Coronavirus: A është e sigurt të udhëtosh me aeroplan?

Nëse duhet të fluturoni rregullisht, me siguri keni menduar ndonjëherë nëse, me koronavirusin, a është i sigurt udhëtimi me aeroplan? Kjo pyetje është gjithashtu një nga më të ngriturat sot për shkak të vacaciones de verano, kur miliona njerëz planifikojnë një udhëtim për të shijuar një pushim të merituar pas këtyre muajve kaq stresi, këtu është një artikull me këshilla të përgjithshme për t'ju ndihmuar të përgatitni udhëtimet tuaja në këtë kohë të trazuar. 

Në përgjigje, ne do t'ju tregojmë po, me koronavirusin është e sigurt të udhëtosh me aeroplan. Sidoqoftë, meqenëse pretendimet duhet të provohen, ne do të shpjegojmë arsyet pse mund të fluturoni me lehtësi relativisht. Dhe themi relativ sepse virologjia nuk është një shkencë ekzakte. Askush nuk mund të garantojë që ju jeni plotësisht të lirë nga ngjitja. Rathershtë më tepër që, sipas ekspertëve, duke udhëtuar me aeroplan, e keni shanse minimale për t'ju infektuar.

Coronavirus: udhëtimi me aeroplan është i sigurt

Edhe pse dihet shumë për këtë sëmundje të re, ka ende gjëra për të zbuluar në lidhje me të. Pa shkuar më tej, ne akoma nuk e dimë se cila ishte origjina e saj. Për të gjithë këtë, gjëja më e mirë është që ne t'i lëmë ekspertët të flasin për çështjen e, nëse me koronavirusin, është e sigurt të udhëtosh me aeroplan.

Në të vërtetë, ka pasur shumë qendra të specializuara që kanë qenë përgjegjëse për studimin e çështjes. Sidoqoftë, për shkak të prestigjit të tij të madh, ne do të shpjegojmë mendimin e studiuesve të Nisma e Shëndetit Publik Atlantik, një organizëm i Universiteti i Harvardit kushtuar studimit, saktësisht, rreziqeve shëndetësore të udhëtimeve ajrore.

Këto u kanë dhënë arsyen kompanive ajrore, të cilat prej kohësh mbrojnë sigurinë e udhëtimeve ajrore në këto kohë. Sipas ekspertëve të Harvardit, probabiliteti i kapjes së sëmundjes në një aeroplan është "Pothuajse inekzistente".

Për të arritur në këtë përfundim, ata punuan me kompanitë kryesore të aviacionit në botë, por edhe me aeroportet më të ngarkuara dhe, natyrisht, me vullnetarë që dolën vullnetarë për të udhëtuar. E gjithë kjo në mënyrë që të ofrojë një vizion gjithëpërfshirës të rreziqeve të fluturimit.

Një nga bashkë-drejtorët e trupit të Harvardit, Leonard marcus, ka thënë që rreziqet e transmetimit viral në një aeroplan zvogëlohen shumë nga karakteristikat e kuvertës së fluturimit, sistemet e ventilimit dhe qarkullimit të ajrit dhe përdorimi i maskave. Për ta shpjeguar më mirë, është e nevojshme që të flasim me ju se si qarkullon në ajër në aeroplanë.

Si qarkullon ajri në kabinën e një aeroplani

Kabina e një aeroplani

Kabinën e avionit

Ekspertët kanë studiuar në mënyrë rigoroze sistemin e rrjedhës së ajrit brenda avionëve. Dhe përfundimi i tij ka qenë se ka më pak mundësi që ne të jemi të ekspozuar ndaj Covid-19 në to sesa "në vende të tjera si supermarkete ose restorante".

Kabinat e avionëve kanë një dizajn të veçantë që e mban gjithmonë ajrin të pastër. Në fakt, brenda tij rinovohet çdo dy ose tre minuta, që do të thotë se e bën këtë rreth njëzet herë në orë. Nxjerr ajrin që pasagjerët dëbojnë dhe E zëvendëson atë me atë të freskët që vjen nga jashtë dhe gjithashtu me një tjetër të pastruar tashmë.

