Vaksinat për të udhëtuar në Brazil

Të flasësh për vaksinat për të udhëtuar në Brazil do të thotë ta bësh atë këshilla, jo të detyrimeve. Kjo do të thotë që qeveria braziliane nuk kërkon asnjë lloj vaksinimi për të hyrë në vend. Me përjashtim të kërkesave që rrjedhin nga pandemia (këtu është një artikull në këto standarde nga kombi), Nuk ka kushte të ligjshme shëndetësore për të vizituar tokat e Rio de Janeiro.

Sidoqoftë, duhet të keni parasysh se Brazili është vendi i pestë më i madh në botë. Ka më shumë se tetë milion kilometra katrorë dhe përfshin një larmi të madhe si klimatike ashtu edhe gjeografike. Prandaj, rekomandohet shumë që merrni vaksinime të caktuara për të udhëtuar në BrazilSidomos nëse shkoni në rajone të caktuara.

Vaksinat për të udhëtuar në Brazil, më shumë se një rekomandim

Siç ju thamë, vendi i Amerikës së Jugut është i pamasë dhe përfshin një pjesë të mirë të vendit Amazona. Prandaj, nuk do të keni nevojë për të njëjtat vaksina nëse udhëtoni në këtë të fundit sikur ta bëni Rio de Janeiro, për shembull.

Në çdo rast, ka një numër prej tyre që rekomandohen shumë, pavarësisht territorit që vizitoni. Dhe asnjë prej tyre nuk do t'ju dëmtojë, kështu që ju të mos humbni asgjë duke e veshur atë dhe duke shmangur rrezikun e sëmundjeve të rrezikshme. Ju mund të kërkoni një takim për të inokuluar veten në ndonjë nga qendrat ndërkombëtare të vaksinimit i Ministrisë së Punëve të Jashtme të Spanjës në kjo lidhje. Por, pa zhurmë të mëtejshme, ne do të flasim me ju në lidhje me vaksinat për të udhëtuar në Brazil që rekomandohen.

Vaksina e etheve të verdha

Aedes aegypti

Aedes aegypti i tmerrshëm, shkaku i etheve të verdha

Kjo është një sëmundje aq e zakonshme në vendin e Amerikës së Jugut, sa që deri vonë, autoritetet e saj kërkuan të vaksinoheshin kundër tij përpara se të hynin në vend. Ethet e verdha janë një sëmundje akute infektive që transmetohet nga mushkonjat me pickimin e saj. Aedes aegypti, i quajtur gjithashtu një mushkonjë mumje.

Ky insekt transmeton gjithashtu ethe tropikale, më e rrezikshme, pasi nuk ka një vaksinë. Por, duke u kthyer te ethet e verdha, simptomat e saj janë, pikërisht, ethe, dhimbje koke dhe dhimbje shpine, të përziera dhe të vjella. Nëse nuk trajtohet në kohë, pacienti fillon të zhvillohet verdhëz (prandaj dhe mbiemri i verdhë) dhe vuan nga hemorragjitë. Kjo fazë e dytë paraqet një vdekshmëri prej afërsisht 50%.

Prandaj, është një sëmundje shumë e rëndë. Dhe, pasi nuk ju kushton asgjë për t’u vaksinuar, këshilla jonë nëse udhëtoni në Brazil është që ta bëni gjithmonë për të qenë më të qetë. Në çdo rast, nëse vizitoni Amazonën, mos harroni se kjo vaksinë nuk ju mbron nga sa më sipër ethe tropikale. Pra, vishni rroba me mëngë të gjata dhe përdorni një mjet të fortë kundër mushkonjave.

Tetanozi

Vaksinimi

vaksinim

Ndryshe nga e mëparshmja, kjo sëmundje pësohet kur bakteret Clostridium tetani infekton një plagë. Siç e dini mirë, kjo mund të prodhohet shumë lehtë, veçanërisht nëse udhëtoni në zonat e egra të Brazilit. Dhe duhet të keni parasysh se bakteret e lartpërmendura gjenden në çdo sipërfaqe e ndotur. Për shembull, është shumë e zakonshme në metalet e oksiduara.

