Shkretëtirat e Shteteve të Bashkuara

Në shumë filma në Shtetet e Bashkuara shohim shkretëtira me vrasës serialë, kauboj, tregtarë droge ose njerëz që kanë një aventurë. Të Shkretëtirat e Shteteve të Bashkuara Ata janë një nga vendet më të njohura për xhirimet e filmave.

Por çfarë janë ato? Sa shkretëtira ka? Çfarë karakteristikash kanë? E gjithë kjo dhe më shumë në artikullin tonë sot: Shkretëtirat e Amerikës.

Shkretëtirat e Shteteve të Bashkuara

Në vija të përgjithshme dhe nën lupën moderne, shkretëtirat e Shteteve të Bashkuara dhe Meksikës veriore grupohen në katër kategori që bazohen në përbërjen e florës dhe shpërndarjen e saj, historinë gjeologjike të rajonit, tokën dhe kushtet e saj minerale, lartësinë dhe modelet e reshjeve.

Ka katër shkretëtira të mëdha dhe tre prej tyre konsiderohen "Shkretëtira të nxehta"Jo vetëm sepse kanë temperatura shumë të larta në verë, por sepse flora e tyre është mjaft e ngjashme. Shkretëtira e katërt konsiderohet a "Shkretëtira e ftohtë" sepse është më e freskët dhe flora nuk është më me origjinë subtropikale si ajo e tre të tjerave.

Shkretëtira e Pellgut të Madh

Kjo shkretëtirë zë një sipërfaqe prej 492.098 kilometra katrorë pra është më i madhi në vend. Është një shkretëtirë e ftohtë me verë të nxehtë e të thatë dhe dimër të ftohtë ku ndonjëherë mund të bjerë edhe borë. Kjo kryesisht për faktin se është në një lartësi më të madhe pasi kalon nëpër sektorë të ndryshëm të vendit si Kalifornia, Utah, Oregon, Idaho dhe Arizona. Në mënyrë të veçantë, tre të katërtat veriore të Nevadës, Jutas perëndimore dhe jugore, e treta jugore e Idahos dhe cepi juglindor i Oregonit.

Të tjerë gjithashtu e konsiderojnë atë të përfshijë pjesë të vogla të Kolorados perëndimore dhe Wyoming jugperëndimore. Dhe po, në jug kufizohet me shkretëtirat Mojave dhe Sonora. Në pjesën më të madhe të vitit shkretëtira është shumë e thatë sepse malet e Sierra Nevada bllokojnë lagështinë që vjen nga Oqeani Paqësor. Një kuriozitet? Ajo strehon organizmin e gjallë më të vjetër të njohur nga njeriu, pishën Britkecone. Disa ekzemplarë vlerësohet të jenë rreth 5 vjet të vjetra.

Duke folur për bimësinë në përgjithësi, flora e kësaj shkretëtire është homogjene, me një specie shkurresh mbizotëruese për kilometra e kilometra. Kaktus? Shume pak. Edhe kjo shkretëtirë ka sektorë të ndryshëm. Plazhet janë një, me aktivitet gjeologjik, Fusha e Kolorados me formacionet e saj spektakolare gjeologjike dhe lartësitë e larta, është një tjetër.

Shkretëtira Chihuahuan

Kjo shkretëtirë vrapon mes Shteteve të Bashkuara dhe Meksikës dhe zë një sipërfaqe prej 362.000 kilometra katrorë. Pjesa më e madhe e saj është në Meksikë dhe nga ana e SHBA-së ajo zë një pjesë të Teksasit, Arizonës dhe Nju Meksikës.

E vërteta është se kjo shkretëtirë ka një peizazh unik dhe gjithnjë në ndryshim. Është një shkretëtirë djerrë por ende ka shumë lloje bimore dhe shtazore. Ka yucas, ka kaktus, ka shkurre. Edhe brenda Parku Kombëtar Big Bend punon dhe gjithashtu Rio Grande e kalon atë duke siguruar ujë të mjaftueshëm përpara se të derdhet në Gjirin e Meksikës.

Është një shkretëtirë e madhe. Në dimër temperaturat janë të freskëta dhe në verë shumë, shumë të nxehta. Pjesa më e madhe e tij merr pak ujë shiu gjatë gjithë vitit dhe megjithëse mund të bjerë shi në dimër, sezoni me shi është verë.

Sipërfaqja e saj është e vështirë për t'u kategorizuar gjeologjikisht, por në përgjithësi ka shumë toka gëlqerore dhe gëlqerore. Ka shumë shkurre, është ajo shkretëtirë tipike me shkurre që shohim në kinema, por speciet shumëvjeçare janë të pakta. Kafshët? Mund të ketë ujqër gri meksikanë.

