Pyrenees Aragon, kaajaiban alam sareng seueur sajarah

Lebak Benasque

Lebak Benasque

Pyrenees Aragonis ngandung hiji daérah anu lega anu ti lembah kulon Navarra ka kulon ka kota-kota anu ngawangun The Ribagorza sareng wates éta Catalonia. Éta mangrupikeun salah sahiji daérah pagunungan luhur anu pangsaéna di Semenanjung Iberia kalayan puncak anu pangluhurna gunung pegunungan. Puncak sareng Anetoéta Leungit gunung atawa Posét aranjeunna jangkungna tilu rébu méter.

Maka, Pyrenees Aragon nawiskeun bentang anu saé diwangun ku lebak, walungan liar, leuweung, glasier sareng situ, ogé cadangan flora sareng fauna anu luar biasa. Tapi anjeun ogé bakal mendakan di jerona kota-kota anu saé didamel dumasar kana arsitéktur populér, seueur monumén sareng gastronomi anu indah. Upami anjeun hoyong terang, kami bakal nunjukkeun sababaraha tempat anu pantes didatangan anjeun.

Taman Nasional Ordesa y Monte Perdido

Ku legana ampir genep belas rébu héktar, tempatna di daérah Sombong. Éta ngagaduhan judul Biosfir Reserve, Area Perlindungan Khusus pikeun Manuk sareng Warisan Dunya. Flora na kaasup spésiés endemik daérah sapertos wates pinus sareng leuweung beech, cemara atanapi pinus, samentawis fauna na ngajantenkeun penting ayana wulung janggotan, chamois atanapi bear coklat.

Sakabéh taman mangrupikeun keajaiban anu leres, tapi anu nyorot di dinya nyaéta taman nyalira Lebak Ordesa sareng anu Pineta, ngarai Añisclo, anu walungan Escuaín, sirkus Gavarnie (parantos aya di Perancis), danau Helado sareng curug Soaso.

Taman Nasional Ordesa

Taman Nasional Ordesa y Monte Perdido

Lebak Benasque

Lokasina di suku Aneto, Posets sareng puncak Perdiguero, lebak ieu mangrupikeun tempat walungan, situ sareng leuweung anu kaéndahan anu saé pisan. Anjeun tiasa ngakses ku Curuk Ventamillo, hiji jurang anu mengesankan kalayan tembok jangkungna tilu ratus méter.

Anjeun ogé bakal mendakan di daérah-daérah kota anu éndah sapertos dirina benasque; Cerler, dimana aya Resort ski; Sesué, kalayan garéja Lombard Romanesque abad ka-XNUMX; Arasán, kalayan garéja abad ka-XNUMX, atanapi Liri, dimana anjeun bakal ningali situs anu Welas Cascades.

Ibon Anayét

Bisi anjeun henteu terang "Ibón" nyaéta kecap anu dianggo dina basa Aragonis pikeun situ beku tina asal glasial. Ngan dina Lebak Tena Aya sakitar tujuh puluh, tapi Anayet nangtung dina luhur sésana. Bentang ieu diwangun ti puncak nami anu sami sareng sababaraha laguna anu bakal anjeun aksés ti Formigal, dimana anjeun ogé ngagaduhan tempat ski.

tumbak

Di lebak Tena anjeun bakal mendakan salah sahiji desa anu paling éndah di Pyrenees Aragon: Lanuza. Éta kagolong kana kotamadya Sallent de Gallego sareng éta mangrupikeun kota anu saé sareng bumi sapertos gunung diwangun ku batu sareng batu tulis. Tempatna di sisi waduk anu sami nami na di garéja na éta tempatna mangrupikeun katurunan pérak ti abad ka-XNUMX.

Pandangan Ansó

anso

anso

Kota leutik ieu teu aya runtah. Imahna ogé ngaréspon gaya aneh gunung Aragon. Salaku tambahan, antara hiji sareng anu sanésna aya gang-gang sempit bieu disebut lima puluh séntiméter karajinan. Kitu ogé, garéja paroki na dimimitian ti abad ka-XNUMX sareng ngagaduhan organ ti abad ka-XNUMX sareng peti suci Baroque. Éta ogé nyorot menara abad pertengahan dimana, katingalina, anjeunna tahanan Blanca II tina Navarra sareng Museum Étnologis, dimana anjeun tiasa kenalkeun diri sareng adat istiadat Ansotan.

