Vallet tipike të rajonit të Karaibeve

Vallet tipike të rajonit të Karaibeve i kanë rrënjët në të kaluarën. Ne e quajmë këtë një territor të gjerë që përfshin disa kombe të lara nga vetë Deti i Karaibeve dhe gjithashtu ishujt që janë të rrethuar nga kjo pjesë e Oqeanit Atlantik. Ndër të parët janë Meksikë, Kolumbi, Nikaragua o Panama, ndërsa në lidhje me këtë të fundit, ne mund të përmendim kombet si Kubë (nëse doni të dini më shumë rreth zakoneve të këtij vendi, klikoni këtu), Republika Dominikane o Xhamaika.

Prandaj, vallëzimet tipike të rajonit të Karaibeve janë ato që praktikohen në atë territor të gjerë. Aktualisht, ato janë rezultat i sintezës së tre ndikimeve: vendas, spanjoll dhe afrikan, kjo e fundit e sjellë atje nga ata që kishin si destinacion skllavërinë. Në fakt, shumë nga këto vallëzime u vunë në skenë në fund të ditëve të vështira të punës si të skllevërve ashtu edhe të punëtorëve të lirë. Por, pa zhurmë të mëtejshme, ne do t'ju tregojmë për këto ritme.

Vallet tipike të rajonit të Karaibeve: një larmi e madhe

Gjëja e parë që bie në sy në lidhje me këto vallëzime është numri i madh i tyre që ekzistojnë. Për shembull, e ashtuquajtura ata janë në të zezë, me origjinë nga ishulli Santa Lucia; të puja Kolumbian, sexte ose ato janë palenquero ose daulle e vogël, i lindur në Panama. Por, duke pasur parasysh pamundësinë e ndalimit në të gjitha këto vallëzime, ne do t'ju tregojmë për ato më të njohurat.

Salsa, vallëzimi i Karaibeve

Salsa

Salsa, vallëzimi tipik i rajonit Karaibe par excellence

Interesante, vallja më tipike e Karaibeve u bë e njohur në Shqipëri NY nga vitet gjashtëdhjetë të shekullit të kaluar. Ishte atëherë që muzikantë Porto Rikanë të udhëhequr nga Dominikani Johnny pacheco e bëri të famshëm.

Sidoqoftë, origjina e saj shkon përsëri në vendet e Karaibeve dhe shumë specifikisht në Kubë. Në fakt, si ritmi ashtu edhe melodia e tij bazohen në muzikën tradicionale nga ai vend. Konkretisht, modeli i tij ritmik vjen nga ato janë kubane dhe melodika u mor nga ata janë montuno.

Gjithashtu Kubanët janë shumë prej instrumenteve të tij. Për shembull, bongo, pailas, güiro ose lopa që plotësohen nga të tjera si piano, boritë dhe kontrabas. Më në fund, harmonia e saj vjen nga muzika evropiane.

Merengue, Kontributi Dominikan

Merengue

Beze domenikane

Merengue është vallëzimi më i popullarizuar në Gjermani Republika Dominikane. Ajo gjithashtu erdhi në Shtetet e Bashkuara  shekullin e kaluar, por origjina e saj daton që nga nëntëmbëdhjetë dhe janë të paqarta. Aq sa ka shumë legjenda për të.

Një nga më të njohurit thotë se një hero i madh vendas u plagos në këmbë duke luftuar kundër Spanjollëve. Me t'u kthyer në fshatin e tij, fqinjët e tij vendosën t'i bënin atij një aheng. Dhe meqë panë se ai po çalonte, ata zgjodhën ta imitonin kur vallëzonin. Rezultati ishte që ata zvarritën këmbët dhe lëvizën ijet e tyre, dy tipare tipike të koreografisë së meringës.

Pavarësisht nëse është e vërtetë, është një histori e bukur. Por fakti është se kjo vallëzim është bërë një nga më të njohurat në botë, deri në pikën që është deklaruar Trashëgimi Kulturore Jomateriale e Njerëzimit nga UNESCO.

Ndoshta më e vërtetë është tradita që ia atribuon origjinën e saj fshatarëve të rajonit të Cibao se ata do të shesin prodhimet e tyre në qytete. Ata po qëndronin në banesa dhe njëri prej tyre quhej Perico Ripao. Kjo ishte ajo ku ata argëtuan veten duke kryer këtë vallëzim. Prandaj u quajt në atë kohë dhe zonë saktësisht Perico Ripao.

