Sajarah Masjid Biru di Istanbul

Salah sahiji kartu pos anu paling klasik di Turki nyaéta Masjid Biru anu kasohor anu nangtung ngalawan langit Istanbul. Neguaan, geulis, curvaceous, aya nyatu kecap sipat pikeun karya arsitektur jeung seni ieu dina waktos anu sareng.

A lalampahan ka Istanbul teu bisa lengkep sagala cara tanpa datangna ka wangunan berharga ieu éta UNESCO parantos kalebet kana daptar Situs Warisan Dunia taun 1985. Lajeng manggihan nu sajarah Masjid Biru di Istanbul.

Masjid biru

Nami resmina nyaéta Masjid Sultan Ahmad sarta diwangun dina awal abad ka-XNUMX (ti 1609 ka 1616), di handapeun pamaréntahan Ahmad I. Ieu bagian tina kompléks, a has kompléks, diwangun ku masjid jeung kagumantungan lianna nu bisa jadi kamar mandi, dapur, toko roti jeung sajabana.

Ieu makam Ahmed I sorangan, aya hospice sarta ogé mangrupa madrasah, lembaga atikan. Pangwangunanna ngaleuwihan masjid Turki anu kasohor pisan, Hagia Sophia nu katuhu hareup panto, tapi naon sajarah na?

Kahiji, kudu diémutan yén Kakaisaran Ottoman parantos terang kumaha ngalaksanakeunana di Éropa sareng Asia. Forays na ka buana Éropa geus rupa-rupa tur takwa, utamana konflik anjeunna jeung monarki Habsburg.

Dina rasa ieu, konfrontasi antara dua réngsé dina 1606 jeung Signing tina Perjangjian Damai Sitvatorok, di Hungaria, sanajan kiwari markas firma tetep di Slowakia.

Peace ditandatanganan pikeun 20 taun jeung perjangjian Éta ditandatanganan ku Archduke Matthias Austria sareng Sultan Ahmed I. Perang geus mawa loba karugian nu séjén ditambahkeun dina perang jeung Persia, jadi dina jaman anyar ieu karapihan sultan mutuskeun pikeun ngawangun masjid badag pikeun revalidate kakawasaan Ottoman. Hiji masjid kaisar teu acan diwangun salila sahenteuna opat puluh taun, tapi duit kurang.

Masjid karajaan saméméhna geus diwangun kalayan kauntungan perang, tapi Ahmed, anu teu kungsi victories perang hébat, nyandak duit ti perbendaharaan nasional sahingga, pangwangunan anu lumangsung antara 1609 jeung 1616 teu tanpa kritik ti Muslim. ahli hukum. Boh aranjeunna henteu resep ideu atanapi aranjeunna henteu resep ka Ahmed I.

Pikeun pangwangunan, tempat dimana hiji karaton kaisar Bizantium ngadeg dipilih, ngan hareupeun basilika Hagia Sofia nu dina waktu éta masjid kaisar utama di kota, sarta hippodrome, duanana constructions keuna tur penting dina Istanbul heubeul.

Kumaha Masjid Biru? Éta ngagaduhan lima kubah, genep menara sareng dalapan kubah sekundér deui. Nyaéta elemen Bizantium tangtu, sababaraha sarupa pamadegan Hagia Sofia, tapi dina garis umum nuturkeun desain islami tradisional, klasik pisan. Sedefkâr Mehmed Aga éta arsiték sarta éta murid pohara alus Master Sinan, lulugu arsiték Ottoman jeung insinyur sipil sababaraha sultan.

Tujuanana nya éta kuil badag sarta pohara megah. Sareng anjeunna ngahontal éta! Pedalaman masjid dihias ku langkung ti 20 rébu ubin keramik gaya Iznik, Kota di propinsi Turki Bursa, sajarahna katelah Nicaea, dina leuwih ti 50 gaya béda jeung kualitas: aya tradisional, aya jeung kembang, cypresses, buah... Tingkat luhur rada biru, jeung leuwih ti 200 jandéla kaca berwarna nu ngidinan petikan cahaya alami. Cahaya ieu dibantuan ku lampu gantung anu aya di jero sareng anu, kahareupna ngagaduhan endog manuk onta di jerona, sabab baheula dipercaya yén aranjeunna nyingsieunan lancah.