Canfranc

Lokasina di daérah nu Jacetania, dijantenkeun sajarah, kota ieu kasohor ku berkesan stasiun karéta anu diresmikeun ku Alfonso XIII di 1928. Ayeuna éta henteu ngalayanan, tapi éta mangrupikeun halteureun terakhir sateuacan ka Perancis sareng salami abad ka-XNUMX anu gelisah éta akumulasi legenda ngeunaan mata-mata sareng harta karun anu disumputkeun. Éta mangrupikeun pangwangunan anu maksakeun numana jandéla ageung handapeun gerbang semisircular sareng hateup batu tulis menonjol. Tapi, di luhur sadayana, kubah sentral anu kolosal bakal narik perhatian anjeun.

Anjeun oge tiasa ningali di kota anu saé ieu Bedil Turret, gedong militér ti XIX; benteng Coll de Ladrones, anu permukaan kalérna dilestarikan; éta Garéja Romanesque tina Asumsi, anu ngagaduhan sababaraha tempat suci barokah, atanapi menara Aznar Palacín (abad ka-XNUMX).

Stasion Canfranc

Stasion Canfranc

Pony

Anu langkung penting tibatan anu tiheula nyaéta kota Jaca, ibukota daérah Jacéania. Tempatna di Canal de Berdún, teras jinis fluvioglacial sareng monumen anu megah.

Anu paling populér nyaéta kastil San Pedro o Benteng Jaca, benteng anu unik anu unik di Éropa anu ogé ngagaduhan musium miniatur militér anu saé. The Katedral San Pedro, diwangun dina abad ka-XNUMX sareng dianggap anu pangheulana diwangun di Spanyol nuturkeun kanon Romanesque. Salaku tambahan, anjeun kedah ningali Royal Monastery of Benedictines sareng garéja Carmen, hiji sareng anu sanés ti abad ka-XNUMX; Clock Tower, Gothic ti abad ka-XNUMX; jembatan abad pertengahan San Miguel sareng, di luar kota, benteng Rapitán sareng anu mengesankan Royal Monastery of San Juan de la Peña.

Pokokna, ieu mangrupikeun sababaraha tempat anu tiasa didatangan ku Aragonese Pyrenees. Tapi aya seueur anu sanés. Salaku conto, Taman alam Lebak Kulon sareng Sierra y Cañones de Guara atawa Lebak Gistaín, anu ngasingkeun sajarahna ngandung hartos yén tradisi anu hilap di daérah sanés dilestarikan di dinya. Tapi, upami anjeun nganjang ka bagian Pyrenees ieu, anjeun ogé bakal resep ngaraosan gastronomi na.

Benteng Jaca

Jaca bénténg

Gastronomi Pyrenees Aragon

Ketinggian daérah ieu ngajadikeun usum tiis karasa sareng panjang. Kusabab kitu, gastronomi has na diwangun ku masakan anu enak sareng kalori. Salah sahiji produk anu paling terkenal nyaéta domba ti Aragón, domba anom anu sagala dimangpaatkeun. Salaku conto, ku nyali, jantung sareng bayah aranjeunna ngadamel chirétas, sajenis sosis anu ogé ngagaduhan sangu.

Kitu ogé, produk populér nyaéta Embún boléd, anu didamel nganggo kacang sareng ceuli babi; éta arbiello, khas Jacetania sareng disiapkeun dina jero domba sareng Kueh Ribagorza, sajenis pai.

Piring khas daérah anu dieusian güey ka l'Alforcha, babi hutan liar anu direbus; cod al ajoarriero atanapi karat sareng sup abu-abu. Tapi langkung panasaran bakal asparagus gunung, anu henteu aya hubunganana sareng sayuran ieu, tapi didamel nganggo buntut domba bikang disebat "rabonas" di antara tukang angon.

Kasimpulanana, Pyrenees Aragonis pinuh ku kaajaiban alam, sajarah, kota-kota anu éndah kalayan seueur monumén sareng gastronomi anu kuat sareng indah. Upami anjeun ngadatanganana, anjeun moal kuciwa.

Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*