Prandaj, nuk është e vështirë për ju ta takoni. Nga ana tjetër, klostridiumi gjeneron neurotoksinat qe prekin te gjithe sistemin nervor. Simptomat kryesore të tij janë spazma, kontraksione të dhunshme të muskujve, ngurtësi dhe madje edhe paralizë. Ato shoqërohen me ethe, djersitje të tepruar dhe lëshim të lëngjeve.

Përveç vuajtjeve që shkakton, nëse nuk trajtohet në kohë, mund të jetë fatale. Prandaj, siç ju këshilluam më parë, nuk humbni asgjë duke u vaksinuar kundër kësaj sëmundjeje.

Nga ana tjetër, vaksina e tetanozit zakonisht përfshin ato të difteri dhe kollë e mirë, rekomandohet gjithashtu për të udhëtuar në Brazil. E para është një sëmundje infektive që transmetohet nga goja, konkretisht nga kollitja ose teshtitja. Shkaktohet nga thirrja Bacili i Klebs-Löffler dhe mund të jetë veçanërisht serioze tek fëmijët e vegjël.

Për sa i përket kollës, ajo është gjithashtu një sëmundje infektive e frymëmarrjes e shkaktuar nga bakteret Bordetella pertussis. Karakteristikë e tij është kollitja spazmatike dhe është shumë ngjitëse. Ashtu si ai i mëparshmi, ai prek më seriozisht fëmijët e vegjël. Sidoqoftë, nëse nuk shkakton ndërlikime, zakonisht shërohet mirë.

Vaksina e hepatitit A

Një radhë vaksinimi

Radhë për tu vaksinuar

Kjo është gjithashtu një sëmundje infektive, e cila shkakton inflamacion të mëlçisë. Prodhohet, saktësisht, nga virusi i hepatitit A ose Paramyxovirus 72 dhe është më pak serioze se variantet e tjera të së njëjtës sëmundje për të cilën ne gjithashtu do të flasim me ju.

Në fakt, nuk mund të bëhet kronike ose të shkaktojë dëmtime të përhershme të mëlçisë. Por mund të kontraktohet relativisht lehtë, pasi transmetohet nga ushqim të ndotur ose ujë, si dhe përmes sipërfaqeve të papastra. Për këtë arsye, ju këshillojmë të lani duart shpesh, diçka që pa dyshim do të tingëllojë si ju për shkak të koronavirusit.

Dhe, sigurisht, ju rekomandojmë që të vaksinoheni kundër hepatitit A. inshtë inokuluar në dy doza me gjashtë muaj larg. Convenientshtë i përshtatshëm për të udhëtuar në Brazil, kështu që duhet të merrni parasysh marrjen e vaksinës në kohë të duhur. Për ta pasur të plotë, ju duhen gjashtë muaj për të kaluar, siç thamë.

Vaksina e hepatitit B

Virusi i hepatitit B

Virusi i hepatitit B

Ne mund t'ju tregojmë për këtë sëmundje të njëjtën gjë që kemi treguar për hepatitin A. Sidoqoftë, modaliteti B është me shume e rrezikshme, pasi ajo mund të gjenerojë infeksion kronik dhe kjo, nga ana tjetër, mund të çojë në dështim të mëlçisë, cerozë ose kancer të mëlçisë.

Sidoqoftë, në shumicën e rasteve nuk është serioze. Por mund të duhen deri në katër muaj që simptomat të shfaqen që nga momenti i infektimit. Në këtë rast, ajo transmetohet nga lëngjet e trupit. Për shembull, gjak ose spermë, por jo nga kollitja ose teshtitja.

Për më tepër, në kundërshtim me atë që ndodh me patologjitë e tjera, hepatiti B bëhet kronik më lehtë në njerez te rinj sesa në drejtimet e mëdha. Si pasojë, është më mirë të vaksinoheni para se të udhëtoni në Brazil. Në këtë rast, antigjeni përbëhet nga dy ose tre doza të administruara, po kështu, me një interval prej gjashtë muajsh.