Për ta bërë këtë, ai përdor elementë të ndryshëm. Më e rëndësishmja është rruga e ndjekur nga ajri që hyn në kabinën. E bën atë nga lart dhe shpërndahet në formën e fletëve vertikale në secilën rresht të vendeve. Në këtë mënyrë dhe pranë vetë sediljeve, krijon një pengesë mbrojtëse midis rreshtave dhe pasagjerëve. Më në fund, ajri largohet nga kabina përmes tokës. Një pjesë dëbohet nga jashtë, ndërsa një tjetër shkon në një sistem pastrimi.

Ky sistem ka Filtrat HEPA (Arrestimi i Pjesës së Efikasitetit të Hight), të njëjtat që përdoren në sallat e operacionit në spital, të cilat janë të afta të mbajnë 99,97% të grimcave biologjike kontaminuese si viruset dhe bakteret.

Pasi të pastrohet, ky ajër kombinohet 50% me ajrin tjetër nga jashtë, i cili, nga ana tjetër, është shtypur, nxehur dhe gjithashtu filtruar. Më në fund, gjithçka është përsëri në kabinën e pasagjerëve. Por masat paraprake të marra me ajrin brenda avionit nuk përfundojnë këtu. Vetë rregullimi i ulëseve, të cilat janë pozicionuar të gjithë në të njëjtin orientim, kufizon ndërveprimin ballë për ballë midis pasagjerëve gjatë fluturimit.

Me pak fjalë, kombinimi i këtij sistemi të pastrimit të ajrit, përdorimi i maskave dhe rregulloret e dezinfektimit të zbatuara nga linjat ajrore lejojnë zvogëlimin e distancës midis udhëtarëve. Sipas kompanisë Airbus, në këtë mënyrë, vetëm 30 centimetra ndarje midis tyre është e barabartë me dy metra në vendet e tjera të mbyllura. Por linjat ajrore ende marrin masa të tjera për të ruajtur sigurinë e pasagjerëve të tyre.

Masa të tjera parandaluese në aeroplanë kundër Covid-19

Një aeroplan në një aeroport

Aeroplan në një aeroport

Në fakt, linjat ajrore përfshijnë të gjithë personelin dhe pajisjet e tyre në parandalimin e infeksioneve të koronavirusit. Ata kanë miratuar të gjitha udhëzimet e përcaktuara nga Agjencia Evropiane e Sigurisë së Aviacionit dhe ata kanë ndjekur rekomandimet e autoriteteve shëndetësore të secilit vend për të fluturuar në ato destinacione. Ata gjithashtu kanë trajnuar punonjësit e tyre, si në tokë dhe në ajër, në zonë protokollet e higjienës të rekomanduara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Po kështu, linjat ajrore kanë përforcuar pastrimin dhe dezinfektimin e avionëve të tyre, siç kanë kompanitë përgjegjëse për aeroportet. Dhe gjithashtu ka krijuar protokolle të reja që synojnë mbrojtjen e udhëtarit nga momenti kur ata marrin avionin deri sa të largohen nga fusha ajrore.

Dhe kjo na bën të flasim me ju për një pyetje tjetër të rëndësishme në lidhje me koronavirusin dhe sigurinë e udhëtimit me aeroplan. Bëhet fjalë për atë që mund të bëjmë për të mos u infektuar kur fluturojmë.

Këshilla për të parandaluar përhapjen e koronavirusit kur fluturojmë

Për të shpjeguar hapat që mund të ndërmerrni shmangni marrjen e Covid-19, ne duhet të dallojmë sjelljen tonë në aeroport dhe atë që duhet të ndjekim një herë në aeroplan. Si në një vend ashtu edhe në një tjetër duhet të zbatojmë në praktikë një seri strategjish.

