Kultura arabe

Ne jetojmë në një botë të larmishme dhe është ajo diversitet që na bën kaq interesant si specie. Sot do të shohim Kultura arabe, duke marrë parasysh, por në të njëjtën kohë duke u përpjekur të largohemi nga imazhi që mediat zakonisht na japin në lidhje me të.

Zbuloni, mësoni, vlerësoni, respektoni, këto janë fjalët magjike për një bashkëjetesë të mirë kulturore. Sot, pra, kultura arabe do të jetë protagoniste e artikullit tonë.

Kultura arabe

Së pari duhet ta kuptoni këtë Kultura arabe dhe Islami janë të lidhura ngushtë. Sipas Bankës Botërore, deri në vitin 2017, u vlerësua se popullsia arabe e botës ishte 414.5 milion e shpërndarë kryesisht në 22 vende ato janë në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut. Turqia dhe Irani nuk janë në këtë grup sepse flasin turqisht ose Farsi.

Megjithëse ka fe të tjera në zonë Islami është feja kryesore, rreth 93% e popullsisë është myslimane dhe të krishterët përfaqësojnë 4% në të njëjtën zonë. Islami drejtohet nga Kurani, një libër që besohet se i është zbuluar profetit Muhamed nga vetë Zoti përmes kryeengjëllit Gabriel. Ligji islam njihet si Sheriati dhe është bërë një pjesë integrale e kushtetutave dhe madje edhe e ligjeve laike në shumë vende.

Sheriati, rruga, është baza e të gjithë sistemit të vlerave arabe. Ajo është e ndarë në pesë seksione: vendosja e drejtësisë, edukimi, morali publik dhe privat, parandalimi i vështirësive individuale në shoqëri dhe parandalimi i shtypjes. E verteta eshte çdo vend arab interpreton Islamin ndryshe, disa duke qenë më të rreptë se të tjerët madje duke pasur dënim kapital (për shembull, duke prerë duart e hajdutëve).

Myslimanët ata luten pesë herë në ditë dhe e gjithë jeta është e organizuar rreth atyre pesë momenteve. Gratë në xhami vishen në mënyrë modeste dhe mbulojnë kokën, të gjithë heqin këpucët dhe burrat dhe gratë mbeten të ndara. Gjatë Ramadami, muaji i nëntë, i shenjtë, sipas kalendarit mysliman, njerëzit shpejt nga lindja në perëndim të diellit.

Në kulturën arabe familja është e rëndësishme dhe në një farë mënyre mbahen lidhjet fisnore, si dhe lidhjet klanore. Shprehja "Unë dhe vëllezërit e mi kundër kushërinjve të mi, kushërinjtë e mi dhe unë kundër të huajit", i pikturon ata mjaft mirë. Edhe gjenealogjia është e rëndësishme. Eshte nje kultura patriarkale në të cilën njeriu kujdeset për familjen e tij dhe nëse nuk mundet, është e turpshme. Nëna ka një rol tradicional dhe qëndron në shtëpi, duke rritur fëmijët, duke administruar shtëpinë.

Fëmijët rriten ndryshe, në varësi të faktit nëse janë meshkuj apo femra. Fëmijët largohen nga shtëpia vetëm kur martohen dhe zakonisht vetëm njëri prej tyre qëndron në shtëpinë e prindërve të tyre për t'u kujdesur për ta. A) Po, Kultura arabe respekton pleqtë e saj. Ata këshillohen për shumë çështje, edhe kur ato që thonë nuk pranohen domosdoshmërisht. Sistemet shëndetësore në këto vende nuk janë zakonisht të mira, kështu që gratë e reja zakonisht mbështeten shumë tek nënat e tyre ose vjehrrat në rritjen e fëmijëve të tyre.

Kultura arabe gjithashtu ajo është xheloze për privatësinë e saj dhe çështjet familjare rrallë diskutohen lehtë përpara askujt. Kjo privatësi përkthehet në arkitekturën e shtëpive, ku ka zona të përbashkëta ku mund të pranohen vizitorë dhe zona ku nuk do të hyjnë kurrë.

Si është marrëdhënia midis një arabi dhe një vizitori? Gjëja e zakonshme është që nëse hyjmë në një dhomë ku ka arabë ata ngrihen për të na mirëpritur. Gratë nuk preken, përveç nëse gruaja arabe shtrin dorën e saj të parë, ato nuk fliten as para se t'ju prezantohen, dhe një burrë arab nuk pyetet për gruan ose vajzat e tij.

Sjellja e një dhurate, si në shumë kultura të tjera, është gjëja më e sjellshme për të bërë. Mos e refuzoni ftesën për të pirë dhe ti duhet gjithmonë përdorni dorën tuaj të djathtë kur hani, pini ose kaloni ushqim dhe pije. Ushqimi është i rëndësishëm në kulturën arabe, ndarja e bukës, ngrënia e peshkut dhe qengjit.

A ka diçka ndryshe në veshja e arabëve? E vërteta është se zakonet ndryshojnë nga vendi në vend, nganjëherë ka kostume kombëtare ose gratë duhet të përdorin ato Hixhabi ose Burka duke fshehur tërë trupin e tij. Në të tjerët, rrobat janë mjaft perëndimore.

Çfarëdo, gjithmonë është e saktë të mbulohen zona të caktuara për shkak të modestisë: shpatullat dhe krahët. Kjo nuk do të thotë që vajzat më moderne, në vendet më moderne, nuk veshin këmisha me mëngë të shkurtra ose xhinse të ngushta. Por, po, nëse do të udhëtojmë në një vend arab, ne duhet të paketojmë rroba modeste.

Trueshtë e vërtetë që ato janë zona të nxehta dhe vetëm një dëshiron të veshë pantallona të shkurtra, por këtu një grua nuk vesh kurrë këtë lloj veshje, dhe për këtë arsye, ne do të marrim vëmendje shumë negative. Ndoshta Dubai ose vendet e tjera në këtë zonë janë më të relaksuar, por nuk duhet të harrojmë se si është kultura arabe.

Tani, përtej karakteristikave që kultura arabe ka sot, dhe tepër të domosdoshme kur udhëtoni, duhet ta dini këtë kultura arabe është e pasur kudo që ta shikoni. letërsi arabeështë plot thesare, e njëjta gjë muzikë dhe vallëzim dhe që nga pavarësia, në ato që ishin koloni të vendeve evropiane, kinemasë. Të mësosh pak nga ajo është gjithmonë e mirë, sepse na pasuron.

Tani, sigurisht, si grua ka shumë çështje që nuk më pëlqejnë. Më shumë sot, se në shumë pjesë të botës ne po luftojmë për të drejtat tona në një shoqëri kaq botërore macho. Por unë jam optimist dhe mundohem ta bëj të mos jetë aq etnocentrik.

Unë preferoj të mendoj se kultura është si gjuha. Ne të gjithë jemi të kulturuar për aq sa jemi bartës të një apo një kulture tjetër, dhe për sa kohë që ajo kulturë është e gjallë, ajo gjithmonë mund të ndryshojë. Njësoj si gjuha. Kështu, bota e globalizuar në të cilën jetojmë po i shtyn të gjitha ato kultura më tradicionale të ndryshojnë. Shpresojmë që gratë që kërkojnë ndryshime pozitive në këto vende do të jenë në gjendje të përparojnë në rrugën e tyre.

Dëshironi të rezervoni një udhëzues?

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*