Vaksina MMR

Fëmija që merr MMR

Një fëmijë që merr vaksinën MMR

Ky është emri që i është dhënë atij që parandalon sëmundje të tilla si fruthi, rubeola dhe shytat. E para është një infeksion i llojit ekzantematik, domethënë, ndodh me skuqje të kuqe në lëkurë, të shkaktuara nga një virus, veçanërisht nga familja paramyxoviridae. Një simptomë tjetër e kësaj sëmundjeje është kolla dhe, nëse ndez trurin, mund të jetë shumë serioze.

Si rubeolaAlsoshtë gjithashtu një sëmundje infektive që shfaqet gjithashtu me skuqje të lëkurës dhe shkaktohet nga një virus. Në këtë rast, ajo transmetohet nga rrugë ajrore dhe duhen nga pesë deri në shtatë ditë që të shfaqet, por është shumë ngjitëse. Sidoqoftë, përveç në rastin e grave shtatzëna, nuk është serioze. Në këto, ai mund të dëmtojë embrionin duke shkaktuar dëme të përhershme.

Së fundi, parotiti është gjithashtu një sëmundje e zakonshme. Emri i tij ndoshta nuk do të tingëllojë i njohur për ju. Por, nëse ju tregojmë se cilat janë ato shytatMe siguri keni dëgjuar për to. Transmetohet nga Myksovirusi i shytave, megjithëse ekziston edhe një variant i shkaktuar nga bakteret. Gjithashtu nuk është një sëmundje serioze për sa kohë që trajtohet. Përndryshe dhe në raste ekstreme mund të çojë në meningjit, pankreatit ose infertilitet tek burrat.

Vaksina MMR parandalon të gjitha këto sëmundje dhe jepet në dy doza me katër javë larg.

Masa të tjera paraprake në një udhëtim në Brazil

Shishe uji

Ujë në shishe

Ato që ju kemi shpjeguar janë vaksinat për të udhëtuar në Brazil që specialistët rekomandojnë. Ne ju këshillojmë t'i vendosni nëse do ta bëni. Por, përveç kësaj, rekomandohet që të ndiqni masa të tjera paraprake në udhëtimin tuaj në mënyrë që shëndeti juaj të mos rrezikohet.

Hapi i parë është që ju të regjistroheni për Regjistrimi i udhëtarëve të Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe që ju të punësoni a sigurimi mjekësor i udhëtimit. Mbani në mend se Sigurimet Shoqërore Spanjolle nuk janë të vlefshme në Brazil. Prandaj, në rast se sëmureni, të gjitha shpenzimet ata do të kandidonin në kurriz tuaj. Dhe kjo përfshin shtrimin në spital, trajtimin dhe madje edhe riatdhesimin.

Nga ana tjetër, të gjithë organizmat rekomandojnë që, kur të pini ujë, ta pini vetëm atë në shishe, asnjëherë nga çezma ose burimet. Në mënyrë të ngjashme, pemët dhe perimet që hani duhet të jenë larë dhe dezinfektuar mirë.

Lidhur me plazhet, sigurohuni që ato të mos jenë të ndotura. Në Sao Paulo y Santa Catarina ka mjaft ku banja është e ndaluar. Dhe, sa i përket ilaçeve, merre nga Spanja për të shmangur mbarimin e tyre. Sidoqoftë, ato mund të kontrollohen për ju në aeroport pas mbërritjes. Prandaj, ju rekomandojmë që të sillni edhe recetën ose një dokument që justifikon se po i merrni.

Në çdo rast, nëse keni dyshime, ju rekomandojmë që të vizitoni faqja në internet e Ministrisë së Punëve të Jashtme për të sqaruar të gjitha ato që ju ende pyesni veten.

Si përfundim, ne ju kemi treguar për të gjitha vaksinat për të udhëtuar në Brazil rekomanduar nga ekspertet. Asnjë nuk ka efekte anësore, prandaj ju këshillojmë t’i vini ato. Dhe, nëse ende keni dyshime, këshillohet gjithashtu që të konsultoheni mjeku juaj. Kështu, ju do të udhëtoni në mënyrë të sigurt dhe do të jetoni një përvojë e jashtëzakonshme se asnjë sëmundje nuk mund të të shkatërrojë.

Dëshironi të rezervoni një udhëzues?

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*