Sa i përket muzikës së tij, ajo bazohet në tre instrumente: fizarmonikë, güira dhe tambora. Së fundmi, është gjithashtu kurioze që personi kryesor i ngarkuar me përmirësimin dhe zhvillimin e beze ishte diktatori Rafael Leonidas Trujillo, të gjithë adhuruesit e kësaj janë ata që krijuan shkolla dhe orkestra për ta promovuar atë.

Mambo dhe origjina e saj afrikane

Mambo

Interpretues Mambo

Ndër vallëzimet tipike të rajonit të Karaibeve, kjo u zhvillua në Kubë. Sidoqoftë, origjina e saj u atribuohet skllevërve afrikanë që mbërritën në ishull. Në çdo rast, versioni modern i kësaj vallëzimi është për shkak të Orkestra Arcaño në vitet tridhjetë të shekullit të kaluar.

Marrja e Danzón kubane, e shpejtoi atë dhe futi një sinkopacion në goditje duke shtuar elemente të zhanrit montuno. Sidoqoftë, do të ishte meksikani Damaso Pérez Prado kush do ta popullarizonte mambo-n nëpër botë. Ai e bëri këtë duke zgjeruar numrin e lojtarëve në orkestër dhe duke shtuar elemente tipike të xhazit të Amerikës së Veriut, si boritë, saksofonët dhe kontrabasin.

Karakteristikë gjithashtu e bëri të veçantë kundërsulm që e bëri trupin të lëvizte në ritmin e tij. Tashmë në vitet pesëdhjetë të shekullit XX, disa muzikantë transferuan mambo në NY duke e bërë atë një fenomen të vërtetë ndërkombëtar.

Cha-cha

Cha Cha Cha

Kërcimtarë Cha-cha

Lindur gjithashtu në KubëOrigjina e tij është pikërisht për tu gjetur në një efekt mambo. Kishte valltarë që nuk ishin të kënaqur me ritmin frenetik të vallëzimit të transmetuar nga Pérez Prado. Kështu që ata kërkuan diçka më të qetë dhe kështu lindi në cha-cha me tempo të saj më të qetë dhe meloditë tërheqëse.

Konkretisht, krijimi i tij i atribuohet violinistit dhe kompozitorit të famshëm Enrique Jorrín, e cila gjithashtu promovoi rëndësinë e teksteve të interpretuara nga e gjithë orkestra ose nga një vokalist solo.

Sipas ekspertëve, kjo muzikë kombinon rrënjët e Danzón kubane dhe të tijat Mambo, por ai ndryshon konceptimin e tij melodik dhe ritmik. Përveç kësaj, ajo prezanton elementet e schottische nga Madridi. Sa për vetë vallëzimin, thuhet se ajo u krijua nga grupi që e koreografoi atë në klubin Silver Star në Havana. Hapat e tij lëshuan një zë në tokë që dukej si tre goditje të njëpasnjëshme. Dhe duke përdorur një onomatopojë, ata e pagëzuan zhanrin si "Cha Cha Cha".

Kumbia, trashëgimi afrikane

Duke kërcyer cumbia

Cumbia

Ndryshe nga ajo e mëparshme, cumbia konsiderohet trashëgimtare e vallëzime afrikane të cilët morën në Amerikë ata që u transportuan si skllevër. Sidoqoftë, ai gjithashtu ka elementë vendas dhe Spanjollë.

Megjithëse sot vallëzohet në të gjithë botën dhe flitet për cumbia argjentinase, kiliane, meksikane dhe madje Kosta Rika, origjina e kësaj vallëzimi duhet të gjendet në territoret e Kolumbia dhe Panama.

Si rezultat i sintezës për të cilën po flisnim, daullet vijnë nga substrati i tyre afrikan, ndërsa instrumente të tjerë si p.sh. maracas, pitos dhe gouache Ata janë autoktonë në Amerikë. Në vend të kësaj, veshjet e veshura nga valltarët rrjedhin nga veshjet e llojit antik spanjoll.

Por ajo që na intereson më shumë në këtë artikull, i cili është vallëzimi si i tillë, ka një rrënjë të vërtetë afrikane. Ajo paraqet sensualitetin dhe një koreografi tipike të vallëzimeve që mund të gjenden edhe sot në zemër të Afrika.

Bachata

Vallëzimi bachata

Bachata

Alsoshtë gjithashtu një vallëzim i mirëfilltë Dominikane por e shtrirë në të gjithë botën. Ajo filloi në vitet gjashtëdhjetë të shekullit XX nga bolero ritmike, megjithëse paraqet gjithashtu ndikime nga Merengue dhe ato janë kubane.