Shkretëtira Sonoran

Kjo shkretëtirë Ai shkon nga Meksika përmes Arizonës në Kaliforninë jugore. Ajo mbulon një sipërfaqe prej rreth 259 mijë kilometra katrorë dhe kufizohet me shkretëtirën Mojave, rrafshinën e Kolorados dhe vargmalet gadishullore. Nënndarjet përfshijnë shkretëtirat e Kolorados dhe Yuma.

Pika më e ulët mbi nivelin e detit është Salton i Detit, me një shkallë më të lartë kripësie sesa vetë Oqeani Paqësor. Përveç këtij deti, këtu kalojnë lumi Kolorado dhe lumi Gilas si burime kryesore të ujit. Ujitja ka krijuar tokë pjellore për bujqësi në disa zona, për shembull Luginat Imperiale ose Coachella në Kaliforni. Madje ka disa resorte ku mund të kaloni dimra të ngrohtë Palm Springs, Tucson, Phoenix.

Ndër vegjetacionin tipik është ai kaktus saguaro, mjaft popullor sepse rritet vetëm këtu. Mund të jetë vërtet shumë i gjatë dhe disa degë rriten nga trungu, kështu që duket si një njeri. Lulet e saj pjalmohen nga lakuriqët e natës, bletët dhe madje edhe pëllumbat.

Duhet theksuar se është shkretëtira më e nxehtë nga të gjitha shkretëtirat në Amerikën e Veriut, por shirat e tij prodhojnë një larmi e madhe biologjike. Shirat e verës lejojnë rritjen e disa bimëve, ato të dimrit e të tjera. Madje ka edhe pemë dhe lule pranverore.

Brenda ndodhet Monumenti Kombëtar i Shkretëtirës Sonora që daton nga viti 2001, mbron një sipërfaqe të caktuar të tij dhe nënvizon madhështinë e këtij peizazhi.

Shkretëtira Mojave

Ajo kalon Nevadën, Arizonën dhe Kaliforninë dhe merr dy inç ujë shiu në vit, kështu që thuhet një shkretëtirë super e thatë. Dhe shumë e nxehtë. Është gjithashtu një shkretëtirë shumë e madhe dhe kështu ka një lartësi shumë të larmishme të terrenit. Pika më e lartë është Maja e Teleskopit dhe më e ulta Lugina e Vdekjes. Gjithmonë duke folur për lartësinë.

Një nga pikat më të spikatura të kësaj shkretëtirë është Pema Joshua, një pemë tipike dhe gjendet në kufijtë e saj. Konsiderohet si një tregues i specieve dhe kjo siguron jetë për rreth dy mijë specie të tjera bimore. Treguesi i specieve? I referohet një organizmi të gjallë që mund të përdoret për të matur kushte të caktuara mjedisore. Gjithashtu, ka përreth 200 lloje bimore endemike dhe nëse flasim për kafshët ka kojota, dhelpra, gjarpërinj, lepuj ...

Kjo shkretëtirë ka rërë, bimësi të rrallë, sipërfaqe të kripura me boraks, kalium dhe kripë (të cilat janë të nxjerra), argjend, tungsten, ar dhe hekur. Gjithashtu brenda sipërfaqes së saj ka dy parqe kombëtare, Parku Kombëtar i Luginës së Vdekjes dhe Parku Kombëtar Joshue Tree, një zonë ruajtëse, Mojave National dhe një zonë rekreacioni në Liqenin Mead.

Nëse ju pëlqejnë rrugët, këtu është rruga Mojave, një nga rrugët më të vjetra që solli pionierë në Kaliforni. Është një shteg unik që ruhet ashtu siç e kaluan trimat, duke kaluar nëpër peizazhe që praktikisht nuk kanë ndryshuar asgjë që nga koha parahistorike. Ata do të jenë pak më shumë se 220 kilometra dhe bëhet në kamionë 4 × 4.

Është një rrugë e vetmuar, me disa burime uji të ëmbël që, para se të përdoreshin nga njeriu i bardhë, ishin të njohura për indianët. Vazhdimi dhe përfundimi i rrugës Mojave nuk është diçka e vogël sepse është një a ekskursion nga dy deri në tre ditë, e cila bëhet në kolonë me disa furgona. Fillon në lumin Kolorado dhe më vonë, aventura e egër pa internet, pa shërbime, pa hotele...


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*