Shoqëria indiane

Foto kolazh në Indi

Ashtu si shumë vende të kulturave të lashta, traditave të thella dhe të tashmes së panjohur, India gjeneron tek vizitorët ndjenja të përziera admirimi, bukurie, luksi dhe rehatie ndërsa nuk kupton kontradiktat e kulturës së saj, rrugët e saj konfuze dhe atë rrufe tek materiali që përplaset jashtëzakonisht me luksin e përjetësuar në pallate dhe ndërtesa.

Koha në Indi

Hapësira, koha dhe prona janë koncepte që hindusët i përdorin në mënyra të ndryshme sesa perëndimorët dhe që ata nuk synojnë të ndryshojnë pavarësisht se hyjnë në një modernitet të ngjashëm me të huajin në shumë aspekte dhe që duhet të kuptohet nga vizitori për të gëzuar respekt të plotë, nga një vështrim më i pastër në mënyrën e jetesës së vendit të madh.

Feja si mënyrë jetese

Feja, e cila në vendet e tjera është bërë diçka me më pak ndikim në shoqëri, në Indi mban një rol të privilegjuar në të cilin më shumë se një besim, është një mënyrë e plotë e jetës.

Ndërkulturaliteti midis njerëzve të saj

Traditat në familjet indiane

Një element tjetër i rëndësishëm që shënon karakterin e popullit të saj është mozaiku i pabesueshëm i racave, kulturave dhe feve të ndjera thellë që bashkëjetojnë dhe përbëjnë vendin. Zezakët, të bardhët, të verdhët, të kuqtë, budistët, myslimanët, të krishterët, xhainët, sikët dhe shumë më tepër përbëjnë një shoqëri me rreth 15 zona gjuhësore në të gjithë vendin.

Sistemi i kastës

Shoqëria vazhdon të jetojë sipas sistemit të vjetër të ngurtë të kastës në të cilin secili person është i përfshirë në një grup sipas punës që bëjnë për shoqërinë. Ky klasifikim është bërë paksa më fleksibël sot për shkak të karakteristikave të industrializimit dhe modernitetit, në të cilat, për shembull, të gjithë përzihen në transportin publik.

Pabarazia ditore

Por megjithëse India është një demokraci politike, nocionet e barazisë janë rrallë të dukshme në jetën e përditshme. Hierarkia shoqërore është e qartë nga grupi i kastës midis individëve dhe familjeve. Kastat lidhen kryesisht me hinduizmin, megjithëse ka edhe myslimanë, indianë, të krishterë dhe bashkësi të tjera fetare. Sjellja e njerëzve ka të bëjë shumë me pozicionin shoqëror.

Pasuria dhe fuqia

Njerëzit klasifikohen gjithashtu sipas funksionit të tyre të pasurisë dhe fuqisë. Për shembull, burrat me pushtet ulen në karrige ndërsa të tjerët duhet të mbledhin ose të qëndrojnë dhe nuk mund të guxojnë të ulen pranë një njeriu me status të lartë si të barabartë.

Hierarkia në familje

Hierarkia gjithashtu luan një rol të rëndësishëm brenda familjeve dhe grupeve të farefisnisë, ku burrat janë më të shumtë se gratë në të njëjtën moshë dhe të afërmit më të vjetër janë mbi të afërmit e rinj.

Pastërtia dhe ndotja

Shoqëria e Indisë

Shumë nga ndryshimet e statusit në shoqërinë indiane shprehen përmes pastërtisë dhe ndotjes. Ato janë nocione komplekse që ndryshojnë shumë midis kastave të ndryshme, grupeve fetare dhe rajoneve të Indisë. Por përgjithësisht, një status i lartë shoqërohet me pastërti dhe gjendje të ulët të ndotjes. Disa lloje pastërtie janë të natyrshme, siç është të qenit prift, dikush që ka lindur brenda kastës do të ketë më shumë kastë sesa ai që ka lindur në rang të ulët.

Pastërtia mund të jetë gjithashtu e përkohshme, pasi shoqërohet gjithashtu me një ritual të pastrimit ditor siç është larja me ujë që rrjedh, të kesh rroba të pastra, të hash vetëm ushqime të përshtatshme për kastën, të shmangësh kontaktin me njerëz të një shkalle më të ulët ose me substanca të papastra (mbeturina trupore të të tjerët), etj.

Ndërvarësia shoqërore

Njerëzit janë shumë të afërt me njerëzit në qarqet e tyre dhe kanë një ndjenjë të shkëlqyeshme të pandashmërisë së këtyre grupeve. Njerëzit përfshihen me të tjerët dhe një nga frikat më të mëdha është të lihen vetëm, pa mbështetje sociale. Të gjithë janë të lidhur me të gjithë që nga momenti kur lindin.

Ndalimi i mishit

Qyteti i Palitana në Indi ka qenë qyteti i parë në botë në të cilin është ndaluar shitja e mishit të kafshëve ose vezëve për konsum njerëzor. Për më tepër, shumimi për konsum është gjithashtu një krim. Ajo u arrit falë faktit se 200 murgjit Jain hynë në grevë urie për të protestuar kundër therjes së kafshëve që ndodhte çdo ditë në qytet. Të gjitha qeniet e gjalla kanë të drejtë të jetojnë dhe njerëzimi nuk ka të drejtë të jetë mizor me ta vetëm për plotësimin e dëshirave të tyre. Kjo masë e qytetit që po bëhet vegjetarian po vlerësohet nga shumë njerëz që ndjekin xhainizmin, por përkundrazi, po kritikohet shumë nga ata që nuk e ndajnë atë.

Familja në Indi

Familje indiane

Lëndët thelbësore të jetës kulturore të Indisë mësohen brenda familjes. Familja e përbashkët vlerësohet shumë dhe ideali është që ajo të përbëhet nga disa breza për të qenë në gjendje të jetojnë së bashku. Familjet janë zakonisht burra të lidhur nga linja mashkullore, së bashku me gratë e tyre, djemtë dhe bijat e pamartuar. Një grua normalisht jeton me të afërmit e burrit të saj, megjithëse do të vazhdojë të ketë lidhje shumë të rëndësishme me familjen e saj të lindjes.

Lidhjet me familjen janë thelbësore për të qenë në gjendje të kenë një punë të mirë për të qenë në gjendje të kenë një ndihmë të mirë financiare.

Megjithëse ideali antik i familjes së përbashkët ruan forcë të madhe, në jetën moderne indiane ka familje bërthamore ku një çift jeton me fëmijët e tyre të pamartuar, por ende ka lidhje të forta me anëtarët e tjerë të familjes. Të afërmit shpesh jetojnë si fqinjë, duke iu përgjigjur shpejt detyrimeve të tyre farefisnore sa herë që është e nevojshme.

Ndërsa familjet e përbashkëta zgjerohen, ato ndahen në pjesë më të vogla që rriten në familje të reja të përbashkëta, duke ndjekur një cikël të përjetshëm familjar.

Këto janë disa fakte interesante rreth shoqërisë indiane. Por nëse dini më shumë informacion që dëshironi të ndani me ne, mos ngurroni ta bëni duke na lënë një koment!

Dëshironi të rezervoni një udhëzues?

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*