Në aeroport

Një aeroport

Aeroporti i Dyseldorfit

Vetë autoritetet shëndetësore kanë rekomanduar ndjekjen e disa udhëzimeve që synojnë uljen e infeksioneve në fushat ajrore nga koha kur hyjmë në to deri sa të marrim aeroplanin. Përveç veshjes maska në çdo kohë, është e rëndësishme që në radhët që mbajmë një distancë prej dy metrash me njerëz të tjerë.

Në të njëjtën mënyrë, kur dorëzoni biletën tuaj, do të zbuloni se linjat ajrore kanë instaluar skanera në mënyrë që të mos ju duhet t'ia dorëzoni personelit në tokë. Ata veshin doreza, por kontakti midis duarve të tyre mund të jetë i rrezikshëm. Në përgjithësi, linjat ajrore ato kanë thjeshtuar procedurat dokumentare si një masë paraprake kundër koronavirusit.

Autoritetet shëndetësore gjithashtu këshillojnë që të vendosim sendet tona personale (portofolin, celularin, orën, etj.) në bagazhet e dorës. Në këtë mënyrë do të shmangim vendosjen e tyre në tabaka plastike, siç bëmë më parë.

Më në fund, ata gjithashtu rekomandojnë bartjen xhel hidroalkoolik Për duar. Por, në këtë rast dhe për shkak të masave të sigurisë kundër terrorizmit, ato duhet të jenë shishe të vogla, rreth 350 mililitra, ashtu si kur mbajmë kolonja ose produkte të tjera. Lidhur me higjienën e duarve, është e përshtatshme që t'i lani ato para dhe pas kalimit të kontrollit.

Në aeroplan

Brendësia e një aeroplani

Pasagjerët në kabinën e një aeroplani

Po kështu, pasi të jemi brenda aeroplanit, ne mund të marrim disa masa paraprake për të shmangur përhapjen e virusit. Më e rëndësishmja është mbajeni maskën të ndezur në të gjitha kohët. Por është gjithashtu e këshillueshme mos hani dhe mos pini ato që na ofrojnë hosteset.

Në fakt, deri shumë vonë ishin vetë linjat ajrore ato që nuk jepnin ushqim ose pije si masë paraprake. Në këtë kuptim, është e rëndësishme që ju të mbani shumë ujë ose pije freskuese nga shtëpia, veçanërisht nëse do të bëni një fluturim të gjatë.

Lidhur me ushqimin dhe pijet, këshillohet gjithashtu që ta merrni atë një qese transparente. Kjo nuk ka të bëjë me fluturimin, por me kontrollin e aeroportit. Nëse i mbani në bagazhet tuaja të dorës, do të duhet t'i hiqni në mënyrë që siguria të shohë për çfarë bëhet fjalë. Nga ana tjetër, me një enë transparente, do të shmangni këtë procedurë.

Nga ana tjetër, përpara se të udhëtoni me aeroplan ose ndonjë mjet tjetër transporti, duhet të siguroheni për kërkesat që lidhen me Covid-19 që ata do t'ju kërkojnë në destinacionin ku do të shkoni. Përndryshe, mund të zbuloni se nuk ju lejohet të hyni në vend pa prova ose se duhet të bëni një karantinë. Shtë e rëndësishme që të kontrolloni informacionin mbi kërkesat e vendit për koronavirusin.

Në përfundim, në lidhje me pyetjen e nëse me koronavirusin është e sigurt të udhëtosh me aeroplan, ekspertët bien dakord të përgjigjen pozitivisht. Sipas tyre, avionët janë hapësira të sigurta për ne si për shkak të përbërjes së tyre ashtu edhe për shkak të sistemeve të pastrimit të ajrit që ato përfshijnë. Këto të fundit kanë filtra HEPA që janë të aftë të mbajnë 99,97% të viruseve dhe baktereve. Në fakt, sipas një studimi të porositur nga IATA (Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror), që nga fillimi i vitit 2020, vetëm 44 raste të Covid-19 janë lidhur me udhëtimet ajrore. Kjo do të thotë, një shifër minimale nëse e krahasojmë me vendet e tjera të rrezikut.

Dëshironi të rezervoni një udhëzues?

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*