Përveç kësaj, për bachata u zëvendësuan disa instrumente tipikë të atyre ritmeve. Për shembull, maracat e boleros u zëvendësuan nga güira, gjithashtu i përkisnin familjes së goditjeve dhe u prezantuan kitarat.

Siç ka ndodhur me kaq shumë vallëzime të tjera, bachata u konsiderua në fillimet e saj si një vallëzim i klasave më të përulura. Atëherë ajo njihej si "Muzikë e hidhur", e cila i referohej melankolisë që pasqyrohej në temat e tyre. Ishte tashmë në vitet tetëdhjetë të shekullit XX, kur zhanri u përhap ndërkombëtarisht derisa u klasifikua nga UNESCO si Trashëgimi e paprekshme e njerëzimit.

Nga ana tjetër, gjatë gjithë historisë së saj, bachata është ndarë në dy nën-zhanre. tecnoamargue ishte një prej tyre. Ajo ndërthuri karakteristikat e kësaj vallëzimi me muzikën e krijuar nga instrumentet elektronikë ndërsa bashkohej me zhanret e tjera si p.sh. xhaz apo rock. Performuesi i tij më i mirë ishte Sonia Silvestre.

Nën-zhanri i dytë është i ashtuquajturi bachata roze, e cila ka fituar shumë më shumë popullaritet në të gjithë botën. Mjafton që ne t'ju themi se figurat e tij të mëdha janë Viktor Viktor mbi të gjitha, Juan Luis Guerra në mënyrë që ta kuptoni. Në këtë rast, ajo është e kombinuar me balada romantike.

Sa i përket zhanrit aktualisht, eksponenti i tij më i madh është këngëtari amerikan me origjinë Dominikane Romeo Santos, së pari me grupin tuaj, Aventura, dhe tani solo.

Valle të tjera tipike të rajonit më pak të popullarizuar të Karaibeve

Mapalé

Përkthyesit Mapalé

Vallëzimet që ju kemi thënë deri më tani janë tipike të Karaibeve, por ato kanë kapërcyer territorin e saj për t'u bërë të famshëm në të gjithë botën. Sidoqoftë, ka kërcime të tjera që nuk kanë qenë aq të suksesshme jashtë vendit, por janë jashtëzakonisht të popullarizuara në zonën e Karaibeve.

Isshtë rasti i të përbashkët, origjina e të cilit qëndron në territorin e Kolumbi para mbërritjes së spanjollëve. Ai kombinon ndikimet nga tubacionet vendase me ritmet afrikane dhe ka një përbërës të qartë joshës. Aktualisht është një vallëzim ballroom që ka një ritëm ngritjeje dhe festive. Për ta vallëzuar, ata zakonisht marrin kostume tipike kolumbiane. Gjithashtu i përkasin këtij lloji të vallëzimit është fandango, e cila nuk ka asnjë lidhje me adashin e tij spanjoll. Me origjinë nga qyteti Bolivian i Sheqer, u përhap shpejt në Urabá kolumbiane. Shtë një korridor i gëzueshëm në të cilin, për kuriozitet, gratë mbajnë qirinj për të refuzuar flirtin e burrave.

Rrënjët më të qarta afrikane kanë hartalé. Në këtë vallëzim, janë daullet dhe thirrësi që vendos ritmin. Origjina e saj kishte të bënte me punën, por sot ajo ka një ton festiv të pamohueshëm. Shtë një vallëzim energjik dhe i gjallë, plot ekzotizëm.

Më në fund, ne do t'ju tregojmë rreth gjuhë gjuha. Ashtu si vallëzimet e tjera tipike të rajonit të Karaibeve, ai përfshin interpretim vallëzimi, këngë dhe melodie. Kjo e fundit kryhet vetëm me daulle dhe me pëllëmbët e duarve. Nga ana e saj, kënga interpretohet gjithmonë nga gratë dhe vallëzimi mund të interpretohet nga të dy çiftet dhe grupet.

Si përfundim, ne ju kemi treguar për disa nga vallëzimet më të njohura në Karaibe. Të parët që ju përmendëm kanë arritur famë dhe popullaritet ndërkombëtar. Nga ana e tyre, këta të fundit janë njësoj të njohur në territorin ku ato kryhen, por më pak në pjesën tjetër të botës. Në çdo rast, ka shumë të tjerë vallëzimet tipike të rajonit të Karaibeve. Midis tyre, ne do të përmendim në kalimin e farotas, shkarravinë, sjellë në Amerikë nga Spanjollët, ose Do të jem e di-e di.

Dëshironi të rezervoni një udhëzues?

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*