéta topi anu didamel nganggo serat sayuran: Korma, rurusuhan sareng selendang.

Di dieu, hirarki tiasa dibédakeun, kumargi anu ngagaduhan kakawasaan para padamel biasana bakal naék kuda, sajaba nganggo topi anu anggun kalayan pasisian anu lega pisan, anu bakal didamel ku lontar.

Moquegua

Topi Peruvian Moquegua

dina Daérah Moquegua, papakéan na dicirikeun Pikeun mangrupikeun salah sahiji anu paling asli sareng pamer, di daérah ieu topi tiasa dianggo ku awéwé boh lalaki, dimana topi anu dihias ku kembang sareng manik manik, anu bakal dianggo dina hajatan.

Peru mangrupikeun tempat anu euyeub ku budaya, sareng ku jalanna waktos folklore na ngirangan, anu parantos ngadamel pakéan na turun, tapi berkat adat istiadat anu masih kénéh kuat di masarakatna, ieu aranjeunna dibagi sareng diparentahkeun generasi anyar. Tanpa ragu, topi Peruvian mangrupikeun anu menonjol pikeun orisinalitas sareng kaindahanana.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1.   Bern cenahna

    Abdi hoyong langkung seueur inpormasi nami unggal pakéan jsb

  2.   Carmen cenahna

    Kostum khas Peruvian sanes kaén anu saderhana, éta mangrupikeun budaya anu ngiringan musik, jogét, rapat kulawarga, jst. dina unggal kulawarga sareng kelompok sosial di nagara-nagara ieu. Aya hiji carita lengkep dina tiap warna. HIRUP!

  3.   Leonor cenahna

    Punten, kuring kedah terang sapertos naon blus baju pelaut Ayacuchan, khususna beuheung anu kusabab mantel henteu ngantep kuring ningali naha éta nganggo beuheung atanapi alun-alun. Hatur nuhun pisan Kuring ngantosan bantosan sareng kuring nyungkeun buru-buru.