Ngeunaan hiasan aya ayat Al Qur'an dijieun ku salah sahiji kaligrafer pangalusna waktu, Seyyid Kasin Gubari, jeung floors boga rugs disumbangkeun ku ibadah Aranjeunna diganti nalika aranjeunna ngagem kaluar. Di sisi séjén, jandéla handap, nu bisa dibuka, ogé beautifully dipapaésan. Unggal semi-kubah boga leuwih jandéla, kira-kira 14, tapi kubah sentral boga 28. Geulis. Interior téh jadi, bener impressive.

El mihrad éta hal pangpentingna di jero, Dijieunna tina marmer rupa, dikurilingan ku jandéla jeung kalawan témbok di sisi studded kalawan ubin keramik. Di gigireunana aya mimbar, tempat Imam nangtung khutbah. Tina posisi éta katingali ku sadayana di jero.

Aya ogé kios karajaan dina hiji sudut, kalayan platform sareng dua kamar mundur anu nyayogikeun aksés ka téater karajaan atanapi hünkâr Mahfil dirojong ku kolom marmer leuwih sarta kalawan mihrab sorangan. Loba pisan lampu-lampu di masjid nu siga lawang ka sawarga. Sadayana dihias ku emas jeung batu mulia sarta sakumaha ceuk kami di luhur, di jero wadah kaca sakali anjeun bisa nempo endog manuk onta jeung leuwih bal kaca nu geus leungit atawa dipaling atawa aya di museum.

Na kumaha di luar? Fasad téh sarua jeung Masjid Sulaiman, tapi geus ditambahkeun domes sudut jeung turrets. Alun-alun téh sapanjang masjid sorangan sarta ngabogaan sababaraha arcade kalawan tempat dimana satia bisa ngalakukeun wudhu maranéhanana. Aya font héksagonal sentral tur aya sakola bersejarah anu kiwari boga fungsi minangka puseur informasi, di sisi Hgaia Sofia. masjid eta boga genep minarets: aya opat di juru, unggal kalawan tilu balconies, sarta aya dua deui di tungtung patio kalawan ukur dua balconies.

Pedaran ieu bisa jadi teu jadi hebat saperti ningali eta sacara pribadi. Y anjeun gaduh pandangan anu pangsaéna upami anjeun ngadeukeutan ti lapangan pacuan kudaatawa, ti sisi kulon candi. Upami anjeun sanés muslim, maka anjeun ogé kedah sumping ka dieu pikeun nganjang. Aranjeunna nyarankeun teu masihan pentingna ka jalma anu leupas dina lawang, nyoba ngajual hal atawa ngayakinkeun yén nyieun jalur teu perlu. Sanes kitu. Cicing jeung sésana sémah.

Tips kanggo nganjang:

  • Hadé pisan mun éta indit tengah isuk. Aya solat lima waktu sapoe sahingga masjid ditutup salila 90 menit dina unggal solat. Ngahindarkeun Jumaah, utamana.
  • Anjeun ngalebetkeun tanpa sapatu sareng anjeun nempatkeun ieu dina kantong plastik anu aranjeunna masihan anjeun di lawang gratis.
  • Ngadaptarkeun gratis.
  • Mun anjeun awewe , Anjeun kudu nutupan sirah anjeun sarta lamun teu boga hal sorangan, aranjeunna masihan anjeun ogé hal aya, bebas , pikeun nutupan eta. Beuheung jeung taktak ogé kudu ditutupan.
  • Di jero masjid kudu jempé, ulah motret maké lampu kilat jeung ulah motret atawa loba neuteup ka jalma anu keur solat.
Naha anjeun hoyong buku panduan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

bool (leres)